El Blog de Jordi Cervera
Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
La secció d’il•lustració del blog s’enriqueix avui amb la personalitat artística de Mariona Tolosa Sisteré. Nascuda a Barcelona, va alternar la capital amb Maials (Segrià) i després de passar pel Masnou ha acabat vivint a Toulousse.
La seva formació l’ha portat a estudiar Belles Arts, Animació Sociocultural, Educació Social i il•lustració al costat d’Ignasi Blanch i ha anat compaginant les dues vessants fins que va decidir abocar-se al buit i dedicar-se només a l’art.
En aquest sentit diversifica força la seva feina i procura que les il•lustracions tinguin noves sortides, noves possibilitats de combinar-les per tal d’aconseguir tocar un ampli ventall de possibilitats. Des d’imatges personals i/o familiars a bosses, passant per llibretes, tasses, làmines, llibres autoeditats, llibres personalitzats, postals, logotips o lettering per a diferents negocis, la Mariona té un àlbum de treballs força ampli i variat.
Les seves imatges, molt personals i plenes d’emoció, tenen un punt naïf, de tendresa, de màgia i d’innocència. Transmeten un aire de felicitat, d’alegria encomanadissa, de sensibilitat a flor de pell i conserven l’essència de l’esperit infantil.
La Mariona dibuixa personatges i petits universos plens d’empatia, d’alegria, de sentiments que surten d’una detallada observació de tot allò que l’envolta, dels pensaments, de les emocions, de les paraules que volen lliures, de les imatges que basteixen el seu dia a dia.
El resultat són sempre il•lustracions vives, delicades, plenes de sentit de l'humor, subtils, que ens parlen de relacions humanes, d’amor, de rebel•lia, de somnis, de silencis, de llargues converses, d’històries més o menys secretes, de la vida, en definitiva.
I si voleu descobrir tot això i moltes coses més, només cal que viatgeu a la seva pàgina web. Ho trobareu tot i us agradarà molt.

Il·lustració de Mariona Tolosa Sisteré

Il·lustració de Mariona Tolosa Sisteré

Il·lustració de Mariona Tolosa Sisteré

Mariona Tolosa Sisteré

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

18/01/2017: Giselfust

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Una nova i magnífica il•lustradora que ens permet entrar en la seva obra. És Gisela Fuster Navarro, que signa els seus treballs com a Giselfust.
Dibuixa des de petita gràcies als bons oficis de la seva mare i, ara es dedica a un ofici poc habitual entre el gremi de dibuixants, la política activa. Això potser també li serveix per anar arrodonint i esmolant aquesta mirada càlida i carregada de tendresa que ofereix amb cada il•lustració.
Ha confessat públicament que s’acostuma a dibuixar fent les coses que li agradaria fer (una mostra la teniu aquí, al costat de la mítica princesa Leia) i que de fet, això s’acostaria més a una teràpia que a un ofici.
Repassant la seva feina es pot discrepar perfectament d’aquesta afirmació ja que les il•lustracions de la Gisela són vives i emocionants, plenes de potència i de capacitat per arribar a l’ànima. Transmeten vivències i, sobretot, desperten grans complicitats.
Dibuixos destinats als adults i la creació d’una editorial “Un iglú en Marte” que li serveix per anar publicant títols com “Mundos en sentido equivocado” o “Cordelius Nasum, el pirata bueno”, juntament amb Jezabel Bedman.
Inquieta i amb ganes d’obrir nous camins ha posat el seu art al servei d’articles de premsa, portades de discos o peces animades i ara està preparant la seva pàgina web que comercialitzarà productes il•lustrats com bosses, samarretes o peces de roba. La podeu seguir a través de la seva pàgina web o el seu aparador a Instagram.

Una de les il·lustracions de Giselfust

Una de les il·lustracions de Giselfust

Giselfust amb la princesa Leia

Giselfust

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Un fet casual, no buscat i molt plaent m’ha permès descobrir un il•lustrador absolutament fascinant, Gregori Saavedra.
Nascut a Viladecans l’any 1968, va estudiar Ciències de la Informació i va exercir com a creatiu publicitari en diferents agències. Va arribar a la conclusió que no li agradava que els clients li qüestionessin colors, formes o idees en base a teories que no tenien res a veure amb l’efectivitat i el rigor de les campanyes. Sense tenir gaire clar què havia de fer, va enregistrar un vídeo explicant el seu dilema i el va enviar a les 20 persones que més admirava, Totes li van respondre i allò el va encoratjar a seguir fent-ne de nous. Després li va arribar un encàrrec que no s’esperava, dissenyar una pàgina web. Se’n va sortir fent les seves 5 primeres il•lustracions. I la resta ja és història.

Una de les il·lustracions de Gregori Saavedra

Un bon dia decideix marxar a Londres amb la seva dona i les filles, les que li diuen què passa amb la resta de colors que no són el blanc i el negre.
Perquè a l’univers personal i creatiu de Gregori Saavedra mana el negre sobre blanc, a l’estil dels gravats antics, com una mena de projecció d’escriure missatges en tinta negra sobre paper blanc, com la sublimació d’una estètica i d’un vocabulari personal i intransferible. Però no és en absolut un integrista i quan li cal color, l’agafa i l’utilitza amb efectivitat i sense manies.
Les il•lustracions del Gregori són espectaculars i sorprenents, carregades de mil detalls, d’un rigor i d’una efectivitat absoluts. De fet vindrien a ser hereves de la pulcritud i el detall dels treballs de Durero, de la ferotgia dels gravats de Goya o la poètica dels artistes del pop-art, despullats del color però mantenint el mateix grau de simbologia moderna, utilitzant elements de la cultura popular, del dia a dia, arrencant-los dels seus ambient habituals i convertint-los en icones que formen part del conjunt dels seus treballs, mantenint en tot moment un sentit de l’humor irònic i viu que li permet mirar-se el món amb una certa i terapèutica distancia.

Una de les il·lustracions de Gregori Saavedra

I una qüestió que l’equipara als grans mestres, tenir un estil únic i inconfusible. Una vegada t’has enfrontat a un treball de Saavedra ets capaç de descobrir aquesta exclusivitat única, aquesta manera de fer personal, sòlida i sempre identificable. Imatges carregades de detalls, precises, bigarrades, que demanen una mirada general però que exigeixen mirades detallades. Cal resseguir els mil detalls, explorar tots els racons i anar-hi descobrint els elements que les conformen.Un petit gran univers en expansió.
Ha afirmat que les seves creacions són com les pàgines d’un diari personal. Reflecteixen la seva intimitat i són també com un recordatori dels llocs que ha trepitjat, de les emocions que ha viscut, dels anhels que projecta. De fet, encara que al primer cop d’ull pugui semblar que ens trobem davant de dibuixos carregats de precisió i de detall, en realitat el Gregori es dedica a capturar imatges de manera quasi compulsiva, caçant tot el que es posa davant dels seus ulls. Defuig quedar-se tancat a l’estudi i li agrada atrapar la vida, processar-la i convertir-la en part fonamental del seu llenguatge, utilitzar-la per reconvertir-la en peces rellevants, en elements que es recordin, que tinguin transcendència, posant-se a les antípodes del seu treball com a creatiu publicitari, un món on s’inverteixen molts diners amb la finalitat d’aconseguir imatges efímeres i sense aquesta transcendència que li agrada imprimir a les seves creacions.
Val a dir que cadascuna de les seves il•lustracions està formada per un mínim de 500 petites peces del seu arxiu gegantí. Així una línia pot ser un cable elèctric del carrer o una cara una composició construïda a base d’ajuntar i ordenar un grapat de rostres més petits, un puzzle personal que reflecteix també l’estat d’ànim de l’artista, les seves inquietuds, les seves obsessions. les manies, allò que ha aconseguit sorprendre’l, els seus pensaments o les seves idees, arribant fin i tot a convertir-se en una mena d’actor que interpreta diferents papers, que assumeix els personatges que el jo il•lustrador li demana en cada moment.

Una de les il·lustracions de Gregori Saavedra

El resultat, ja ho he dit abans, són il•lustracions profundament personals, d’una potència i d’una personalitat colpidores que fugen de la normalitat i, de fet, rep encàrrecs de grans marques, de revistes, d’editorials i ha dut a terme projectes singulars com una exposició sobre els temps georgians a la British Library o una gran lona de seixanta metres de llarg per trenta d’alt destinada a cobrir el gimnàs alemany de King’s Cross.

Gregori Saavedra

I si aquestes quatre ratlles us han despertat una mica d’interès per la seva obra, ho trobareu tot a la pàgina web de Gregori Saavedra. Podreu trobar il•lustracions, vídeos, creacions pròpies, encàrrecs i somnis. Tot un món... o molts mons!
Moltes gràcies, Gregori.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

07/12/2016: Cristina Tarradas

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Una nova aproximació a l’univers de les il•lustracions. Aquesta vegada la que ens regala un tastet de la seva creativitat és Cristina Tarradas Dulcet, una barcelonina de l’any 1978 que va estudiar disseny gràfic i il•lustració i ha treballat com fent il•lustracions i maquetes editorials i de cap de disseny en diverses agències de publicitat.
Les seves il•lustracions són càlides, properes, simpàtiques i carregades d’humanitat, d’aquelles que quan les veus t’arrenquen un petit somriure de complicitat, de subtil empatia i et porten a buscar-ne més.
Posen de manifest una tendresa especial que també es nota en treballs com els que ha fet per al projecte Mainasons o en campanyes publicitàries on casa informació i missatge amb la bellesa.
La Cristina, que ara ha optat per la fórmula freelance, és una de les il•lustradores que cal seguir amb atenció. Com a mostra aquestes dues imatges, la portada d’un butlletí escolar i una altra que pertany a una sèrie sobre emocions infantils.
No deixeu de fer una ullada a la seva pàgina web i als treballs que aneu trobant amb la seva signatura.

Cristina Tarradas - Butlletí escolar (portada)

Cristina Tarradas - Nen enamorat

Cristina Tarradas


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

04/10/2016: Lia Bertran

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Un nou capítol d’aquesta aventura de descobrir el treball dels il•lustradors de casa nostra. Gent que amb el seu geni són capaços d’aportar una visió nova i diferent de qualsevol història, ja sigui infantil o d’adults. I avui centrem el focus en Lia Bertran, nascuda l’any 1979 a Esplugues de Llobregat i que després d’uns anys ideant imatges per acompanyar campanyes de joguines educatives, col•laborant amb la Creu Roja o amb la Jove Big Band de Girona, l’any 2013 arriba “La Marta i la Xocolata” el seu primer àlbum il•lustrat, finançat gràcies a una campanya de crowfunding i que serà el primer d'una sèrie amb continuïtat.
Acaba d’il•lustrar un projecte de la Georgina Regàs, editat pel Museu de la Confitura de Torrent i també una sèrie de llibres per Barcanova.
Les imatges de la Lia són lluminoses, càlides, plenes de tendresa i emoció i tenen una meravellosa capacitat per captivar, per obligar-te a passar les pàgines i a descobrir noves escenes, noves visions. Treballa amb habilitat diferents tècniques com el collage amb roba o paper, l’estampació i, tot i la seva joventut conserva una fascinació quasi naïf pels procediments manuals, pel contacte directe amb el llapis i el paper. El resultat el podeu veure en aquesta petita selecció d’imatges del llibre “El llimoner”, però la millor manera de descobrir la seva qualitat i el seu potencial és seguir-la a través de les xarxes, la seva pàgina web, el seu blog i la seva pàgina de Facebook. Val molt la pena.

Il·lustració de Lia Bertran - "El llimoner

Il·lustració de Lia Bertran - "El llimoner"

Lia Bertran - "Little Swing"

Lia Bertran

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

02/06/2016: Monsuros

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Montse Casas Surós és il•lustradora. Ha adoptat el nom de batalla de Monsuros i l’utilitza per crear i signar petites meravelles carregades de vida i de poesia. Com molts dels seus companys de professió i de generació, es belluga en diferents territoris creatius i tot i tenir un segell propi original i fàcil d’identificar, és capaç d’anar incorporant matisos i detalls que converteixen cada creació en una singularitat específica i exclusiva.
Il•lustracions detallades, que toquen un espectre molt gran de temàtiques i que destil•len optimisme i una important capacitat per transmetre felicitat. En aquest sentit, i sense trair en cap moment el seu estil i la seva personalíssima manera de fer les coses, la Montse aconsegueix diferenciar de manera subtil però evident, les imatges que van dirigides als més petits o al públic adult.
El seu catàleg ofereix un ampli ventall creatiu que va des d’una proposta interactiva destinada a promoure el turisme a les Canàries, amb personatges, jocs interactius, contes personalitzats i, en definitiva una idea simpàtica que trenca els esquemes de la publicitat en un sector com el turístic. També hi trobem publicitat per a una gran marca multinacional com Ikea; la sèrie d’històries d’Olivia, creades per Laura Vaqué; dibuixos destinats a la imatge de grups de pop; les aventures de Violeta; els seus treballs per al web Relats col•lectius; publicitat internacional, portades de cd’s i, en definitiva, un ampli ventall de propostes que brillen amb personalitat i llum pròpia gràcies a la potència dels seus dibuixos i a la força de seu traç singular.
La seva pàgina web o el seu instagram són, sens dubte, el millor punt de partida per anar descobrint tot el seu treball i per a fer el seguiment de tots els nous projectes que emprèn. Recomanable visitar-les amb temps i ganes.

Violeta - Il·lustració de Monsuros

Hamaca Ikea - Il·lustració de Monsuros

Honolulú - Il·lustració de Monsuros

Montse Casas Surós, "Monsuros"

Gràcies, Montse.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

26/05/2016: La Pendeja

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Agafant com a nom de batalla un antic nickname del Messenger, la Núria Aparicio ha convertit “La Pendeja” en una màquina perfecta d’il•lustrar, capaç de moure’s amb comoditat, bellesa i eficàcia en àmbits tan diferents com els llibres o l’animació audiovisual.
Com sempre, la idea d’aquesta secció del blog és cridar l’atenció sobre la feina que fan els nostres il•lustradors, un treball magnífic que sovint passa desapercebut o que queda minimitzat per una societat cultural que no el valora prou. Doncs bé, La pendeja ens ofereix moltes opcions per mantenir-nos al dia del seu treball: la pàgina web, Instagram, Tumblr o Behance i totes ens permeten aprofundir en la seva versatilitat a l’hora de treballar en diferents camps, donant a cadascun d’ells una personalitat pròpia i diferenciada.
Amb Beascoa i Laura Vaqué va assumir el repte de plantejar de nou tot un clàssic, “La llegenda de Sant Jordi i el Drac”. També ha il•lustrat les “Princesas al ataque”, de Carlota Echevarría a La Galera i gràcies al seu web podeu descobrir tot el treball de creació de personatges dels “Cuentos helados para leer abrigados”. En uns altres registres, ha col•laborat en el pas a paper de l’exitós blog d’Antonella Esperanza “La pasta per als catalans”, s’ha atrevit a donar la seva visió personal de les famoses Tortugues Ninja, de la Campaneta, de la Blancaneus o fins i tot de la Mare de Dragons de Joc de Trons.
Versatilitat, qualitat, tendresa, imaginació i emoció és el que trobareu quan us enfronteu a qualsevol dels dibuixos de la Núria.
Tot un plaer fer-ho.


Hipster - Núria Aparicio, "La Pendeja"


Alice in Wonderland - Núria Aparicio, "La Pendeja"


Núria Aparicio, "La Pendeja"

Gràcies Núria.

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

23/05/2016: Marina Pessarrodona

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
La Marina és il•lustradora i, tal i com passa amb la gent que desfila per aquest apartat del blog, no fa altra cosa que constatar la gran qualitat dels nostres dibuixants i la seva meravellosa capacitat per anar demostrant dia a dia i dibuix a dibuix una gran creativitat i una magnífica habilitat a l’hora d’explorar nous camins que sorprenguin.
Nascuda a Sabadell l’any 1992, comparteix estudi amb altres creadors i recentment ha il•lustrat obres com “Do re mi fa bo”, “Leave it to me”, “Ja vaig a l’escola” i “Sant Jordi el valent”.
El seu treball és càlid i eclèctic, capaç d’anar de la tendresa infantil que posa de manifest en contes i publicacions dirigides als més petits, a la potència que mostra en projectes més personals, sense perdre, això sí, aquell punt delicat punt d’innocència màgica.
Aquí teniu una mostra de la seva feina però la millor manera de descobrir la seva activitat és tenir controlada la seva pàgina web amb derivacions a les seves xarxes socials. Allí podreu descobrir ben aviat un nou projecte que és a punt de veure la llum, un cd infantil en català que s’ha encarregat d’il•lustrar.
Tot un luxe!

Sant Jordi - Marina Pessarrodona

Abril - Marina Pessarrodona

Viking - Marina Pessarrodona

Marina Pessarrodona a Oporto


Gràcies Marina.

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

20/05/2016: Marta R. Gustems

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Més mirades al col•lectiu d’il•lustradors de casa nostra, un grup de magnífics professionals que pugnen per anar posant en valor la seva feina en un context, el de la cultura, cada vegada més maltractat.
La protagonista d’aquest post és Marta R. Gustems, una barcelonina del 1976 que va deixar el món de la moda per assumir un autèntic salt al buit, dedicar-se en exclusiva a la pintura i a la il•lustració.
Exposicions individuals, mostres col•lectives i incursions interessants en el món de l’edició com les que ha fet al llibre “Historia de un perro llamado Leal” de Luis Sepúlveda que acaba de publicar Tusquets.
Mantenint un estil molt personal, la Marta és capaç de presentar propostes estètiques molt variades en funció dels objectius últims de cada imatge. Passejar-se per les seves galeries és descobrir una artista carregada de sensibilitat, de calidesa, capaç de mostrar una gran tendresa i que, segons ha dit en alguna ocasió, s’ha acostat molt més als universos infantils després del naixement dels seus fills.
Però, a banda de les il•lustracions dedicades als més petits, la Marta viu de manera vida i apassionada el món que l’envolta, sèries de retrats que capturen l’essència i la personalitat dels models, imatges de la vida quotidiana que transmeten vida, proximitat i complicitats diverses, autoretrats directes, originals i agosarats que, per contra i qui sap si com un refugi sòlid contra la timidesa, no mostren mai el rostre de la protagonista; nens, animals, moda i l’ús de l’aigua, de l’aquarel•la que ho fa tot tècnicament més complicat i, sobretot, més embolcallant, més proper, més delicat.
I, com sempre, aquesta nota només vol ser una invitació a entrar en el món de la Marta R. Gustems, un continent on perdre’s sense límits ni fronteres que podeu descobrir també a Plom Gallery.

"Contemplació", de Marta R. Gustems

Il·lustració de de Marta R. Gustems al llibre de Luis Sepúlveda

Alicia vista per Marta R. Gustems

Marta R. Gustems


Gràcies Marta.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

24/02/2016: Teresa Herrero Rived

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Segueixo engrandint un dels apartats més càlids, vius i emocionants d’aquest blog, el dedicat al treball dels il•lustradors. Ja sabeu que això només és un toc d’atenció, un petit tastet de la seva feina, en molts casos com el d’ara, prou extensa i coneguda, una porta d’entrada que us convida a descobrir els seus mons particulars.
La creativitat de la barcelonina Teresa Herrero Rived va lligada a una cinquantena de llibres (de ficció i també de text), a exposicions d’obra personal i també a temes ben variats i interessants com cartells, etiquetes de vi, la imatge gràfica d’una App de cuina o treballs de joieria amb La Noia de l’Àtic.
Va estudiar a l’escola d’arts i oficis de Llotja i la seva habilitat innata per a la creació plàstica l’ha portat a crear un univers particular, personal i d’una bellesa magnètica.
El seu segell personal són colors vius i unes imatges càlides, divertides, carregades de tendresa i amb una capacitat quasi instantània per captivar els sentits. I,sense perdre en cap moment aquesta innocència delicada també és capaç, sobretot quan treballa l’obra pictòrica pròpia, d’explorar camins amb més pebre, que abandonen una part d’aquella ingenuïtat bàsica per anar entrant en camins més insinuants, més provocadors, més subtils.
És capaç de construir mons íntims que conviden a entrar-hi, petites instantànies de la realitat, postals de moments, d’afectes, de sentiments, el retrat d’uns personatges que ens demanen complicitat, que ens conviden a formar part de les seves aventures, que ens encomanen les ganes de saltar el mur del paper i fer-nos col•laboradors de les seves històries més íntimes.
Sigui com sigui, el millor és veure-ho en detall i per fer-ho, podeu trobar tot el treball i les novetats professionals de la Teresa en la seva pàgina web.
Val la pena navegar-hi amb dedicació i interès.


La princesa i el pèsol - Teresa Herrero


El ratón Antón - Teresa Herrero


Home cinema - Teresa Herrero


Teresa Herrero

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)


| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats