Ali Smith va ser professora de la Universitat de Strathclyde abans de dedicar-se a la literatura, una carrera que ha rebut un bon nombre de premis de prestigi. Raig Verd l’ha publicat per primera vegada en català i el llibre escollit és “Com ser-ho alhora”, una història formada per dues històries separades per 500 anys i casades per un lligam capaç de creuat temps i espai que ha traduït Dolors Udina.

Com ser-ho alhora - Ali Smith

Es tracta d’un llibre singular que, d’entrada, proposa un joc d’interacció amb el lector. Les dues històries que formen el llibre, “Ulls” i “Càmera”, es poden llegir de manera independent, tot i que l’una va lligada a l’altra per això, Laura Huerga, l’editora de Raig Verd ha fet una proposta original, de la primera edició de 1.500 exemplars n’ha publicat 750 amb l’ordre “Ulls” i “Càmera” i 750 amb l’ordre “Càmera” i “Ulls” i, el millor del cas és que les experiències lectores varien en funció de l’orde amb que es llegeixi. Això vol dir que fins i tot es pot assajar el doble ordre i llegir “Com ser-ho alhora” dues vegades i canviant les parts.
Ali Smith condueix les sensacions i les imatges de manera hàbil, jugant amb les emocions, amb el temps, amb els lligams emocionals i amb una intenció clara de deixar pòsit, de convertir-se en una d’aquelles experiències literàries que no són efímeres i que romanen al cervell dels lectors, provocant noves mirades i reflexions profundes.
Una experiència lectora intel•ligent, innovadora i altament singular.