José Ignacio Latorre és catedràtic de Física teòrica de la Universitat de Barcelona i director del Centro de Ciencias de Benasque Pedro Pascual. Les seves investigacions l’han portat a ser un dels físics espanyols més reconeguts en l’apartat de la física quàntica. les seves aportacions són clau en estudis sobre la teoria de camps o l’entrellaçament quàntic.
Acaba de publicar a Ariel Cuántica”, un llibre que ens ajuda a entendre una ciència força desconeguda que està transformant el món i que permet i permetrà materialitzar qüestions que fins ara eren només un somni. Preguntes senzilles de l’estil Què és la mecànica quàntica?, És una teoria irrefutable? És un misteri? i respostes que no sempre acaben resultant tan fàcils de donar. Latorre proposa una mena de ruta turística, un viatge atent a la ciutat imaginaria de Cuántica, amb les lleis que la regeixen i totes les possibilitats d’anar obrint unes portes que poden canviar el món tal i com el coneixem.

"Cuántica", de José Ignacio Latorre

Latorre ens demostra una vegada més que, a més de savi, és un magnífic divulgador amb una capacitat per transmetre idees i coneixement de manera directa, sense embuts. Paràgrafs curts, intensos, que van al detall i que ens conviden a explorar els “carrers” d’aquesta ciutat nova ciutat, Cuántica i a descobrir la bellesa interna que s’hi amaga.
Trobem alguns postulats bàsics que ens presenta poderoses veritats indemostrables com que només podem arribar a conèixer algunes propietats d’un sistema i, per tant, hi ha preguntes vàlides i no vàlides. Entrant en la famosa teoria del gat d’Schrödinger, afirma que el gat no és viu i mort a la vegada, ja que en mecànica quàntica, el gat no és allò que representem, ja que el que es descriu és, en realitat, informació sobre el gat i no el gat.
També afirma que l’atzar existeix, que l’home no té dret a saber les coses amb certesa ja que la mirada és incontrolable. I és clar, ordinadors quàntics, rellotges atòmics, càlcul quàntic en paral·lel, enginyeria d’àtoms i un futur que ja quasi és present i que s’obre com un univers de ciència ficció.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)