Carme Espinet és un dels grans noms de l’art contemporani a casa nostra. Nascuda a Lleida, va estudiar pintura a l’Escola Massana però va decidir optar per una via diferent i l’any 1972 va obrir una galeria a Barcelona que va tancar portes l’any 2013 a causa de la crisi però que segueix viva en un espai virtual, Carme Espinet Galeria d’Art.

Art de fons de Carme Espinet

L’espai de la Carme, al número 86 del carrer de Balmes, es va convertir en un epicentre de creació artística i va veure passar creadors com Joan Brossa, J.V. Foix, Antoni Tàpies, Miquel Barceló i, de fet, van convertir la Carme en una de les persones que millor coneixen l’esperit artístic i totes les seves derivades. Des de les reunions clandestines dels anys 70 a l’esclat dels 90 i la gran crisi del segle XXI, la Carme Espinet va viure en primera persona l’evolució de l’art contemporani a casa nostra, apostant fort per alguns artistes i treballant als eu costat en qualsevol circumstància i, de fet, fent un paral·lelisme literari, algunes veus la van arribar a qualificar com “la Carmen Balcells dels artistes”.
Una part important de tot aquest bagatge de saviesa i d’experiència l’ha posat a “Art de fons”, la novel·la que ha publicat a La Vocal de Lis amb pròleg del crític d’art Josep Maria Cadena, un visitant habitual de la seva galeria que ara s’ha deixat seduir per aquesta història que narra la història de Santi, un gallec, un noi solitari que es trasllada a Barcelona i enceta una complicada vocació artística.

Carme Espinet (Foto: Blog de Claudi Puchades)

Sense ànim de desvetllar elements de la trama, Carme Espinet ens trasllada la seva experiència vital i la transforma en una història interessant on l’essència de art es respira arreu, Viatges, odis, amor, experiències vitals, humor i calidesa que, passades pel filtre d’Espinet agafen aquesta tonalitat de quadre, es van convertint en pinzellades de color que van bastint la història i a la vegada projecten les vivències i les sensacions professionals i íntimes derivades de 40 anys fent de galerista i coneixent de primera mà les interioritats d’un món on no simple tot respon a la imatge que projecta a l’exterior.