L’editorial Comanegra ha recuperat una peça intensa i oblidada de la nostra història literària, el premi Nadal de l’any 1951. El va guanyar Luis Romero amb “La noria”, una singular història, descatalogada ja fa molts anys, que narra 24 hores de la vida de Barcelona.

"Gira Barcelona" i "La noria"

De fet la novel•la, avalada pel premi, es va convertir en gran èxit ja que representava un gran salt endavant en la tècnica narrativa. Trenta-set personatges que es movien per la ciutat posant en evidència aquest caràcter cíclic dels esdeveniments, aquest funcionar com un etern girar sobre el mateix eix. Romero retratava a la perfecció el dia a dia de la ciutat. Es tracta de capítols curts que lliguen les hores del dia amb la vida d’aquest grup de protagonistes. Novel•la costumista que retrata els diferents ambients i personalitats socials de la ciutat, des dels treballadors a la classe benestant, una crònica efectista que va captivar els seus contemporanis.

Luis Romero (Foto. Francesc Català Roca. Arxiu familiar-El Periódico)

No es pot considerar una obra literària d’alta volada però sí que resultava prou original i prou popular com per esdevenir un èxit immediat i ara, aprofitant el centenari del naixement de l’autor, Comanegra proposa aquesta insòlita edició que recupera la novel•la de Romero acompanyada d’un pròleg de Marina Espasa
Aquesta edició, que s’obre amb un pròleg de Marina Espasa i que es tanca amb un epíleg en format narratiu a càrrec de Javier Romero, el fill de l’autor, forma part d’un paquet format per “La noria” i per “Gira Barcelona”, un llibre de relats on 12 autors (Llúcia Ramis, Roc Casagran, Jaume C. Pons Alorda, Sílvia Soler, Najat El Hachmi, Francesc Marc Álvaro, Jordi Nopca, Ramon Solsona, Berta Noy, Jordi Puntí, Gerard Guix i Care Santos) es reparteixen la ciutat en barris i franges horàries i en fan un relat.
Són dues mirades a Barcelona amb 65 anys de diferència. Qui sap, potser d’aquí a 100 anys, algú trobarà aquesta edició, llegirà els dos llibres i podrà fer una magnífica i útil comparativa entre tres èpoques de la vida quotidiana de la ciutat passades pel filtre de la literatura.