Suposo que, de la mateixa manera que la gent que no llegeix es reserva llibres durant tot l’any amb l’excusa de llegir-los al llarg de les vacances i al final torna a casa sense ni obrir-los, als lectors habituals ens passa més o menys el mateix. Vaig sortir de cas amb la idea de llegir poc o res, (però prenent uns quants llibres per si les mosques) i, a més de no parar en tot l’estiu, amb el regal afegit d’uns quants llibres dels que val la pena recomanar. El primer, una autèntica joia, una d’aquelles peces insòlites que tenen la capacitat de captivar, de començar sent agradables i simpàtiques i d’acabar sent imprescindibles. Es publica el dia 25 de setembre al segell Reservoir Books de Mondadori i us recomano que no el deixeu escapar. Es diu La mecánica del corazón i el signa el cantant francès de pop Mathias Malzieu.

Mathias Malzieu - La mecánica del corazón

Malzieu és el líder del grup Dionysos i és tota una estrella mediàtica a França on el llibre està vivint un èxit aclaparador, coronat pel fet que Luc Besson n’ha comprat els drets per dur-lo al cinema en adaptació del mateix autor. Aquí és de suposar que aquest component de clamor popular mediàtic no hi sigui, però per contra, em fa l’efecte que el llibre té mèrits més que suficients per aconseguir aferrar-se amb força a l’imaginari dels lectors.

Mathias Malzieu

Diuen, per allò de que comparar ajuda, que té alguna cosa de l’estil Tim Burton, però gosaria a dir que, en aquest cas, és força superior. La mecánica del corazón és un conte per a adults que no té els components gore tan habituals en Burton. Cert és que té un punt gòtic però és una faula amb un regust tendre i naïf que la converteix en encantadora, en quasi màgica.

Mathias Malzieu - Portada del dics "La mécanique du coeur"

La història del petit Jack, que va néixer durant la nit més freda de la història a Edimburg, se li va gelar el cor i li van haver de canviar per un rellotge de cu-cut és del tot emocionant. Tres consells per sobreviure: no tocar les agulles, dominar la còlera i no enamorar-se mai.
Però la vida és com és i Jack s’enamora de la senyoreta Acàcia, una jove cantant miop. Seguint-la arriba a Granada i descobreix els secrets de l’amor, de la gelosia, del neguit.

El grup Dionysos

I si pel que heu anat llegint us penseu que Malzieu és un cantant que aprofita la fama per escriure, us equivoqueu. El llibre mostra uns recursos i una tècnica que van més enllà de la tasca d’un diletant. Mathias domina la prosa, la fa fluir i, en moltes ocasions, la fa brillar sense manies ni fre. El resultat, el que us deia abans, un d’aquells llibres rars i complicats de classificar que t’omplen d’optimisme, de ganes de mirar-te el món amb un altres ulls i que transmeten tendresa i bones vibracions. Una història per gaudir-la paraula a paraula, línia a línia, una novel•la alegre i plena d’espurnes. Deixeu que el tic-tac del cor del petit Jack us encomani la sensació d’estar enamorat de tot e que us envolta.
I la conseqüència lògica ha estat contactar amb Mathias Malzieu i demanar-li que ens expliqui la seva visió del llibre i les coses que l’emocionen i que el porten a escriure.
I tot i ser tota una estrella en plena voràgine de feina, no ha trigat ni 24 hores a respondre. Aquí en teniu el resultat, en francès per no espatllar-ne l’essència i amb aquesta idea de fons d’estar enamorat, d’encomanar l’alegria i la lluïssor dels ulls i de convertir la passió amorosa en un giny fràgil que cal mantenir engreixat i en perfecte estat.


Mathias Malzieu i Olivia Ruiz

J'ai écrit ce livre parce que je suis tombé amoureux. N'étant pas très doué pour faire la cuisine, la meilleure façon de déclarer mon amour est la fabrication d'une histoire. Puis j'étais très attiré à l'idée de traiter de la passion amoureuse avec cette idée d'horloge-coeur fragile, qui risque de se briser à chaque instant. Je me sentais si bien avec cet axe métaphorique permettant le ludique, le décalé et la cruauté. J'aime aussi l'idée de traiter du rapport à la différence. En souffrir, assumer, essayer de la transcender. Les "monstres attachants" de quel sorte qu'ils soient m'ont toujours passionnés. J'ai adoré me servire également des lieux et des époques. Edimbourg et sa tradition de storytelling, son architecture de conte de fée tordu, ses histoires de fantômes et l'andalousie, terre de mes grands parents et des grands parents de celle dont je suis tombé amoureux. Puis cette fin de 19 e siècle, l'émulation des invention! le fait ets que le mélange entre littérature, inventions, sciences, religion et paranormal était si peu cloisonné qu'il fabriquait des légendes, des rêves incontrolables.
Aujourd'hui, on ne sait pas tout mais, déja un peu plus et à ce niveau là, je trouve ça un peu moins amusant. J'aurais préféré voir décoller les frères montgolfier ou assister à une séance de cinéma de Meliès!Mathias Malzieu


Mon livre de chevet actuel:
Livre : « tout est illuminé « » de Johnatan Safran Foer..
Après la demi finale de coupe du monde 82, Michel Platini a dit : «J'ai ressentis en 120 minutes toutes les émotions les plus intenses qu'un homme peux ressentir tout au long de saVie : l'euphorie, la peur, la colère, la joie incontrôlable et la déception inconsolable...»(Ou quelque chose comme ça). C'est l'idée qui m'a traversé l'esprit lorsque j'ai refermé ce livre. Un jeune écrivain entreprend un voyage initiatique pour retrouver les racines et secrets de sa famille disparu pendant la 2e guerre mondiale. Affublée d''un traducteur analphabète inventant une infra-langage drôle et poétique, d'un chien d'aveugle caractériel appartenant à son grand père qui se dit aveugle et qui ne l'est pas, le héros vivra une expérience qui lui inspirera ce livre fantastique.

Autres livres amis à partager, corner, perdre, racheter, prêter,offir:
-tokyo-montana express de Richard Brautigan: un receuil de nouvelles
hilarant, poétique et mélancolique avec une bonne dose de suréalisme,pas loin
de l'esprit des "cronopes et fameux" de Julio Cortazar
-le meunier hurlant d'arto Pasilinaa:un roman sur la différence et la passion
amoureuse qui a nourri mes envie lors de l'écriture de"la mécanique du coeur"
original, singulier et très émouvant.
-Le baron perché d'Italo calvino: un livre est un abris, celui-ci parle d'un
graçon qui va décider de vivre dans les arbres et de ne plus jamais toucher
terre. Un dispositif simple au quel l'auteur se tient avec unetendre férocité
et qui fabrique des trésors de surprises à chaque pages


Mathias Malzieu

I per acabar-ho d'arrodonir, el vídeo de la cançó Tais toi mon coeur, que pot ajudar a donar una idea estètica de per on aniran els trets de la pel·lícula.Gràcies Mathias, per l’amabilitat i per aquest llibre absolutament magnètic


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)