Hermenaute és una editorial jove, molt jove, creada l’any 2015 per Lluís Rueda, un escriptor que vol donar al seu segell una personalitat pròpia, lligada a gèneres com l’horror, el thriller, la ciència ficció i a assajos que facin referència a temàtiques lligades al cinema i al pensament lligat a les cultures populars. La seva declaració inicial de principis es concreta en cinc col•leccions: Caronte, dedicada al terror i al thriller; Icarus, centrada en temes de ciència ficció, steampunk i les aventures; Janus, que acollirà les obres d’assaig; Atenea, per llibres de narrativa actual i Medea, que publicarà fantàstic en llengua catalana.

Momias y embalsamados

I com a mostra, en aquest cas, dos botons: “Momias y embalsamados” (Caronte) i “Malsons de gat” (Medea).
“Momias y embalsamados” és una antologia de relats escrits per Lluís Rueda, Víctor Blanco, Daniel P. Espinosa, Jesús Gordillo, Luis Guallar, Jorge P. López i Guillermo Tato, un grup d’escriptors amb trajectòries interessants que s’enfronten a un tema que, plantejat d’aquesta manera, resulta força original.
Quan sentim parlar de mòmies el primer que ens ve al cap de manera quasi automàtica és Egipte, però de mòmies n’hi ha moltes i els integrants d’aquesta antologia assumeixen el repte de ser originals, d’aportar allò que se’ls demana, mirades diferents, plantejaments més arriscats i trencadors i se’n surten molt bé, aconseguint que tot el volum respiri un permanent aire de terror tot i que hi hagi casos concrets que tampoc no vulguin renunciar a l’humor. I un únic punt comú, tots defugen les mòmies egípcies.
Els set autors es belluguen amb comoditat i seguretat per diferents gèneres, sense perdre en cap moment aquesta referència que dóna identitat al recull, el món de les benes i la fascinació del més enllà, de la necessitat humana de perdurar i de la sempre inquietant qüestió de les malediccions, de la vida més enllà de mort i, de fet, les mòmies, les reals no ens resulten gens alienes, per la qual cosa afrontar-les des del punt de vista literari és també un camí que lliga força amb pors i creences absolutament reals, gens fantàstiques, un element afegit que converteix “Momias y embalsamados” en una magnífica carta de presentació del segell Hermenaute, demostrant que la imaginació és un valor que no s’apaga.
I per arrodonir-ho, la portada, una inquietant/insinuant mòmia obra d’Alberto Rodriguez Modolell ja ens posa sobre la pista d’aquesta desmitificadora col•lecció d’històries potents.

Malsons de gat

L’altre llibre, “Malsons de gat”, també és una creació col•lectiva, en aquest cas, els creadors responsables són Igor Kutuzov, Sergi G. Oset i Patrícia Muñiz. Es tracta de quinze històries força nocturnes on la foscor actua quasi com un agent catalitzador de situacions gens habituals.
Els tres escriptors han afrontat els relats explorant totes les possibilitats: individuals, a quatre mans i a sis mans i el resultat és una bona mostra d’aquesta versatilitat que es pot aconseguir quan imaginació i creativitat es conjuguen al servei d’una idea concreta. De fet, la voluntat d’aquest llibre que inaugura la col•lecció Medea és la d’establir les bases d’aquet apartat destinat a acollir el bo i millor del gènere fantàstic escrit en català. Kutuzov, Oset i Muñiz han fet bé els deures i han travat un recull molt treballat i amb ambicions que podria ser el punt d’arrencada des d’on anar edificant el gènere a casa nostra, donant-li nova volada i obrint portes que haurien de contribuir a fer-lo més eclèctic, més actiu i més exportable.

Lluís Rueda (Foto: Fantàstik)

La idea de fons és la que propugna que els gats somien i que poden arribar a tenir malsons, detectables en funció del ritme de la seva respiració és la línia de fons. Per damunt, els malsons, el territori on dia i nit es fonen, on la realitat sòlida es barreja amb l’univers oníric i no sempre qualificable de manera objectiva i concreta.
Dos dels primers lliuraments de l’editorial Hermenaute i la prova d’un fet evident, que caldrà seguir amb atenció l’evolució del catàleg d’aquesta petita editorial amb moltes ganes de fer coses interessants.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)