No puc evitar que em facin molta il•lusió les iniciatives que, de manera tossuda i original, s’entesten a demostrar que malgrat els polítics vulguin acabar amb tot el que es belluga (exceptuant els seus propis beneficis personals i de casta) encara hi ha vida i ganes de fer coses.
Segur que si teniu una edat recordareu aquella famosa pàgina que va arrencar amb la revista Tiovivo i creació del gran Francisco Ibañez, 13 Rue del Percebe. Un grapat de veïns d’allò més singular amb tot un seguit de peripècies no menys sorprenents. Doncs bé, aquesta va ser la primera idea que em va venir al cap després de conèixer el projecte Llibres al replà. Em vaig imaginar una col•lecció singular de personatges trobant-se pels replans i per les escales i intercanviant una mercaderia tan fràgil i desprotegida com la literatura infantil. Perquè això és el que fan aquests veïns tocats per la “lletra petita”, parlar de literatura infantil i juvenil, donar-li visibilitat i aportar la seva experiència (que en alguns casos és molta i molt rica) i el seu entusiasme per aconseguir el que no fan els estaments que ho haurien de fer.
Joan Portell, un dels artífexs d’aquesta idea immobiliària ens explica el projecte:

Tots els veïns a punt per sopar (com ha de ser)

Una colla de crítics d'aquesta literatura menystinguda per alguns, la que va destinada als més petits i anomenada literatura infantil i juvenil, i de llarga trajectòria i experiència ens vam trobar de sobte amb els braços plegats degut a la crisis de la premsa escrita. Què direm, què farem?, finalment hem decidit reunir-nos en el món virtual al voltant d'un bloc (polisèmia) de pisos on, sota el nom de Llibres al Replà, cadascú ha passat a ocupar un pis segons les seves afinitats.
És així com la família Mumin (Glòria Gorchs), ocupa el 1r1a tot parlant de llibres per a tota la família, la Pippi Langstrump (Pep Molist), des del 1r2a ens ofereix la seva visió de la narrativa infantil, al 2n1a la Senyora Anglada (Ignasi Blanch) ens regala interessants reportatges i entrevistes sobre la LIJ, i al 2n2a en l'Alba i en Dídac (Joan Portell) afronta la tasca de la crítica juvenil; un replà més amunt, al 3r1a Miss Dewey (Sílvia Fernández) ens regala belles vistes generals del gènere i al 3r2a en Max & Monstres (Àngel Burgas) ens ofereix la seva visió sobre joies d'àlbums il•lustrats. Com a bon veïnatge, però, també hi ha una Porteria, espai de xafardeig i intercanvi de notícies, i unes Golfes on s'hi guarden aquells articles de referència que tot bon veí i veïna atresora. Una iniciativa pionera, original i per nosaltres molt divertida en la que tothom hi és benvingut i benvinguda: la porta és sempre oberta!


Gràcies, Joan. En fa l’efecte que m’agradaria viure en aquesta escala.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)