Javier Arries és llicenciat en Ciències Físiques i col•labora en revistes especialitzades i programes televisius com el popular “Cuarto Milenio”. Edicions Luciérnaga acaba de publicar “Objetos malditos”, una curiosa guia que repassa un bon catàleg de llocs i d’objectes que són portadors d’una maledicció. Hi ha de tot: indrets que tenen la capacitat d’induir al suïcidi, joies que no fan altra cosa que portar desgràcia a qui les llueix; nines diabòliques que acullen l’esperit d’una jove satanista.
Un univers fosc que algunes veus associen al dimoni, a la mort i a una projecció de les forces del mal i que són capaços d’alterar la felicitat, transformar-la i convertir-la en un malson horrible. Arries arrenca del passat, de les antigues cultures egípcia grega i romana i va avançant fins arribar a l’actualitat. Un mapa de la por sobrenatural i una capbussada en les aigües del terror.

Objetos malditos – Javier Arries

I més enllà d’aquest aspecte més cridaner de les malediccions, el treball d’Arries és un esplèndid document etnogràfic, social i cultural que ens acosta alguns objectes i llocs força desconeguts i que dibuixa un mapa de les relacions humanes, amb aquesta necessitat de transcendir (encara que sigui en negatiu) de buscar explicacions en el més enllà i d’establir lligams amb tot allò que l’envolta i, de pas, amb el passat, el present i el futur.
La lectura del llibre, amb força probabilitat, us arrencarà algun calfred i us farà encendre el llum enlloc de tombar a les fosques per casa, però també us proporcionarà una gran quantitat d’informació i una visió documentada d’un univers que no sempre tenim present.