Àlex Martín Escribà i Javier Sánchez Zapatero són professor de la Universitat de Salamanca on codirigeixen des de l’any 2005 el Congreso de Novela y Cine Negro i es responsabilitzen de l’edició de les actes del congrés. En aquesta ocasió han fet un pas endavant i acaben de publicar a Alrevés Continuará. Sagas literarias en el genero negro y policíaco español”.

"Continuarà" - Àlex Martín Escribà i Javier Sánchez Zapatero

El llibre, centrat en el segle XX i els primers compasso del XXI, exposa i analitza les principals sèries “de personatge” per acabar mostrant la realitat actual, la profusió de títols i un seguit de variables que han convertit aquesta idea de les sèries en quasi una moda, ja que comença a ser una característica del mercat fer que si un personatge funciona s’acabi transformant en sèrie amb tot el que això implica.
Martín i Sánchez treballen autors, personatges, temàtiques i miren de posar-ho tot en context, explicant i analitzant la seva presència i també la capacitat de rebre o de generar influències que han tingut i tenen les diferents sèries de “personatge”.
En aquest sentit no és només una enumeració d’autors com Manuel Vázquez Montalbán, Francisco González Ledesma, Juan Madrid o Alicia Giménez Bartlett que han convertit els seus protagonistes en actors recurrents de sèries narratives. El llibre va més enllà i dibuixa l’evolució i l’estat actual de la qüestió, mentre reflexiona i estudia el paper d’aquesta opció concreta en el conjunt de la novel•la negra.

Àlex Martín Escribà i Javier Sánchez Zapatero

S’obre amb un pròleg de Georges Tyras, que va ser catedràtic de literatura espanyola contemporània de la Universitat Stendhal de Grenoble, autor, entre d’altres de “Geometrías de la memòria”, un recull de converses amb Vázquez Montalbán i un dels màxim especialistes mundials del tema, tota una garantia.
“Continuará. Sagas literarias en el genero negro y policíaco español” és, de fet, posar negre sobre blanc el treball continuat i sovint silenciós de molts anys i per això destaca aquesta mirada a vol d’ocell, que té sempre present el passat i les diferents evolucions, aconseguint aquesta estructura global, aprofundint en elements com les atmosferes, els espais literaris, la presència i el pes de les ciutats, oferint, a més, la possibilitat de comprovar les similituds i les diferències entre les grans nissagues negres i els detectius més famosos, buscant sempre un equilibri inestable entre tradició i innovació
Un llibre que no es pot deixar passar.