Unai Velasco, poeta, crític editor i traductor i Julia Echevarría, correctora, redactora editorial i editora, han sumat esforços per donar llum verda a una nova editorial de poesia, Ultramarinos, que va arrencar amb “Los eróticos y otros poemas” d’Efraín Huerta i amb “Mi más hermoso texto” d’Alberto Cardín i que acaba de publicar “Los cuadernos de la tierra”, de Jorgenrique Adoum.
Ultramarinos ha rescatat la poesia completa més algun text inèdit de Cardín, nascut a Astúries l’any 1948 i mort a Barcelona l’any 1992 després de convertir-se en un dels intel•lectuals més actius de la transició on va col•laborar en publicacions de la contracultura com “El viejo topo”, “Ajoblanco o “La Bañera” i va dirigir la revista “Diwan” juntament amb el polèmic periodista Federico Jiménez Losantos.
La vida literària de Cardín és podria dividir en dues grans etapes, la primera, dedicada a la creació d’obres de ficció i crítica literària i una segona on va treballar la difusió d’estudis sobre homosexualitat, l’antropologia o la sida.

Mi mas hermoso texto - Alberto Cardín

Ultramarinos, gràcies al treball d’Ernesto Castro, que s’ha encarregat de l’edició i del pròleg, aplega els tres llibres “Paciencia del destino”, “Despojos” i “Indículo de sombras” més alguns poemes inèdits com una elegia al pintor Ocaña i algunes proses combatives, ha convertit el llibre en un petit gran èxit que ja ha arribat a la tercera edició.
La poesia de Cardín és un reflex de la seva ideologia, carregada de cinisme, d’ironia, de dissidència, sovint de ràbia, d’esperit combatiu i de ganes de trencar amb els corrents establerts per la via directa i aquesta edició és una bona vacuna contra la desmemoria o l’oblit. En aquest sentit trobem un poeta que sovint s’enreda en un excessiu barroquisme i amb un punt d’ingenuïtat però que, per contra, té moments d’alta intensitat simbòlica i fins i tot conceptual. Sigui com sigui, aquest volum, arrodonit amb diferents articles, és altament interessant i, sens dubte, del tot necessari.