Joan Carreras acaba de publicar a Ara llibres, concretament a la selecta col•lecció Amsterdam, el seu últim llibre, L’home d’origami. Aprofitant la novetat editorial li he fet arribat aquesta petició genèrica: unes ratlles parlant del llibre i també dels motius que el porten a escriure. Aquest és el resultat:


Joan Carreras


En realitat m’és difícil explicar per què escric. No hi ha cap altra raó diferent de la resposta que donaria si algú em demanés per què respiro. Per seguir viu. Perquè ho he fet sempre i sempre he sabut que això és el que vull fer. La resta de feines sempre m’han semblat una mica accessòries, una manera com una altra de guanyar-me les garrofes però sense cap passió autèntica.

Escric perquè sí. Escric perquè així visc. Escric perquè vull explicar coses i fins que em quedi un mínim d’aire als pulmons no deixaré de fer-ho.

Escric per ser llegit. Això també és veritat. Però la vida m’ha ensenyat que aquest detall és millor prendre-se’l amb molta calma. Després de tot, el que jo faig és llançar la pedra a l’estany. No em puc entretenir a comptar quants cèrcols dibuixa a l’aigua...Fotografia de Baltasar Martínez que va servir de base per a la portada del llibre


“L’home d’origami” és una narració sobre la dificultat d’aprendre a estimar. Ho hauria pogut explicar d’una altra manera però m’ha vingut de gust fer-ho així: amb la història d’un autor d’èxit que vol matar el seu protagonista, amb la seva filla que treballa d’infermera de malalts terminals i amb un il•lusionista que busca el seu pare desaparegut, el Gran Manila.

Tot comença quan aquest escriptor, que s’ha retirat en un poble, rep la visita d’una amant de vint anys enrere. Ella li fa una proposta sorprenent: serà la seva esclava per sempre.

A la fi, la seva experiència amb l’origami (l’art japonès de plegar paper) li fa veure de quina manera s’ha transformat ell mateix.


L’home d’origami és una novel•la valenta per lectors que no tenen por d’afrontar situacions complicades, per gent que confia en la vida i que sap que viure consisteix a plegar-se i desplegar-se, fins a trobar la forma més adequada.


Gràcies Joan.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)