Capitán Swing Libros acaba de publicar una de les obres més destacades, interessants i polèmiques del psicòleg nord-americà Stanley Milgram (Nova York 1933 – 1984), “Obediencia a la autoridad” i que pot tenir una nova vigència i una nova mirada en aquests temps que estem vivint.

"Obediencia a la autoridad" - Stanley Milgram

Milgram, graduat en Ciències Polítiques pel Queens College és responsable d’experiments com el que demostrava que els éssers humans estem separats de qualsevol altra persona per sis graus i els que fan referència al perill d’obeir a ulls clucs.
Durant els anys 60, tres mesos després que el jerarca nazi Adolf Eichmann fos sentenciat a mort per crims contra la humanitat, Milgram engega un seguit d’experiments polèmics que volien determinar si els responsables de l’Holocaust només acataven ordres i si el fet de creure et lliura de les conseqüències morals dels teus actes, per molt terribles que siguin. El treball ajuda a explicar de quina manera algú, no especialment dolent, no especialment pervers, pot arribar a cometre crims abjectes si es troba en un ambient de forta autoritat jerarquitzada. Tal i com va explicar, volia descobrir quina quantitat de dolor podria arribar a infringir un ciutadà a un altre pel fet que, senzillament li demanaven com a part d’un experiments científic.

Stanley Milgram amb estudiants de Yale, any 1961

L’any 2006, la cadena ABC va recrear l’experiment després de demanar l’aprovació per part d’un comitè ètic. Els resultats van confirmar de nou els treballs de Milgram que arrencaven amb una crida al diari demanant voluntaris remunerats per participar en un experiment sobre memòria i aprenentatge.
Un investigador universitari, un voluntari que feia el paper de mestre i un altre voluntari (que en realitat també formava part de l’experiment) que feia el paper d’alumne. Cada vegada que l’alumne fallava una resposta, el professor li deixava anar una descàrrega elèctrica (simulada, tot i que ell no ho sabia) cada vegada més forta (30 nivells) fins arribar als 450 volts i als estretors del coma (també simulats).
Si el “mestre” mostrava reticències, l’investigador l’obligava a seguir endavant de manera molt autoritària pel bé de l’experiment. Un 65% dels voluntaris van arribar al final (tres descàrregues de 450 volts) i cap voluntari es va negar a seguir abans d’arribar als 300 volts.
A banda dels resultats obtinguts, l’experiment també va plantejar interrogants sobre l’ètica de l’experimentació, sobre la tensió que es provocava als participants i sobre la moralitat del conjunt però el cert és que més endavant es va conèixer que un 84% dels participants es van mostrar contents de formar part de l’estudi i que cap dels que es van negar a seguir va demanar que s’aturés l’experiment ni es va interessar en cap moment per l’estat de salut del seu suposat alumne.

Stanley Milgram amb l'aparell que centrava el seu experiment

Així doncs, Capitán Swing ens ofereix, en traducció castellana de Javier Goitia, la possibilitat de conèixer de primera mà la teoria de conformisme i la de la cosificació que va treballar Stanley Milgram com a colofó dels seus experiments i a comprovar que moral i principis no són sempre un fil recte i inamovible.Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)