L’editorial Cátedra acaba de presentar “Poesía completa”, la que es considera la més “perfecta” de les edicions de la lírica d’Edgar Allan Poe. Amb edició bilingüe i la traducció a càrrec de José Francisco Ruiz Casanova, es basa en l’edició de Thomas Ollive Mabbott, la que la Edgar Allan Poe Society of Baltimore qualifica com a canònica, tot i que també s’ha tingut en consideració la de Floyd Stovall.

"Poesía completa" - Edgar Allan Poe

Poe, nascut a Boston l’any 1909, és conegut arreu per les seves històries gòtiques, fosques i carregades de misteri, però en realitat sempre es va considerar poeta i la poesia va ser sempre la seva gran passió, ja fos des del punt de vista estrictament creatiu com des d’un vesant més analític i assagístic. Va publicar un dels seus poemes més famosos, “El corb”, l’any 1845 al diari New York Evening Mirror que es va convertir en un èxit instantani que el va convertir en una influència reconeguda de diferents generacions de poetes maleits, romàntics i simbolistes.
Altres poemes seus com “Annabel Lee” s’han convertit també en peces molt populars i, en aquest cas, en un context proper, fins i tot en van fer una versió en format cançó els Radio Futura.

Edgar Allan Poe

La seva poesia no s’allunya especialment de la narrativa i, de fet, emana una certa tristor desesperada, una mena d’angoixa vital que es concreta en obsessions, terrors viscerals, al•lucinacions, bogeria, melangia i aquella indefinible pàtina gòtica que els transforma en artefactes literaris absolutament fascinants i captivadors. En aquest sentit, l’edició bilingüe permet comprovar sobre el terreny una de les principals obsessions de l’escriptor, la musicalitat dels textos, el ritme de les paraules, la bellesa de la rima i el batec de la lectura i també explorar la seva cara més teòrica amb la “Filosofía de la composición”, un text que va publicar l’any 1846 a la revista Graham’s magazine de Filadelfia on presentava un particular mètode dirigit a tots aquells que vulguin escriure bé i que es basa en el camí que va seguir per escriure el poema “El corb”, a les antípodes del mètode de creació espontània que avalava Coleridge.