Bruce Perry (1955) és el cap de psiquiatria de l’Hospital del Nens de Texas i catedràtic emèrit de la Child Trauma Academy i una personalitat reconeguda en el camp de la salut mental infantil. Maia Szalavitz (1965) és periodista i escriptora, especialitzada en temes com les addiccions o la neurociència.
Junts han bastit el llibre “El Chico a quien criaron como perro” que acaba de publicar Capitan Swing en traducció de Lucía Barahona i que ajuda a entendre els mecanismes que permeten conèixer la ciència de la ment com un camí òptim per arribar a aconseguir la curació de l’esperit de qualsevol nen per més afectat que estigui.

"El Chico a quien criaron como perro", de Bruce Perry & Maia Szalavitz

El llibre presenta i explora diferents caos clínics i posa de manifest la sorprenent capacitat dels cervells infantils i adolescents per superar tota mena d’horrors i de tota mena d’atacs ferotges i de tota mena. Genocidis, guerres, abusos físics i psíquics, testimonis d’assassinats, segrests, violència familiar. El catàleg de patiments pot arribar extens i esfereïdor però segons expliquen Perry i Szalavitz, la llista d’estratègies de curació també por ser igual o més extensa. El sistema emprat és el d’explicar històries de nens que, en un moment donat han patit els efectes devastadors de tota mena de violència, directa o indirecta i la manera com es va poder arribar a influir de manera positiva gràcies a elements com un nou entorn protector, la paraula amable, el contacte càlid i, és clar, l’afecte continuat.
Una nena de 7 anys a qui han violat repetides vegades; una de 3 anys que, per desgràcia, s’ha convertit en la única testimoni de l’assassinat de la seva mare; una nena de 4 anys que es nega a menjar com a resposta a la manca d’amor matern; un adolescent que ha violat i assassinat de manera brutal unes noies; un nen a qui el seu pare cria com un gos. Un veritable catàleg d’horrors, d’atrocitats morals i unes conclusions finals i no sempre evidents: que el cervell és una matèria dúctil que reacciona als estímuls negatius però també als positius, que els problemes s’han de solucionar com més aviat millor i que l’amor és sempre el millor bàlsam.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)