Impedimenta segueix fent una intensa i interessant tasca a l’hora de demanar l’atenció sobre llibres i autors que mereixen una mirada especial, posant el valor qualitats i emocions que no s’haurien de deixar perdre.
Aquest seria el cas de “Un día en la vida de una mujer sonriente”, un llibre que aplega tretze relats, tots els que ha escrit, i que signa la britànica Margaret Drabble.
Drabble, nascuda a Sheffield l’any 1939, és germana de A.S. Byatt (tot i que no mantenen cap relació). Va formar part de la Royal Shakespeare Company i és doctora Honoris Causa per la Universitat de Cambridge i dama comandant de l’Ordre de l’Imperi Britànic.

"Un día en la vida de una mujer sonriente" - Margaret Drabble

L’any 2011 Houghton Mifflin Harcourt publicava “A Day in the Life of a Smiling Woman: Complete Short Stories”. L’Acadèmic José Francisco Fernández s’ocupava de recollir en un volum els contes que Drabble havia publicat des de l’any 1966. I si bé és cert que no es tractava d’una gran producció, només 13 històries, representen una meravellosa aproximació a una faceta prou desconeguda i prou intensa de l’obra de Drabble. Ara, Impedimenta ens ofereix la versió castellana gràcies a la traducció de Miguel Ros González.
I tot i que els temes que tracta en aquestes històries no són aliens a la seva narrativa, la manera d’afrontar-los és força una mica més les situacions, les fa molt més evidents i també ens permet l’exercici potser simplement estilístic d’anar veient com evoluciona i passa de les protagonistes més abstractes de les històries més antigues a aconseguir un gran impacte emocional que es reflecteix en les més recents. Veiem a ulls vista l’evolució dels sentiments, la força de les passions i la potència d’una literatura capaç de sentir-les, d’explicar-les, de fer-les evidents. El conjunt acaba sent d’una potència contundent i, curiosament, es converteix en una estructura sòlida que sembla pensada per anar junta, per anar funcionat com un tot i no com un recull d’històries esparses.

Margaret Drabble (Foto:Getty Images. The Australian)

Malgrat la poca producció de narrativa curta de Margaret Drabble, aquest llibre representa tota una exploració de l’univers femení entès com un tot global i complex, farcit d’emocions, de contradiccions i d’una potència narrativa que alguns crítics han qualificat d’hereva de Jane Austen, Virginia Woolf, Iris Murdoch o Doris Leasing, uns equip d’autores que fa que la comparativa sigui d’alt nivell. Són dones corrents, si és que hi ha dones corrents, dones que en la seva normalitat acaben sent especials i convertint-se quasi en miralls, dones que ens parlen de la lluita, de la derrota, dels desitjos, dels somnis que es perden entre les escletxes del dia a dia, dones que Drabble observa amb mirada entre crítica, analítica i descriptiva, sense humor, sense drames especials però amb un punt de poesia que ho acaba fent tot molt més quotidià i quantificable. Literatura en plenitud, literatura de les emocions, de la vida.