Edicions del Periscopi acaba de publicar “Antologia de contes”, una selecció de les millors històries curtes escrites pel malaguanyat David Foster Wallace, considerat un dels novel•listes més interessants, influents i innovadors de les noves generacions nord-americanes i que corregeix una anomalia editorial, la de no poder trobar l’obra de DFW en català.

David Foster Wallace

Qui ha fet la tria, una selecció inèdita fins ara, i el pròleg és l’escriptor Vicenç Pagès i la traducció ha anat a càrrec de Ferran Ráfols Gesa i, de fet, la qüestió arrenca de la lectura que l’editor de Periscopi va fer de la novel•la de pagès “Els jugadors de Whist”, on un dels personatges es queixava de no poder llegir en català l’obra de David Foster Wallace.
Dit i fet. Rafel ja va publicar la novel•la “L’escombra del sistema” i el discurs “L’aigua és això” i ara tanca el cercle amb aquesta tria de Pagès que ens acosta un Wallace en estat pur en aquesta selecció de textos que prové dels tres llibres de contes que va publicar “La niña de pelo raro”, “Entrevistas breves con Hombres repulsivos” i “Extinción”.

Antologia de contes, de David Foster Wallace

Les històries curtes de l’autor van molt lligades a les característiques essencials de la resta de la seva obra. Patia depressió, de fet va viure 22 anys prenent antidepressius i es va abocar a diverses addiccions com la televisiva (es podia passar dies enganxat a la pantalla i sense moure’s del sofà). Una vida complicada on els seus turments van ser molt superiors a les possibilitats d’alleugeriment que li podia proporcionar la literatura. Segons el seu biògraf, D.T. Max i molts dels crítics que l’han estudiat, resulta força difícil separar vida i obra.
La sensació constant de no escriure bé, de ser una mala persona, de viure sempre amb una profunda sensació d’autorebuig van portar a DFW a enfonsar-se en un univers de pors, d’inseguretat i de fantasmes que el van portar directament al suïcidi. Els contes de Wallace posen de manifest la seva necessitat de cercar respostes, de trobar explicacions a les situacions de cada dia, als reptes quotidians de la vida, les que no sempre resultem obvies al primer cop d’ull, les que cal rastrejar, descobrir i analitzar amb més cura precisament per aquesta capacitat de passar desapercebudes.
Els contes curts, que, en realitat poden ser qualsevol cosa menys curts donada la tendència de l’escriptor a allunyar-se de la brevetat (corria una anècdota que deia que una antiga parella seva havia rebut una carta de trencament de relacions de 67 pàgines i que havia decidit aturar-se quan en portava 20 de llegides), són peculiars, originals i atípics. Defugen les fórmules convencionals i treballa amb protagonistes d’una complexitat mental que enganxa, que els converteix en meravelloses mostres d’una realitat més aviat pessimista. Són històries pertorbadores de les que resulta complicat sortir-ne indemne i que, des del punt de vista formal, poden anar des de l’absurd a l’humor desfermat, passant per l’angoixa i les obsessions.

David Foster Wallace (Foto. Doves & Serpents)

Aquest llibre és una magnífica possibilitat de descobrir el talent i la brillantor de David Foster Wallace, considerat per molts un dels gran genis literaris de les últimes dècades, un d’aquells autors que fan història i que marquen camins.