El Blog de Jordi Cervera

Arxius

Estàs veient: març 2018

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’Anna Maria Villalonga és una d’aquelles persones que es fan estimar, que encomanen optimisme, que mostren una insòlita capacitat de treball i que, a més, d’uns anys ençà està destapant la seva cara més creativa i erudita. Blogs, contes, novel·les, antologies, estudis, docència i ara la responsabilitat i l’honor de ser la comissària de l’Any Pedrolo. La seva saviesa és de les que es transmeten amb un somriure, sense pedanteria i amb una forta voluntat de trencar esquemes com el d’aconseguir que la literatura de gènere negre entri al cor dels estaments universitaris sense aquell estigma de literatura menor que ha anat arrossegant durant molts anys.

"Contes per a les nits de lluna plena" Anna Maria Villalonga

Acaba de publicar a ApostrophContes per a les nits de lluna plena”, un eclèctic recull d’històries per on desfilen, amb més o menys intensitat, tot el catàleg d’éssers i situacions d’aquells que fan venir calfreds. Vampirs, fantasmes, boscos tenebrosos, princeses no gaire roses, dimonis, assassins, suïcides i altres personatges de cara b pugnen per escapar-se de les pàgines d’aquest llibre i ens enfronten als nostres temors, a les nostres ports de manera directa i contundent. Hi ha dolor, intensitat, purga de pecats i un cert sentiment de culpa de fons que els converteix en peces interessants i vives, malgrat pentinin aquesta idea de terror que sempre envolta la mort.
Hi ha també el joc de trencar normes, de buscar fer pessigolles al gènere i descordar els botons que busquen mantenir-lo recte i erecte. Hi ha ganes de fer broma, de buscar aquell punt on el terror també pot arrencar un somriure (encara que sigui un rictus). En línies generals són contes curts, alguns molt curts, però l’extensió no sempre va lligada proporcionalment a la passió i per això podem parlar d’un llibre intens, que es llegeix amb ganes i que es belluga sense cap complex en un ventall de registres ben versàtil.

Anna Maria Villalonga (Foto: Ana Portnoy)

El llibre, a més, porta un regal afegit, un codi QR que ens permet enllaçar amb un document d’àudio que ens porta directament cap a una versió sonora del llibre, amb un treball de EnVeuAlta que el transforma en un audiollibre ple de màgia i calidesa, amb l’efectivitat, la teatralitat i l’ambientació dels antics serials radiofònics, un al·licient afegit que aporta un plus a aquests contes escrits en diferents períodes de temps però mantenint sempre les essències del misteri.


Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
No és en absolut un personatge desconegut i segur que molts el seguiu en alguna o en totes de les seves finestres obertes a les xarxes socials. Quim Curbet és fotògraf, escriptor i editor. Nascut a Girona l’any 1959, col·labora en diferents mitjans de comunicació i des de 1995 és el responsable de Curbet Edicions. Al seu palmarès particular hi trobem premis com el Manel Bonmatí, el Cadaqués a Rosa Leveroni i el d’actuació cívica Lluís Carulla i al seu currículum literari hi ha llibres de narrativa, de viatges, de poesia i de descoberta i divulgació dels seus paisatges gironins.

"La tardor catalana" - Quim Curbet

L’últim és “La tardor catalana”, l’aproximació a un període actiu i convuls que ell situa entre el 20 de setembre i el 21 de desembre de 2017. Tres mesos viscuts a màxima intensitat, a una velocitat que feia difícil mantenir una visió de conjunt de tota la globalitat i que Curbet anava resseguint amb detall gràcies a les seves “Barretades”, els articles que publica al Diari de Girona, al seu blog personal i que també envia als seguidors a través de newsletters.
Temps complicats, canviants, d’una emoció interior i exterior difícilment igualable, ple de moments intensos, d’imatges perdurables i de pensaments que cal ordenar i valorar amb temps i una certa distància.

Una de les càrregues policials de l'1-O (Foto: Diari de Tarragona)

Quim Curbet, com molts de nosaltres ha viscut aquesta muntanya russa en primera persona, però ell s’ha decidit ha posar-ho negre sobre blanc i aquest llibre, de lectura ràpida però de digestió lenta, n’és la mostra. La seva ànima de cronista, que ja ha posat de manifest en altres ocasions, es tradueix aquí en la crònica detallada d’una època, cuinada al recer de la seva mirada, culta, serena, ordenada i sòlida i convertida en un magnífic àlbum d’instantànies, en un alliçonador recull de retalls quotidians i normals d’un temps gens quotidià i gens normal.
Són les peces que ha anat publicant al llarg dels mesos d’aquesta tardor efervescent i canviant, plena de sotracs, d’emocions, d’alegries i d’ensurts. És una mena de quadern de batalla, escrit quasi a peu de trinxera com un recull efectiu i emotiu de sensacions sentides i viscudes i amb aquesta capacitat d’evocar, de fixar els records i convertir-los en reflexió més serena, amb aquesta distància, curta en el temps però necessària per la gran acumulació d’esdeveniments que aporta el filtre d’una mirada sòlida, sabia i emocionant com la del Quim Curbet.

Quim Curbet (Foto. Fem Girona)

Però malgrat el seu rigor, l’autor d’aquestes cròniques no s’estalvia la passió, el cop de sang i això les fa encara més vives, més necessàries, més emocionals. Un cronista d’excepció amb una mirada personal i un llibre que acaba sent un àlbum fotogràfic, ple d’imatges seves però que tenen la gràcia de ser també nostres, ple d’imatges que són nostres però que també son seves i per això la complicitat que s’estableix entre autor i lector en aquesta cas és màxima, intensa i bidireccional.
La tardor va ser intensa, l’hivern és llarg i la primavera probablement no serà gens plàcida. El futur segueix obert.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Joaquim Pijoan ens proposa ara “El jardí de les delícies”, el segon lliurament de les seves memòries, que continua allí on es va acabar “Tempus fugit” (maig de 1959) i que també publica Gregal. En aquesta ocasió agafa protagonisme l’adolescència i va del 1960 al 1968, és a dir entre els 12 i els 19 anys.

"El jardí de les delícies" de Joaquim Pijoan

Ens trobem un Joaquim que, des de Santa Cristina d’Aro, va deixant enrere les aventures infantils i s’obre al món, comença a descobrir una realitat familiar, geogràfica i anímica que el marcarà de per vida. De fet, com a línia general, es pot dir que ja treballa records i vivències molt més personals, d’aquells que configuren la personalitat, que es converteixen en els fonaments i, en certa manera, en el full de ruta de la vida que vindrà després.
Els anys 60 també van marcar un canvi social, una revolució en molts sentits que també ajuda força a viure el present amb il·lusió i optimisme. Uns anys de canvi que, com resulta obvi, no es viuen igual des de Catalunya que des de San Francisco però, més o menys emmascarats arriben els vents del moviment hippie, de la lluita contra la guerra del Vietnam, de la cançó protesta, de Joan Baez, Bob Dylan, The Beatles i aquí Lluís Llach, Raimon i enmig d’aquest magma Joaquim Pijoan, a la seva manera va descobrint el món. Comença a treballar, a descobrir la música, les discoteques, l’univers de l’art que l’ha acompanyat durant tota la vida i viatges que li permeten veure en directe “El jardí de les delícies” que sona nom a aquest llibre, o l’obra de Matisse, Delvaux, o Chagall.

Un dels quaderns de treball de Joaquim Pijoan

Pijoan juga amb els records, amb el sentit de l’humor, amb el joc de present i passat i va espigolant el seu passat, convertint-lo en una mena d’exercici de passar comptes, però sense acritud, sense retrets, només amb la voluntat de posar-hi ordre, d’enfrontar-se a la vida viscuda amb la petita i íntima necessitat d’ordenar-ho tot, d’analitzar-ho amb un mínim de distància i de calma.

Joaquim Pijoan (Foto: Ràdio Sant Feliu)

Ja ho ha demostrat altres vegades amb escreix i aquí es torna a veure, Joaquim Pijoan construeix històries amb rigor i fascinació, ja sigui per escrit o amb el traç sòlid de les seves pintures i en aquest cas, tractant-se de la seva pròpia, el resultat final és encara més fascinant, més directe, més magnètica. El llibre llisca amb facilitat i es llegeix amb ganes. Un estil viu i potent que ens ajuda a entendre la seva manera de viure l’adolescència, els anys de creixement i la manera de construir-se, de fer.se gran i d’assolir la personalitat d’un autor d’ànima renaixentista, capaç de pintar i d’escriure amb la mateixa força, la mateixa embranzida i la mateixa contundència. I, sens dubte, un autor interessant que mereix molta més atenció.
Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
Devir acaba de d’oficiar el casament entre dos apostes d’èxit absolut i contrastat amb l’edició de “Catan. Juego de Tronos – La Hermandad de la Guardia”.

Catan. Joc de Trons

D’una banca Catan, un dels jocs més famosos i jugats arreu del món i de l’altra la sèrie fantàstica que ha trencat tota mena de motlles i fronteres i s’ha convertit en un fenomen mundial de masses. Catan, creat l’any 1995 per Klaus Teuber, ha venut més de 25 milions d’exemplars d’unitats, té moltes expansions i algunes edicions especials com la que el lliga a la no menys famosa nissaga “Star Trek”. L’objectiu finals, per a tots aquells que no el coneguin, és colonitzar l’illa de Catan crenat pobles a base d’utilitzar els recursos naturals que hi ha a l’abast dels jugadors. Inspirat en una novel·la de Rebecca Gablé i a punt de convertir-se ne pel·lícula, es ven a 40 països, s’ha traduït a 30 llengües i ha obtingut els millors premis de l’univers mundial de jocs.

Catan. Joc de Trons

L’altre soci d’aquesta història és “Joc de Trons”, la sèrie de més èxit de tots els temps que agafa com a base la sèrie de novel·les “Cançó de gel i foc” de George R.R. Martin. Ha trencat tots els rècords, acumula xifres estratosfèriques i ha guanyat tota mena de premis, una fita probablement insuperable dins el mon de la televisió.

Catan. Joc de Trons

A partir d’aquí, i després de superar totes les barreres de drets, Klaus Teuber i el seu fill Benjamin van començar a treballar per crear un joc que mantingués les essències del Catan i que, a la vegada, portés aparellada l’emoció de la vida i les lluites dels Set Regnes per tal de controla el Tron de Ferro. Aquí, els elements base del joc es transformen en Guàrdies de la Nit, en construir fortaleses. L’objectiu és defensar el Mur contra l’atac dels Caminants Blancs i cap decisió és gratuïta.
La fusta, l’argila, el gra, els minerals, la llana, es converteixen en preuats elements que ajuden la Guàrdia de la Nit a fer-se més forts. Construir camins, nous campaments i qualsevol cosa que ajudi a enfortir el perímetre i a evitar la victòria dels enemics. També trobarem 11 personatges que ocupen les cartes d’heroi i tots els jugadors hauran de moure les seves peces, combinant sort i estratègia per tal d’aconseguir els 10 punts de victòria que els convertiran en Lord Comandant i, per tant, en guanyadors de la partida.

Catan. Joc de Trons

Pel que fa a la part tècnica d’aquest jo que s’inspira per partida doble en llibres d’èxit, està pensat per 3 o 4 jugadors a partir de 14 anys i una partida pot durar entre 60 i 70 minuts. El preu de venda és de 95 euros i no hi ha dubte que és un nou encert de Devir, una empresa brasilera amb seu a Barcelona que lidera el mercat de jocs de taula amb propostes molt interessants, divertides i innovadores.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Ho he defensat sempre i ho seguiré fent, reivindicar la figura i l’obra de Joaquim Carbó hauria de ser una assignatura obligatòria arreu. Som una cultura que oblida amb massa facilitat i, probablement, en qualsevol altra país, Carbó seria un mite vivent, un personatge estimat, conegut i venerat sense cap oposició. Aquí, per desgràcia, la cosa costa més. Per això cal felicitar iniciatives com la de l’equip de l’editorial Males Herbes, que per tal de celebrar els 50 anys de la publicació de la novel·la a l’editorial Nova Terra l’any 1967.

"Els orangutans", de Joaquim Carbó

Aquesta brillant reedició permet descobrir (a qui no la coneixien) una faceta de Carbó que no és l’habitual. S’acostuma a associar a la literatura infantil i juvenil gràcies a “La casa sota la sorra”, molts altres llibres de la seva bibliografia i a la seva brillantíssima tasca a Cavall Fort, però la seva trajectòria literària és plena de grans novel·les de gènere (no oblidem que, entre moltes altres aventures, va formar part del col·lectiu Ofèlia Dracs) i aquesta és una mostra de la seva habilitat i de la seva capacitat per moure’s en diversos i ben oposats registres.

Joaquim Carbó (Foto:Adrià Costa. Nació Digital)

Els orangutans” és una novel·la provocadora, incorrecta i força transgressora. El protagonista és un jove obsessionat pel sexe, orfe d’un perdedor de la guerra civil que ha d’anar a l’enterrament de la seva àvia en un poble de l’interior i que s’ha d’enfrontar a la família, una família que ha triomfat socialment donant suport al règim franquista. Un personatge gens habitual a la literatura catalana de l’època i una història que s’acaba convertint en una sàtira gens innocent del “desarrollisme” polític i social.

"Els orangutans", de Joaquim Carbó (primera edició)

L’obra va ser finalista del premis Sant Jordi i ara, per aquesta nova posada en escena, els editors de Males Herbes han escollit una fotografia clàssica i fantàstica de Xavier Miserachs. I una sorpresa, tal i com sempre passa amb la bona literatura, llegir “Els orangutans” mig segle després de la seva edició segueix sent un magnífic i sorprenent exercici literari i això no fa altra cosa que demostrar que va ser concebuda com una peça trencadora, moderna, transgressora, realista, àcida, irònica i molt original, on l’acció es desenvolupa al llarg d’un únic dia, tal i com passava em algunes de les grans novel·les contemporànies internacionals.
I una veritat absoluta, sigui quan sigui i sigui el que sigui, llegir Joaquim Carbó és sempre una sorpresa, un goig i un plaer.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Raig Verd ja es va apuntar un èxit amb la publicació de “El vigilant” i “Post Mortem”, dues de les novel·les de Peter Terrin, la veu més internacional de la literatura escrita en neerlandès que van guanyar, respectivament els premis Literatura de la Unió Europea i el premi AKO. Ara repeteix amb el seu últim treball “Montecarlo”, traduït per Maria Rosich.

Cartell original del Gran Premi de Montecarlo

La història ens porta directament al maig del 68, però no precisament a les lluites estudiantils sinó més aviat al punt oposat, al glamur i al luxe d’un punt emblemàtic en les competicions de la Fòrmula 1, el circuit urbà de Montecarlo, al Gran Premi de Mònaco, presidit per Príncep Rainier i la Princesa Grace i, és clar, tota la sofisticació i l’atracció del Principat.

El famós Lotus

En l’aspecte més formal, la història de Terrin ens permet recordar les èpoques mítiques de la principal competició automobilística del mon i també tota la màgia del seu escenari més mític i emblemàtic. Aquell, precisament, el premi se’l va endur Graham Hill al volant d’un Lotus. Pel que fa a la història, el tema arrenca amb Jack Preston, un jove mecànic de l’equip Lotus, que rep l’encàrrec de cobrir amb cinta aïllant la publicitat que, per primera vegada en la història, llueix un vehicle de la competició.

Graham Hill amb els prínceps de Mònaco

El glamur aparellat al lloc i a la competició atrau personatges com l’estrella de fama mundial Deedee. Quan s’acosta a la tribuna, un accident imprevist fa que s’encengui la benzina d’un dels monoplaces i Jack Preston, envoltat de flames, salva la noia, patint greus cremades. Per desgràcia qui s’endú la glòria és un dels guardaespatlles.

Peter Terrin (Foto:Marco Mertens)

El jove mecànic perd la feina i torna a casa esperant una mostra d’agraïment de la diva que no arribar. Terrin ens enfronta, amb una literatura sòlida i elegant, a la percepció social del fet heroic i destacable, a la necessitat de ser reconegut, a les petites o grans obsessions. A les evocacions i a la manera com el pensament i els neguits interaccionen amb la vida de cada dia fins arribar a alterar-la. Realitat i il·lusió s’enfronten en una batalla sovint desigual on els límits s’acaben desdibuixant i permeten que la mirada directa i brillant de l’autor sigui capaç de tallar amb un bisturí esmolat cada moment, cada instant fins aconseguir un tot que va de la delicadesa a la dèria sense trànsit.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Apostroph és una jove editorial comandada per Anabel Encontra Pons i per Alexandra Cuadrat Capdevila. Entre la bateria de primeres propostes que presenten hi ha aquesta de Roger Manau, “Hemingway, Orwell, Dos Passos, Saint-Exupéry. Ruta literària per Catalunya”.

"Hemingway, Orwell, Dos Passos, Saint-Exupéry. Ruta literària per Catalunya", de Roger Manau

Manau, nascut a Lleida l’any 1993 i graduat en Humanitats, acosta al lector la possibilitat de conèixer en directe i de primera mà alguns dels escenaris catalans de la Guerra civil però amb un punt diferencial, fer-ho resseguint el camí que van fer quatre grans genis de la literatura universal que van viure el conflicte armat en primera persona. Ernest Hemingway, George Orwell, John Dos Passos i Antoine de Saint-Exupéry són els guies de luxe d’aquestes rutes que ens proposa Manau i que, a més, mostren el seu punt de vista sobre la guerra i reconstrueixen gràcies als seus escrits, els camins que els autors van fer a través de Catalunya.

Roger Manau

La proposta de l’autor s’arrodoneix amb el treball fotogràfic de Toni Dejuan Masana, un altre lleidatà que, entre d’altres, ha obtingut premis com H2Ho! o el del Dia Internacional de l’Aigua, que ajuda força a entendre les rutes, a entendre la idea del llibre a mostrar la realitat amb una visió poètica i artística abans d’anar-hi en persona.
Manau ens fa mirar la guerra amb els ulls de quatre personatges que tenen molt a dir i una manera personal i única de fer-ho. Un conflicte bèl·lic que va acaparar l’atenció del món occidental i que els quatre escriptors es van encarregar d’explicar des d’un punt de vista periodístic i molt sensible. La guia ens porta a Reus, a Lleida, a Girona, a Sitges, a Figueres, a les Terres de l’Ebre oferint-nos, a més, la possibilitat de visitar diferents indrets vinculats a la guerra i que tenen un lligam amb les cròniques dels quatre autors.

Refugi de la Patacada a Reus (Foto: Ajuntament de Reus)

Refugis, trinxeres, espais dedicats a la memòria, escenaris de batalles i, en definitiva, una rica i singular manera d’acostar-nos a un període encara cabdal de la nostra història que ha condicionat i condiciona força el nostre present i que, gràcies al geni de Hemingway, d’Orwell, de Dos Passos i de Saint-Exupéry se’ns obre amb noves llums. Una magnífica proposta d’Apostroph, de Roger Manau i de Toni Dejuan.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Alianza editorial ha publicat “¿Clonar humanos?”, una obra del biòleg Francisco J. Ayala on planteja l’aparició d’aquesta nova realitat científica que permet especular amb la possibilitat d’aprofitar els avenços en enginyeria genètica per tal de crear humans clònics, un qüestió que genera apassionats debats on hi juga la ciència, l’ètica i els condicionants pràctics i morals.

La clonació

Ayala, un dels principals científics mundials en matèria de biologia evolutiva, posa damunt la taula el seu rigor i el seu prestigi professional per analitzar amb detall les diferents opcions, valorant l’abast de la genètica i la viabilitat més o menys propera de clonar éssers humans. En aquest sentit, els constants avenços científics i les noticies que sovintegen en aquest camp (la més recent, la clonació d’uns petits primats) fa pensar que la clonació d’humans pot estar més a la vora del que imaginem, però Ayala, tot i que planteja la clonació com un tema viu i problemàtic.

Francisco J. Ayala (Foto: Alberto di Lolli. El Cultural)

En aquest sentit, el llibre serveix al biòleg per valorar i analitzar l’autèntic abast del coneixement científic a l’hora d’aplicar-lo a la clonació d’humans i, de fet, de fons es pregunta si això resulta possible i viable, tenint en compte els condicionants que marca la descodificació ontogenètica, l’enigma del cervell humà i la transformació encara no controlada dels primats en humans. Així doncs, Ayala considera que el que determina la nostra “humanitat” són els gens combinats amb els condicionants ambientals i que el desenvolupament cerebral i la cultura són els punts que acaben sent l’atribut distintiu. En aquest sentit, i tenint en compte que els avenços mèdics han apaivagat força el paper de la selecció genètica ( tot i que no ha desaparegut) cal valorar que les manipulacions genètiques pot tenir un paper clau de cara al futur i condicionar, en positiu o en negatiu, en la correcció de defectes genètics.

La famosa ovella Dolly

De totes maneres, Ayala es mostra taxatiu i afirma que en el sentit estricte del terme, la clonació d’humans no serà mai possible ja que, si algú clona un genoma determinat, aconseguirà un individu amb una certa semblança però que no serà el mateix, ja que la personalitat la determinen els gens i la totalitat de les experiències viscudes.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Pagès Editors ha publicat “Tros”, la novel·la que li va servir a Rafael Vallbona per endur-se la XXVena edició del premi Ferran Canyameres de novel·la policíaca, d’intriga i misteri que convoca l’Òmnium Cultural de Terrassa.

Tros - Rafael Vallbona

Vallbona ha forçat la màquina i ha construït una història crua, plena de rudesa, aspra com la terra de secà, plena d’ombres fosques i de silencis que s’han mantingut ocults al llarg dels anys i, de fet ha aconseguit una cosa encara més complicada i reivindicada durant molt temps. Els autors de novel·la negra han fet sempre bandera de la necessitat de portar les històries nascudes de l’imaginari clàssic anglosaxó cap a casa. La cosa va començar deixant de banda els investigadors privats amb gavardina i barret que imitaven l’estil i el posat de Humprey Bogart, al·legant, amb no poca raó, que aquí no hi havia personatges d’aquestes característiques i amb aquesta capacitat per bellugar-se amb duresa pels marges de la llei. La següent conquesta va ser la d’anar deixant de banda la Guàrdia Civil i la Policia Nacional (tret de una poderosa excepció, el Marc Sergiot de Jordi de Manuel) i substituir-los progressivament pels Mossos d’Esquadra que, a hores d’ara (i sense tenir en compte allò que ens depararà l’ignominiós 155) ja es poden considerar la policia exclusiva de la novel·la negra catalana.
Però quedava un tema més delicat, més subtil, menys obvi, la temàtica. De mica en mica, els autors de Catalunya han anat deixant de banda les referències estrangeres i bastint un imaginari propi, però poques vegades han aconseguit una solidesa local tan pura, tan sòlida, tan arrelada a la terra, al present i al passat de la nostra vida i història rural com en aquest “Tros” de Rafael Vallbona.

La duresa de la terra marca la seva gent

Sovint ens hem deixat fascinar i atrapar per aquelles novel·les crues, plenes de personatges esquerps i rudes, farcits d’arestes que tallen, que punxen i que, de vegades, també maten. Són històries que sempre ens semblaven molt, massa llunyanes, ambientades al Mig Oest americà, als estats del Sud o en llocs allunyats de les estructures urbanes del seu país d’origen i, no cal dir-ho, de les nostres. Doncs bé, Vallbona ha posat fil a l’agulla i ens porta a visitar Alcastrer, un poble fictici que podríem situar sense problemes en una zona de Les Garrigues, del Segrià o de la Segarra, però que podríem extrapolar (pel que fa a la psicologia, a la tipologia dels personatges i al seu dia a dia) sense problemes a qualsevol poble de secà de la nostra geografia.
“Tros” té tocs de road-movie, una road-movie de curt recorregut però no per això menys intensa i menys contundent, però també reflecteix la part més fosca de la vida al camp, en un poble perdut, allunyat de les comoditats i, sobretot, capaç d’alimentar rancúnies latents que s’enquisten i que van minant els interiors humans. Segur que aquesta mateixa història, ambientada en territoris fronteres americans seria una magnífica mostra de tex-mex de primera línia, però ambientada a Alcastrer és una mostra rotunda de la capacitat d’un novel·lista per entrar a l’epicentre de l’ànima d’un territori i extirpar-hi els sentiments més sòrdids però també aquell punt d’humanitat que, de vegades brolla del costat fosc. Personatges grisos, que no resulten amables i escenes que tenen poc a veure amb la felicitat i força amb un dia a dia que fa nosa, que punxa i fereix. Personatges extrems però molt reals que lliguen a al perfecció amb la novel·la social dels primers compassos del segle XX.

Rafael Vallbona

Un fill torna al poble on el seu pare, un vell malcarat i poc donat a les efusions sentimentals, viu sol després de quedar-se vidu. Aquesta és l’arrencada d’una història que defuig els convencionalismes, que s’obre pas a través d’una boira freda, humida i amb poques o nul·les possibilitats d’escapatòria mentre trepitja una terra clivellada que es resisteix a donar fruits en condicions.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Club Editor segueix mantenint-nos enganxats a les emocions poderoses, en aquest cas amb l’edició revisada de “La mort i la primavera”, la novel·la pòstuma de Mercè Rodoreda.

"La mort i la primavera" - Mercè Rodoreda

L’autora la va escriure al mateix temps que “La plaça del Diamant”, tot i que es va publicar després de seva mort i és, sens dubte la seva obra més singular i Maria Bohigas, l’editora de Club editor ha posat la responsabilitat d’aquesta recuperació a mans d’Arnau Pons, que signa el postfaci. L’any 1968, Núria Folch, la vídua de l’editor Joan Sales va publicar el llibre, mantenint un ordre més basat en el sentit del text que en la cronologia de la redacció, una edició que, per les seves característiques i per la mateixa condició de l’obra, va causar una certa polèmica. Ara, 30 anys després, Bohigas afronta una nova i treballada versió que Pons s’ha encarregat de revisar de dalt a baix i d’acompanyar amb un text que ajuda amb precisió i rigor a entendre l’obra i que, de fet, neix d’una lectura diferent, innovadora i molt més precisa i documentada.

Maria Bohigas (Foto: Jenny Windmüller)

“La mort i la primavera” és una novel·la contundent i corprenedora però estranya i sorprenent, molt allunyada de tot el que havia fet l’escriptora. De fet, Armand Obiols, el primer lector de Rodoreda (i probablement el més visceral i apassionat) ja va afirmar que no s’havia pogut treure del cap aquell poble, els sorolls repetits, el clima i que, tampoc no li sorprenia gens que els jurats de l’època s’haguessin mostrat força remisos a premiar l’obra i que, en qualsevol cas, qui tenia la darrera paraula era el públic.
Doncs bé, ara el públic, gràcies al treball apassionat de la Maria Bohigas, té una nova oportunitat d’enfrontar-se a un text que xucla, que fa pensar, que no passa amb indiferència i, a més, ho pot fer amb una nova llum, la que aporta la mirada de Pons. “La mort i la primavera” no és una lectura fàcil, però és sorprenent, carregada de poesia, d’una bellesa sòlida i formal que no renuncia a la profunditat psicològica, filosòfica i política, que construeix uns protagonistes sòlids, contundents, d’aquells que van amb tu més enllà de la lectura.

Arnau Pons (Foto: Cristina Calderer- Ara Balears)

En aquest sentit, Bohigas ha actuat com una editora compromesa i valenta, assumint que, de vegades, cal anar més enllà dels cànons, trencar les mirades socialment reconegudes i donar una volta més a tot allò que sabíem. I de fet, aquesta edició del llibre de Rodoreda és el fruit d’una idea que s’ha anat gestant al llarg dels anys, explorar un llibre complex i presentar-lo sota una mirada molt més profunda, intensa i contrastada, encara que això representi refer en certa manera la visió que es tenia del llibre i, de rebot, de l’autora.
Pons deixa clar que, en aquest cas, enfrontar-se a una obra inacabada no vol dir de cap manera enfrontar-se a una obra incompleta, coixa o mancada de substància, ans al contrari. La gran capacitat literària de Rodoreda li va permetre endinsar-se en un text creatiu que trencava esquemes, que fins i tot trencava línies definides i que es movia a cavall de diferents gèneres, la poesia, la ciència ficció, la història, però jugant amb unes regles allunyades de les habituals, establint unes estructures molt personals i molt allunyades de tot el que havia fet fins aleshores i d’una complexitat encara més extrema. Un text que amaga moltes més coses de les que ensenya.

Mercè Rodoreda (Foto: Pilar Aymerich)

Segons Arnau Pons, el llibre neix de la catàstrofe, de dues guerres devastadores en tots els sentits, físics, anímics i mentals, i es converteix en un revulsiu, en una novel·la sobre la revolta, la sedició, la llibertat de pensament i d’acció que s’acaba convertint en un alliberament personal. Una peça imprescindible de la nostra història literària que torna al present amb una nova i més clarificadora mirada i la força necessària per continuar sent un llibre cabdal en tots els sentits.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Antonio Ungar és un escriptor nascut a Bogotà l’any 1974. Ha publicat contes en més de 25 antologies i els té reunits a “Trece circos y otros cuentos comunes”. És autor dels llibres “Zanahorias voladoras”, “Las orejas del lobo” i “Tres ataúdes blancos”, guanyador del premi Herralde de novel·la 2010. Ara acaba de publicar a Anagrama Mírame”, una novel·la curta d’una paorosa intensitat.

"Mírame" d'Antonio Ungar

Un traductor free-lance, que viu sol, enyorant una germana morta, que escull les seves traduccions en funció dels problemes que li poden plantejar, que es fa portar els originals en paper a casa i que escriu un diari personal que arrenca amb una anotació que marcarà el seu futur: “Al otro lado de los patios, en el quinto piso del número 21 de la Rue C, hay ahora una familia. Llegaron el lunes. Son oscuros. Hindúes o árabes o gitanos. Han traído a una hija”.A partir d’aquest punt, Ungar ens presenta, amb precisió, ironia i amb una certa ferotgia, un personatge antisocial, amb un punt de violència latent, que s’automedica, que odia els estrangers que dia a dia proliferen pel seu barri i que s’obsessiona amb aquesta nova família que acaba d’arribar al seu entorn però sobretot, amb la filla, una noia de bellesa magnètica i salvatge que es converteix en objecte dels seus somnis. Comença a espiar-la i anotar els seus moviments, arribant fins i tot a entrar a casa seva per instal·lar-hi càmeres i micròfons que monitoritza des del seu ordinador. La veu despullada, fent les tasques de casa, agredida pels seus familiars i, de mica en mica comença a abandonar la passivitat de mirar i la transforma en accions destinades a canviar la seva relació
Mentrestant sospita que els seus veïns trafiquen amb drogues i, tot plegat es converteix en una perillosa i absorbent obsessió que el xucla sense remei mentre la seva relació es transforma en un camí de doble sentit que comença a difuminar i a confondre les fronteres i els límits.

Antonio Ungar (Foto: La silla prestada)

Antonio Ungar desplega un repertori de tensió eròtica, de violència que, pas a pas, es transforma de teòrica en pràctica i ens condueix sense possibilitat de fugir en aquesta espiral d’inquietud que creix pàgina a pàgina i que s’acaba convertint en una experiència torbadora. Amb habilitat i fúria ens ajuda a conèixer un personatge tèrbol que, sota aquesta cap inicial d’obsessió personal, també planteja un rerefons social que porta a la reflexió, a posar damunt la taula temes com l’odi als estrangers, la supervivència dels immigrants, la transformació social i urbanística de les ciutats i, en definitiva, un indeturable canvi de model de vida.

Enllaços patrocinats