La poesia busca sempre nous camins. De fet, de mica en mica va abandonant la sacralitat dels llibres i mira de trobar noves opcions. Recitals, fusions, intents més o menys reeixits de cercar noves veus. L’editorial Planeta, en un intent d’explorar nous mercats es va acostar a Ignacio Fornés (Albacete, 1974) demanant-li material poètic inèdit.

Nach - "Hambriento"

Fornés és en realitat el conegut cantant de hip hop Nach. Va començar l’any 2003, ha publicat 8 discos i s’ha convertit en una veritable estrella amb milers de seguidors. Les seves rimes cantades aixequen passions, els seus concerts exhaureixen les entrades i les xarxes socials l’idolatren, però calia veure si aquest èxit es podia traspassar al paper.
Remenar calaixos va ser una catarsi personal que va permetre descobrir una gran quantitat de material que, una vegada revisat, es va veure que no eren cançons, que aquells escrits que no s’havien musicat eren, en realitat, poemes vius, urbans i que, segons l’autor, reflectien amb total llibertat la seva vida, les seves passions, el seu costat fosc.
El resultat final és “Hambriento”, un llibre directe, ferotge i que ha tingut un padrí de l’altre costat de l’espectre, el poeta Luis García Montero, que va ser l’encarregat de presentar-lo en societat. El llibre de Nach és una d’aquelles apostes frontereres que són les que aconsegueixen que la gent jove s’acosti a la poesia i, encara que no sigui d’una manera ortodoxa, trenquin tabús i encetin la possibilitat de descobrir un món que no sempre acostuma a ser una de les preferències bàsiques de la gent jove.

Nach

El llibre és, doncs, una mena de viatge vital que va més enllà dels escenaris, una manera més intima i viva de despullar l’ànima, de mostrar qüestions que no sempre són aptes per pujar-les a l’escenari i que sobre paper es poden, paradoxalment, mostrar amb més seguretat i més força.