Dennis Lehane és un dels gran autors de gènere negre que recullen aplaudiments internacionals. Un dels últims va ser el Premi Pepe Carvalho de la BCNegra i Salamandra ho celebra amb “Ese mundo desaparecido”, una atractiva i magnètica aventura que retrata de manera magistral el món de la màfia americana durant la primera meitat del segle XX, traduïda per Enrique de Hériz.
Lehane demostra el seu geni agafant una trama amb tots els ingredients per convertir-se en una història densa i complexa i transformant-la en una novel•la que s’enganxa a la pell, que bull, capaç d’explicar com ningú les interioritats de les famílies mafioses, les relacions, els codis d’honor, les fidelitats, les traïcions i, en definitiva, els motors que les provoquen i les fan bategar.

"Ese mundo desaparecido", Dennis Lehane

“Ese mundo desaparecido” és el tercer lliurament de la trilogia sobre Joe Coughlin, un mafiós, vidu i pare d’un nen de quasi 11 anys, que va deixar la primera línia d’acció per convertir-se en una mena d’home de negocis amb resultats molt lucratius i que va encetar amb “Cualquier otro día! i “Vivir de noche”. El resultat és un tríptic que retrata com ningú el món de la màfia i que, probablement pugui parlar de tu a al tu al Padrino i si hi ha algú prou valent que la vulgui traslladar a la gran pantalla, es pot convertir en una gran epopeia, No té escletxes, no grinyola en cap moment i té la capacitat gens usual en una obra d’aquestes característiques d’atrapar i de no deixar anar amb una força i una intensitat poc corrents. Tots els personatges, fins i tot els secundaris més ocasionals, es presenten amb una força, un poder i una història personal que els fa absolutament atractius i que els dota amb un segell d’atractiu literari gens corrent. La capacitat de Lehan per anar dibuixant vides i situacions a base d’escampar pinzellades que semblen intranscendents i que acaben sent fonamentals és èpica i això fa que el resultat final sigui d’alt voltatge. Com a lectors aprenen a conèixer tots els personatges de manera íntima, sense que això vulgui dir que la novel•la sigui previsible, al contrari, els salts i les emocions, que són trepidants i vives es succeeixen mentre van dibuixant a la perfecció un món, un univers amb lleis, normes i codis que ajuden a entendre una realitat sempre perillosa i sovint mortal.

Dennis Lehane (Foto. Barclay Agency)

Dennis Lehane va néixer l’any 1965 a Dorchester i va debutar l’any 1994 amb “Un trago antes de la guerra”, on va presentar la seva parella de detectius formada per Patrick Kenzie i Angela Gennaro. El cinema s’ha fixat en dos dels seus llibres, “Mystic River” i “Shutter Island” per convertir-los en dos grans èxits que han contribuït a que fos traduït a quasi 30 llengues i que la revista The Hollywood Reporter el consideri un dels 25 autors més influents de Hollywood. El seu segell personal s’ha notat també en sèries com “The Wire” o “Boardwalk Empire” i la seva habilitat a l’hora de crear personatges i d’enfrontar-los a les seves pròpies contradiccions interiors fa que llegir-lo sigui tot un luxe emocionant.