Un dels grans encerts del grup Edebé són dues col•leccions dirigides a joves i a nens i que pretenen adaptar i acostar els clàssics de la literatura als nous lectors. Un denominador comú, el paper de la catedràtica de Literatura Rosa Navarro Duràn, la responsable d’adaptar els textos i després els dos il•lustradors escollits, dos dels grans dibuixants de casa nostra, Francesc Rovira i Mercè Arànega.

"Lazarillo de Tormes" - Rosa Navarro i Mercè Arànega

Navarro és una experta en literatura clàssica i, de fet, és la responsable d’adaptacions com el Quixot, el Cid, Romeo i Julieta, Tirant lo Blanc, les Faules d’Esop, la Bíblia, l’Odissea o Platero i jo. El seu gran bagatge teòric fa que el resultat sigui sempre un text impecable i amè, que no es perverteixi l’original i que sigui assequible i agradable als joves lectors, evitant que la lectura dels grans llibres es converteixi en una aventura carregosa que pugui arruïnar algunes incipients vocacions lectores. En aquest sentit, em fa l’efecte que algun dia s’haurà de considerar molt seriosament el treball que Rosa Navarro ha fet i fa en favor de l’acceptació del grans clàssics per part de les noves generacions de diferents edats.

"Lazarillo de Tormes" - il·lustració de Mercè Arànega

Tots coneixem casos de lectures obligatòries dels clàssics que s’acaben convertint en un malson i vacunant el jove lector contra qualsevol intent posterior d’acostar-se a la literatura. Les adaptacions de la Rosa Navarro van al costat contrari de l’espectre. Saben agafar el llenguatge i el to dels seus destinataris i, sense trair en absolut l’esperit original i l’essència de l’obra mare, es converteixen en lectures magnètiques que tenen l’atractiu dels clàssics i el dinamisme de la modernitat.

"Lazarillo de Tormes" - il·lustració de Mercè Arànega

I una part important de l’atractiu d’aquestes adaptacions són les il•lustracions. En aquest cas, com que es dirigeix als més petits, el treball gràfic correspon a Mercè Arànega que s’ha imbuït com mai de les essències de l’obra i ha aconseguit unes imatges absolutament brillants, carregades de detalls, plenes de poesia i que es converteixen en un fantàstic recorregut per la vida i miracles d’uns dels personatges més singulars de la literatura clàssica espanyola. Detalls, vida, moviment, emoció i la calidesa que sempre transmeten els dibuixos de la Mercè són algunes de les qualitats d’aquesta brillant recreació de la història i un dels valors d’aquesta màgica adaptació que fa que els clàssics no siguin en absolut una llauna i tinguin l’atractiu de les lectures fascinants.