Si teniu alguna relació més o menys intensa amb el món del llibre d’una certa qualitat segur que he sentit a parlar de Miquel Plana.

Miquel Plana

Nascut a Olot l’any 1943 es comença a dedicar en cos i ànima al món del llibre a partir del 1972. Des d’aleshores els seus treballs no són altra cosa que meravelles excelses que, com un Mides de les arts i les lletres, converteixen en or tot el que toquen.
Gravador, pintor, dibuixant, impressor, editor, ell acaba sent el primer i últim responsable de les seves obres i, de fet se’l pot considerar el més gran autor de llibres de bibliòfil que hi ha a hores d’ara a casa nostra sense cap problema. Tenir a les mans alguna de les seves creacions és, de fet, gaudir, del llibre en tota la gamma de l’excel•lència.

Els cartells de Miquel Plana

El burí i la ploma va ser una de les seves primeres grans sèries. Aiguaforts que unien el text d’escriptors i el traç sòlid dels artistes formant un conjunt de materials que es va anar fent entre el 1978 i el 1980 i que l’any 2009 es va poder contemplar en tota la seva magnitud al Museu dels Sants d’Olot.
Després ha treballat sol i combinant el seu geni amb els grans autors de casa nostra, fent meravelles d’alt voltatge amb una discreció, una modèstia i una professionalitat admirables i envejables.
Miquel Plana és un home senzill, afable i auster, un d’aquells artistes totals d’esperit i essència renaixentista, capaç d’escollir el millor paper, la tipografia més notable, els materials més subtils, d’estar atent als detalls més insignificants per tal que el resultat final de la seva obra sigui una joia capaç de brillar amb llum pròpia.

Un dels gravats de Miquel Plana

Sense exagerar gens, podríem dir que el Miquel és un fabricant de meravelles que ha consagrat la seva vida a la bellesa, a la puresa, a la pulcritud i a la recerca de la perfecció. Fa una feina callada, sense faramalles ni artificis, sense soroll que distregui les essències. És una eminència a l’hora de cercar els camins que porten cap a la glòria estètica.

El poema - Miquel Plana/Narcís Comadira

S’hi dedica de ple des de l’any 1972 i des d’aleshores, de les seves mans i del seu taller han sortit uns 200 volums, creats un a un, amb detall i amor, aconseguint fer llibres d’art, però també llibres d’artista. Aquesta tasca, a més d’admiració absoluta, ha rebut premis importants i la seva obra s’ha pogut veure en santuaris de la cultura escrita com la Biblioteca Nacional de Madrid o el Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona.

J.M Vilarassa, Miquel Plana, Carmen Plaza, Carles Duarte i Miquel de Palol

Un consell, el millor que podeu fer és cercar una de les seves obres i comprar-la. Tenint en compte el mercat no són gens cares i us endureu a casa una joia única i irrepetible.
Nocturn - Miquel Plana/ Albert Ràfols casamada

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)