L’editorial Joventut ha destacat des que la va fundar José Zendrera l’any 1923 per un seguit de col•leccions acurades que, en principi anaven destinades a adults. La Conchita, filla de José, va dirigir la col•lecció infantil durant 40 anys i va apostar per opcions que acabarien sent un èxit com Enyd Blyton o Tintín. Des que van publicar el primer llibre infantil, el “Peter Pan y Wendy”, de J.M. Barrie l’any 1925 i es van convertir en pioners de la literatura il•lustrada, han apostat fort per la literatura infantil i juvenil i el seu catàleg és ple de fites importants. Fa uns anys van apostar per un il•lustrador alemany, Torben Kuhlmann, que, amb el pas del temps i tres llibres publicats, s’ha consolidat com un dels grans autors contemporanis.

"Armstrong" de Torben Kuhlmann

Després de publicar “Lindbergh” i “Moletown” ara acaben d’editar “Armstrong. L’increible viatge d’un ratolí a la lluna”, traduït per Susana Tornero. L’autor, que va estudiar il•lustració i disseny a la Universitat de Ciències Aplicades d’Hamburg, ha rebut guardons com la nominació al Premi Alemany de Literatura Juvenil, el Premi Llibre Infantil de Renania i va ser inclòs a la llista d’autors dels 25 llibres més bells del 2014.
La qüestió i la trama arrenquen amb una pregunta que remet precisament al llibre “Lindbergh”, fa molt temps, un ratolí va a aprendre a volar i va creuar l’Atlàntic, però, i després, què va passar?

"Armstrong" de Torben Kuhlmann

Doncs bé, a partir d’aquí Torben segueix amb les aventures dels ratolins voladors i crea una història fantàstica, entranyable, èpica, sensible i divertida. La Lluna, associada des de sempre amb un gran i saborós formatge, resulta ser una gran roca espacial i un ratolí especial lluita contra corrent i vol ser l’hereu de tota una estirp de ratolins voladors i ser el primer que posi la cua a la Lluna.

"Armstrong" de Torben Kuhlmann

El llibre és fantàstic en tots els sentits i des de tots els àmbits i és una d’aquelles peces que em temo hauria de ser imprescindible en qualsevol biblioteca (sigui infantil o no). Joventut ha fet una edició brillant i acurada, imitant l’efecte d’un llibre antic i una mica castigat per l’ús. Tapa dura, un format espaiós i luxós i un contingut que toca la fibra, bé, de fet toca moltes fibres i les toca molt bé.
D’entrada Kuhlmann és un excel•lent dibuixant i aconsegueix que l’aventura del ratolí Armstrong sigui una cadena d’imatges fantàstiques, carregades de detalls, de sensibilitat, d’emoció, de tendresa i de sentiments. I la història també enganxa. El jove ratolí, mogut pels somnis i la imaginació, coneix el vell Lindbergh i gràcies als consells savis de l’aviador va entrant amb perseverança, constància i il•lusió.

Torben Kuhlmann

El llibre és un cant a la superació, a la idea de perseguir els somnis i treballar dur per aconseguir fer-los realitat. El petit ratolí comença a estudiar aeronàutica, passa per la universitat i pel museu Smithsonian i amb tenacitat i molta imaginació va superant els obstacles de la cursa espacial, fugint de la policia i anant pas a pas cap el seu horitzó.

"Armstrong", de Torben Kuhlmann

“Armstrong” és tendresa, calidesa i emoció, però també és una grandiosa metàfora del treball que van dur a terme els pioners de la conquesta de l’espai i de totes les dificultats que es van trobar pel camí, un camí sense precedents i que no van tenir altre remei que superar amb enginy, empirisme molta valentia i una gran dosi d’heroïcitat, ja que ningú no sabia on s’anava, com s’hi podia anar i, sobretot, si es podria tornar.
No cal ni dir que els més joves ho veuran com una faula emocionant i molt ben plantejada, però els que durant el mes de juliol del 1969 vam enganxar els ulls als televisors en blanc i negre per assistir en directe a la primera (i molt polèmica) passejada lunar de Neil Armstrong llegim el conte com una meravellosa carícia al mig de l’ànima.