Ja fa uns mesos que es va publicar però ja sabeu que els llibres interessants no tenen data de caducitat i, a més, crec tenir una raó de pes per no parlar-ne abans. El llibre en qüestió pertany al catàleg d’Edicions Sidillà, el signa Judit Pujadó, té un pròleg de Pep Salsetes, es titula “Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars” i segur que ja comenceu a intuir els motius.
Convindreu amb mi que parlar de sopes fumejants a l’agost no ve massa de gust i tampoc no acompanya gens aquest estiu allargassat que es manté viu fins el mes d’octubre. Però ara, ara que el fred ha arribat de cop, no només ve de gust sinó que ja es pot afirmar sense vergonya que és absolutament imprescindible fer-ho, que el llibre agafa la categoria de manual de capçalera i més si tenim en compte que l’autora, la Judit Pujadó, aborda tot els seus projectes amb un rigor i una passió envejables.

Catalunya bull - Judit Pujadó

Les sopes, els brous, els ranxos i tota aquesta tipologia de plats, tenen una fortíssima base popular i un marcat arrelament a la cuina casolana i, en alguns casos, de supervivència, tot i que també mantenen lligams estrets amb les festes i les grans celebracions. De fet, a Catalunya hi ha una cinquantena de pobles, viles i ciutats que una vegada a l’any es vesteixen amb les seves millors gales, treuen les olles al carrer i converteixen el fet de preparar una sopa o una escudella amb la voluntat de no perdre ni els referents històrics ni les essències.
La casuística aplega de tot: el Carnestoltes, la Festa Major, la Quaresma, les Fires locals, commemorar un àpat o una fita històrica, però tothom sap que és la millor manera d’estrènyer llaços entre els veïns, de mantenir viva la memòria, de preservar les arrels i d’obrir-se al turisme, al present i al futur. La Judit s’ha passejat per tota la geografia catalana, ha menjat de tot, ha compartit taula i mantell amb tota mena de gent i el resultat és aquest llibre que reuneix mig centenar de celebracions, els seus antecedents històrics i, és clar, les receptes que permeten fer-ho a casa encara que no vinguin 15.000 persones a dinar.
“Catalunya bull” ens convida a un magnífic, nutritiu i documentat recorregut per aquestes tradicions que, sense cap dubte ni pudor, podem qualificar de patrimoni immaterial i que, segons comenta l’autor del pròleg, implica que més de 100.000 persones surtin cada any al carrer. Judit Pujadó situa totes les festes en el seu context, local, social, històric, evolutiu, geogràfic i temporal, a més d’aportar una impagable documentació gràfica actual i històrica.

El ranxo de Capmany (Foto: Edicions Sidillà)


Val a dir que Judit Pujadó és llicenciada en Història, fundadora juntament amb Xavier Cortadellas de Sidillà Edicions i autora de llibres de recerca històrica com “Oblits de rereguarda, els refugis antiaeris a Barcelona” o “Nit de Reis. Les cavalcades a Barcelona”, novel·les com “Dones absents”, “El límit de Roche” o “Les edats perdudes”. També va guanyar el premi Pere Quart amb “Planeta ESO”, escrit a quatre mans amb Empar Fernández
Prepareu la cullera i disposeu-vos a gaudir sense fre d’aquest magnífic i reconfortant “caloret soper”.