Segur que a tothom li ha arribat alguna vegada allò de “El Jueves, la revista que sale los miércoles” va treure el nas al mercat el 27 de maig de 1977, amb un preu de 25 pessetes més la voluntat. I parlant de voluntats, la seva era aconseguir una revista que, enfocada a adults, heretés l’esperit de publicacions històriques de Bruguera com “Pulgarcito”, “Tiovivo” etc, amb la idea de crear personatges que creïn estil, que es perpetuïn i que marquin una època i un segell.

"El Jueves. 40 años"

El primer número de "El Jueves"

Ara, 40 anys després, acaben de publicar “El Jueves. 40 años”, un recull commemoratiu on es fa un repàs als millors personatges de la història de la publicació, la seva gènesis i la seva evolució i/o desaparició en alguns casos i on també es posa de manifest que els objectius inicials es van complir amb escreix, ja que la galeria de protagonistes que han deixat petja són ingents. Martínez el Facha, el Profesor Cojonciano, Historias de la puta mili, Dios mío, Manolo e Irene, Makinavaja són algunes de les creacions de gent com JL. Martín, Kim, (un dels fundadors que encara es manté en actiu a la revista) Azagra, Andreu Martín, Òscar, Ventura, Romeu que, setmana rere setmana han mantingut viu l’esperit de El Jueves fins i tot en moments especialment complicats

Martínez el facha

Kim (Foto: Diari de Mallorca)

“El Jueves” va néixer encara no dos anys després de la mort de Franco, en uns temps convulsos, durs, perillosos a nivell fins i tot físic i paradoxalment amb molta més llibertat de moviments que en l’actualitat. Al llarg d’aquestes quatre dècades ha rebut amenaces de polítics, de grups d’ultradreta, denuncies, querelles (darrerament en va tenir un per injúries a la Casa Real i ara en té una en marxa una per una portada referida a la repressió policial de l’1-O a Catalunya. Malgrat això, han seguit batallant per mantenir l’humor com un element de crítica social, s’han anat adaptant a les noves tecnologies i, a hores d’ara, conserven una tirada de 25.000 exemplars en paper, una difusió que arriba a 436.000 lectors i 991.000 usuaris únics a internet.

Historias de la puta mili

40 anys presentant batalla amb l’humor, la ironia i la crítica com a bandera i mantenint viu i actiu un indret on es podien dir coses que no es podien dir enlloc. Estan contents d’haver durat més que Franco, però menys que el franquisme i això es posa de manifest en una actitud política activa i bel·ligerant que vol canalitzar la ràbia de la gent enfront les injustícies cada cop més flagrants. Llarga vida a “El Jueves”.
Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)