El Blog de Jordi Cervera

Arxius

Estàs veient: 13 març 2018

Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
Devir acaba de d’oficiar el casament entre dos apostes d’èxit absolut i contrastat amb l’edició de “Catan. Juego de Tronos – La Hermandad de la Guardia”.

Catan. Joc de Trons

D’una banca Catan, un dels jocs més famosos i jugats arreu del món i de l’altra la sèrie fantàstica que ha trencat tota mena de motlles i fronteres i s’ha convertit en un fenomen mundial de masses. Catan, creat l’any 1995 per Klaus Teuber, ha venut més de 25 milions d’exemplars d’unitats, té moltes expansions i algunes edicions especials com la que el lliga a la no menys famosa nissaga “Star Trek”. L’objectiu finals, per a tots aquells que no el coneguin, és colonitzar l’illa de Catan crenat pobles a base d’utilitzar els recursos naturals que hi ha a l’abast dels jugadors. Inspirat en una novel·la de Rebecca Gablé i a punt de convertir-se ne pel·lícula, es ven a 40 països, s’ha traduït a 30 llengües i ha obtingut els millors premis de l’univers mundial de jocs.

Catan. Joc de Trons

L’altre soci d’aquesta història és “Joc de Trons”, la sèrie de més èxit de tots els temps que agafa com a base la sèrie de novel·les “Cançó de gel i foc” de George R.R. Martin. Ha trencat tots els rècords, acumula xifres estratosfèriques i ha guanyat tota mena de premis, una fita probablement insuperable dins el mon de la televisió.

Catan. Joc de Trons

A partir d’aquí, i després de superar totes les barreres de drets, Klaus Teuber i el seu fill Benjamin van començar a treballar per crear un joc que mantingués les essències del Catan i que, a la vegada, portés aparellada l’emoció de la vida i les lluites dels Set Regnes per tal de controla el Tron de Ferro. Aquí, els elements base del joc es transformen en Guàrdies de la Nit, en construir fortaleses. L’objectiu és defensar el Mur contra l’atac dels Caminants Blancs i cap decisió és gratuïta.
La fusta, l’argila, el gra, els minerals, la llana, es converteixen en preuats elements que ajuden la Guàrdia de la Nit a fer-se més forts. Construir camins, nous campaments i qualsevol cosa que ajudi a enfortir el perímetre i a evitar la victòria dels enemics. També trobarem 11 personatges que ocupen les cartes d’heroi i tots els jugadors hauran de moure les seves peces, combinant sort i estratègia per tal d’aconseguir els 10 punts de victòria que els convertiran en Lord Comandant i, per tant, en guanyadors de la partida.

Catan. Joc de Trons

Pel que fa a la part tècnica d’aquest jo que s’inspira per partida doble en llibres d’èxit, està pensat per 3 o 4 jugadors a partir de 14 anys i una partida pot durar entre 60 i 70 minuts. El preu de venda és de 95 euros i no hi ha dubte que és un nou encert de Devir, una empresa brasilera amb seu a Barcelona que lidera el mercat de jocs de taula amb propostes molt interessants, divertides i innovadores.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Ho he defensat sempre i ho seguiré fent, reivindicar la figura i l’obra de Joaquim Carbó hauria de ser una assignatura obligatòria arreu. Som una cultura que oblida amb massa facilitat i, probablement, en qualsevol altra país, Carbó seria un mite vivent, un personatge estimat, conegut i venerat sense cap oposició. Aquí, per desgràcia, la cosa costa més. Per això cal felicitar iniciatives com la de l’equip de l’editorial Males Herbes, que per tal de celebrar els 50 anys de la publicació de la novel·la a l’editorial Nova Terra l’any 1967.

"Els orangutans", de Joaquim Carbó

Aquesta brillant reedició permet descobrir (a qui no la coneixien) una faceta de Carbó que no és l’habitual. S’acostuma a associar a la literatura infantil i juvenil gràcies a “La casa sota la sorra”, molts altres llibres de la seva bibliografia i a la seva brillantíssima tasca a Cavall Fort, però la seva trajectòria literària és plena de grans novel·les de gènere (no oblidem que, entre moltes altres aventures, va formar part del col·lectiu Ofèlia Dracs) i aquesta és una mostra de la seva habilitat i de la seva capacitat per moure’s en diversos i ben oposats registres.

Joaquim Carbó (Foto:Adrià Costa. Nació Digital)

Els orangutans” és una novel·la provocadora, incorrecta i força transgressora. El protagonista és un jove obsessionat pel sexe, orfe d’un perdedor de la guerra civil que ha d’anar a l’enterrament de la seva àvia en un poble de l’interior i que s’ha d’enfrontar a la família, una família que ha triomfat socialment donant suport al règim franquista. Un personatge gens habitual a la literatura catalana de l’època i una història que s’acaba convertint en una sàtira gens innocent del “desarrollisme” polític i social.

"Els orangutans", de Joaquim Carbó (primera edició)

L’obra va ser finalista del premis Sant Jordi i ara, per aquesta nova posada en escena, els editors de Males Herbes han escollit una fotografia clàssica i fantàstica de Xavier Miserachs. I una sorpresa, tal i com sempre passa amb la bona literatura, llegir “Els orangutans” mig segle després de la seva edició segueix sent un magnífic i sorprenent exercici literari i això no fa altra cosa que demostrar que va ser concebuda com una peça trencadora, moderna, transgressora, realista, àcida, irònica i molt original, on l’acció es desenvolupa al llarg d’un únic dia, tal i com passava em algunes de les grans novel·les contemporànies internacionals.
I una veritat absoluta, sigui quan sigui i sigui el que sigui, llegir Joaquim Carbó és sempre una sorpresa, un goig i un plaer.

Enllaços patrocinats