Ara que sortir al carrer ja comença a ser sinònim de trobar-se els arbres plens de llums de colors, de patir l’atac de la compra compulsiva, d’enfrontar-se al ja famós esperit nadalenc i sumar-hi, a més, noves aportacions com els Black friday, els cyber monday, els happy sunday o els blue saturday, arribar un llibre que, casant una cosa i l’altra i, afegint-hi un punt d’ironia i de creativitat, es pot convertir en un magnífic regal nadalent.
És el llibre Els dotze terrors de Nadal, de John Updike, amb les il•lustracions d’Edward Gorey i la traducció de Jordi Puntí que ha editat Raig Verd.
Els més fervents defensors d’aquesta festa potser dibuixaran una ganyota de rebuig, però segur que també posaran en qüestió les afirmacions d’Updike i les contrastaran amb la seva pròpia visió festiva. Per contra, tots aquells que senten aversió profunda envers tota aquesta ambientació, riuran sense embuts quan s’enfrontin a l’àcida ironia de l’escriptor.

Els dotze terrors del Nadal

Us heu preguntat alguna vegada quin motius poden impulsar a algú mínimament normal a viure en un lloc ignot i deixat de la mà de Déu, envoltar-se d’elfs i dedicar-se a una ocupació tan peculiar?
El llibre, curt i intens, té malicia, una discreta i mesurada mala llet, acidesa, un lúcid sentit de l’humor i una brillant demostració de saviesa, un grapat de valors que seria un crim rebutjar. Segur que després us mirareu els rens amb uns altres ulls!