El Blog de Jordi Cervera

Arxius

Estàs veient: gener 2020

16/01/2020: 13 anys

Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
13

Els temps passa. Avui es compleixen 13 anys de la primera entrada d'aquest blog, ves per on. Gràcies per ser-hi!

15/01/2020: Elisa Bernat

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
En aquesta aventura d’anar descobrint artistes amb capacitat per donar vida i color a qualsevol història fem parada a Tortosa, l’any 1978. Allí va néixer l’Elisa Bernat que, des de ben petita va descobrir que tenir un llapis a la mà era un passaport fantàstic cap a nous mons, un camí obert per explorar tona mena d’universos reals o inventats.

"Mascotes", una il·lustració d'Elisa Bernat

Als 7 anys va entrar a l’Escola d’Arts i Oficis i més endavant, quan va arribar a Barcelona i després de treballar en el camp de l’enginyeria, va fer un nou descobriment, que allò que veritablement li agradava eren les il·lustracions i aquesta possibilitat intuïda de donar forma a noves vides. Cursos a Llotja, a la Massana i a Joso li van anar obrint diferents portes fins arribar a convertir-se en una il·lustradora sòlida, versàtil i amb una màgica capacitat per atrapar i seduir amb el seu treball.

"Nena amb flors", una il·lustració d'Elisa Bernat

"Nens", una il·lustració d'Elisa Bernat

El seu desig gens secret és poder viure plenament de la seva passió i que la il·lustració es converteixi en el seu únic medi de vida. Mentre aquest moment no es materialitza del tot, ho va intercalant en el seu dia a dia laboral. A títol personal li agrada el color blau, tot i que no és un color que predomini especialment en la seva feina, la ciutat de París i gaudeix davant d’un plat de pasta fresca.
Recorda amb un somriure les setmanes d’estiu quan es quedava sola amb les seves cosines a casa de l’àvia i també sap del cert que no podria viure sense tenir un llapis a les mans.
Pel que fa a la seva feina, el primer llibre que va il·lustrar va ser “Mercat de cançons (Alpina). Després arribarien “El Patufet”, “El Nadal de la Noa” i “Animals de granja” (Barcanova) i “El teu cos és un tresor” (Sentir) i diversos llibres de text als catàlegs d’Edebé i de Barcanova.
Una de les primeres coses que destaquen quan es visita la seva pàgina web és una gran versatilitat, una capacitat magnífica per canviar de registre sense perdre ni una engruna de creativitat i ni un sol gram de màgia.

"Ocell", una il·lustració d'Elisa Bernat

"Nens", una il·lustració d'Elisa Bernat

Les il·lustracions infantils són divertides, àgils, plenes de tendresa, d’imaginació i, sobretot, de modernitat i d’innovació. Tenen encant, subtilesa i una capacitat de generar vida, emoció i, sobretot, un somriure de complicitat. Abecedaris animals, petits personatges que evolucionen de manera molt divertida, escenes que fan bona una de les essències d’aquest univers, imaginar, somiar, anar més enllà, crear i viure mons que no són els nostres però que ens xuclen, ens emocionen i ens apassionen. I l’Elisa això ho aconsegueix de sobres, amb una contundència i una precisió quasi científiques, sobretot quan es visita l’apartat personal del seu web, allò és el seu reducte privat, l’espai quasi íntim i allí és on aprofita per deixar anar tota la seva capacitat creativa i ens ofereix un catàleg d’il·lustracions carregades de vida, amb un tractament de la imatge sovint innovador i sorprenent, de vegades jugant amb l’absència de color i, de vegades, utilitzant-lo amb una habilitat singular que varia d’imatge en imatge i que es converteix en un veritable discurs vital farcit d’emocions i de sensacions.

Elisa Bernat

I les que tenen una direcció més adolescent o més adulta també caminen per les rutes de la sorpresa i mantenen la capacitat de generar complicitats i somriures. Els treballs d’Elisa Bernat són dinàmics, vius, originals i amb una capacitat quasi innata d’establir diàlegs emocionants amb l’espectador que els contempla. Hi bull la vida, semblen arrencats de la realitat que ens envolta i passat pel filtre de la seva particular i original mirada i sempre, quan menys t’ho esperes salta la llebre de la sorpresa, aquella espurna que sempre desperta màgia i obre un cau de meravelles que cal anar descobrint amb calma i dedicació.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Nascut a Yangquan l’any 1962, Cixin Liu va cursar estudis universitaris sobre la conservació de l’aigua i l’energia elèctrica i va treballar com a informàtic en una planta de generació d’electricitat.
Però el seu moment estel·lar arriba l’any 2007, quan publica el llibre “El problema dels tres cossos” que es va convertir en un autèntic èxit de vendes arreu i que encetava la trilogia “El record del passat de la terra”, formada a més per “El bosc fosc” i “El final de la mort”. Es va convertir en el primer autor asiàtic en guanyar el Premi Hugo a la millor novel·la i també ha guanyat 9 vegades el Galaxy i, a hores d’ara és l’autor més popular i prolífic de la Xina.

"La tierra errante", de Cixin Liu

Les seves històries se centren en el paper de la Xina en un món futur i en els papers de la geopolítica actual i futura. Ara, el segell Nova, la branca dedicada a la ciència ficció de RandomHouse Mondadori acaba de publica “La tierra errante”, la primera recopilació de relats de l’autor xinès. Són 10 històries insòlites, cinc d’elles guardonades amb el Galaxy i una, la que hi dona títol, que ha fet el salt al cinema convertint-se en la primera pel·lícula xinesa de gran pressupost, capaç de polvoritzar les taquilles i d’arribar arreu del món gràcies a la plataforma Netflix.

Cixin Liu (Fotografia: Joan Puig - El Periódico)

Tothom que l’ha llegit coincideix en que la seva visió del món permet recuperar les èpoques daurades de la ciència ficció i, de fet, les històries que explica gaudeixen d’un atractiu singular. D’una banda el ritme, un ritme assossegat, quasi lent, que defuig de manera volguda la successió constant d’efectes i de sorpreses, una mena de pluja lenta i suau que, malgrat tot, gràcies a la solidesa i a la persistència, t’acaben deixant xop de dalt a baix. I Xixin Liu és això mateix, una pluja finíssima, plena d’una saviesa que no molesta, que no resulta gens pedant. De l’altra una aportació intensa de possibilitats tècnics que, d’entrada sembles excessives i aclaparadores i que, per contra s’acaben adaptant a la història i fent-la seva amb la mateixa placidesa que regna arreu, aconseguint que el conjunt sigui sempre una barreja ben estructurada de tècnica i de sorpresa. De fet, la peça que obre el recull en podria ser una magnífica mostra pràctica. davant l’alarma que causa la possibilitat segura que el sol esclati i destrueixi la terra, decideixen posar-hi 12.000 grans motors que l’arrenquin de la seva òrbita i que la condueixin cap a un nou sistema, en un perillós viatge que ha de durar diverses generacions i que ha de comportar uns devastadors canvis climàtics, és a dir la salvació d’alguns contr la destrucció de tots.
Cixin Liu demostra un mestratge i un domini absolut, precís i contundent de tots els recursos narratius que té a l’abast. Històries sòlides, profundes, imaginatives, intenses i molt ben treballades des de tots els angles possibles que el converteixen en un autor imprescindible per a tothom que necessiti sorpreses literàries d’alt voltatge i que vulgui fer volar la imaginació més enllà dels límits imaginables.

Enllaços patrocinats