Comanegra és la responsable d’un fet no gaire habitual a casa nostra, la reedició, 20 anys després, d’una obra important d’un autor viu i en plena producció i que no venia avalada per un gran èxit popular tot i ser una fita en la trajectòria de l’escriptor.
Es tracta de “L’emperador”, un llibre que Jordi Coca va publicar l’any 1997 a Destino i que tot i rebre el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes (quan ja no es podia trobar a les llibreries) va tenir una atzarosa vida comercials totalment aliena al contingut i a la qualitat del llibre, ja que va viure el període en què Destino va passar de ser una editorial independent a incorporar-se al grup Planeta i després, quan la Biblioteca Jordi Coca engegada per Proa va acabar sent una iniciativa truncada.

"L’emperador" de Jordi Coca

En aquest sentit, doncs, els molts lectors que no la van poder llegir en el seu moment, tenen ara una magnífica oportunitat de retrobar la peripècia vital de Suen, un noi d’origen humil i rural que decideix recórrer l’imperi amb un objectiu més aviat quimèric, conèixer personalment l’Emperador. El viatge permet viure la realitat de la Xina del segle XVII, un món que barreja història i llegenda, mite i realitat. Durant aquest perible, el jove va madurant, va adquirint saviesa, va canviant l’entusiasme inicial per un cert desencant i, en definitiva, madura i ennobleix l’esperit.
Amb aquesta base literària, Coca es marca un doble objectiu, d’una banda explicar les històries i les mites de la desconeguda i captivadora Xina del XVII, però fugint d’una voluntat històrica i entrant a consciència en el territori de la faula, circulant per aquells indrets on regna més la imaginació que la realitat inqüestionable i, de l’altra, narrar les metàfores derivades del viatge, de la recerca d’utopies, de somnis i, sobretot, de la construcció de l’ànima humana en una època de canvi i de corrupció política i ambició social. Potser per això, i encara que pugui semblar un contrasentit, pot arribar a ser més interessant i més viva la seva lectura avui que quan es va publicar per primera vegada ja que l’entorn vital del nostre món ens pot arribar a acostar amb molta més força als ideals i a les peripècies de Suen.

Jordi Coca (Foto: Catorze)

“L’emperador” ens regala doncs una meravellosa oportunitat per acostar-nos al Jordi Coca més pur, més personal, més intens, vivint un moment àlgid de la seva carrera i, de fet, és també una gran ocasió per aprendre a valorar un dels nostres autors més interessants, més rigorosos i paradoxalment encara amb moltes parcel·les per descobrir i valorar.