Cada cert temps, l’univers de la novel·la negra es veu sacsejat per algun fenomen que centra l’interès i les vendes de lectors d’arreu del món. Quan l’esclat dels autors que van posar la literatura del nord d’Europa al capdamunt de les llistes començada a decaure i a deixar les coses al seu lloc, separant de gra de la palla, arriba un rebrot que s’està convertint en una nova sorpresa internacional.

"Càstigs justificats" de Michael Hjort i Hans Rosenfeldt

És el fruit del treball a quatre mans de dos dels personatges més influents de la televisió sueca i que van decidir posar tota la seva experiència en guions i produccions al servei d’una col·lecció de novel·les que giren al voltant d’un personatge peculiar, el psicòleg criminalista Sebastian Bergman que dona nom a la sèrie.
Michael Hjorth (1963) és un popular productor suec que també ha treballat com a guionista de, entre d’altres, les pel·lícules de Wallander, el personatge central de les novel·les del pare de la negra sueca, Henning Mankell. L’altra meitat de la parella és Hans Rosenfeldt (1964), considerat el guionista més famós de Suècia i el creador de la sèrie de més èxit de tots els temps, “The Bridge”, que ha venut drets a 170 països.
Amb aquest bagatge i un plantejament dels relats que va recordant a cada nou llibre els trets fonamentals de tot el que ha anat passat a bans, una mica com les introduccions dels diferents capítols de les sèries de televisió, no és estrany que la col·lecció funcioni bé i, de fet, Columna en català i Planeta en castellà acaba de publicar rel cinquè lliurament, “Càstigs justificats”. Un personatge popular de la televisió de consum apareix assassinada en una aula escolar, de cara a la paret i al costat un examen de cultura general que, a jutjar per les respostes, va suspendre. No serà l’últim crim d’aquestes característiques. L’equip de Torkel Hölgrund es fa càrrec de les investigacions i comença una nova història on es barregen les accions encaminades a resoldre un cas que es converteix en un malson i també les pròpies problemàtiques personals dels membres del grup.

Michael Hjort i Hans Rosenfeldt

Una història ben actual que posa damunt la taula el paper de la fama fàcil i sense esforç, de les influències i disfuncions que generen les xarxes socials, de la pressió dels mitjans, de la necessitat de tenir seguidors, exclusives i aquesta projecció pública superficial que altera de dalt a baix el quadre de valors tradicionals.