El Blog de Jordi Cervera

Arxius

Estàs veient: novembre 2017

30/11/2017: Sonja Wimmer

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Obrim un nou capítol d’aquest apartat dedicat a l’univers màgic, creatiu i viu de les il·lustracions. Avui una magnífica i brillant il·lustradora, Sonja Wimmer, nascuda a Munich, on va treballar com a dissenyadora gràfica i que, segons ha dit en alguna ocasió, va triar Barcelona com el nou epicentre de vida i de feina per dos grans motius força indiscutibles, formar-se i l’amor.
Va estudiar a l’escola superior de disseny i art Llotja i des d’aleshores es belluga amb precisió, seguretat, comoditat i èxit en aquest món ple d’imaginació, sorpresa, fantasia i meravelles sense final. Treballa per editorials de tot el món i la seva feina s’ha vist reconeguda amb un grapat de premis com el Moonbeam Children’s, diversos International Latino Books, el Fundación Cuatrogatos o el Living Now Books.


Il·lustració de Sonja Wimmer

Com la majoria de grans il·lustradors, no recorda un moment sense un llapis a la mà, formant des de molt petita una vocació latent i un plaer sostingut al llarg dels anys i, de fet, veient el seu treball respon perfectament a aquesta idea de vocació i professió, d’una feina feta amb entrega i passió molt superiors a tot allò que es deriva directament de les simples obligacions quotidianes.
La seva manera de treballar comença capbussant-se amb força en cada nou projecte, per mirar de capturar-ne l’esperit, les essències fonamentals que li permetin assolir aquell punt d’inspiració diferenciat i especial que acabarà aconseguint que la seva feina final sigui única i captivadora. I una vegada assimilada l’ànima de la idea, es permet el luxe d’aportar elements, detalls, regals personals que naixen directament de la seva sensibilitat, que no apareixen al text inicial, que l’enriqueixen i que, a més, tracen una història paral·lela, petita, subtil, diferent i delicada que es mou al costat de l’eix central i li proporciona una nova volada.
D’altra banda ha confessat que li agrada força sentir la materialitat del treball i utilitzar acrílics, pastels, collage i, sobretot el llapis, un instrument creatiu que permet treballar en qualsevol lloc i sota qualsevol condició i que, en definitiva, representa el contacte físic i directe amb l’obra.
Les il·lustracions de Sonja Wimmer són pura poesia. Estan amarades de tendresa, d’imaginació, de mil subtileses, de ganes d’arribar directament al cor, sense filtres, sense enganys, sense cap subterfugi. Compleix amb escreix la necessitat de tot creador de captivar a la primera, d’aconseguir que qui s’enfronta a les seves imatges tingui una punxada de felicitat instantània, se senti bé i noti l’escalf i la calidesa de les coses fetes amb amor, amb intensitat, amb un cert desfici i amb aquella imperiosa necessitat de connectar, d’estimar i de ser estimada. Cadascuna de les seves imatges acaba sent molt més que un simple dibuix i es transforma en un raig de de claror que ens il·lumina la ment, que ens fa pensar, que ens obliga a recuperar-la, a analitzar-la, a pensar-hi i això, és clar, les fa doblement interessants.

Il·lustració de Sonja Wimmer

Aquí només podem mostrar les il·lustracions fora de context i això ja ens serveix per descobrir a primera vista la força i la passió que destil·len, l’emoció i els sentiments que flueixen sense cap limitació, la qualitat tècnica (allò de la “traça” que deien els nostres avis), Cada imatge seva és una prova irrefutable de la seva “traça” de la qualitat rotunda que respiren, però on de veritat és veu més nítidament l’ànima de la Sonja és als molts àlbums il·lustrats que ha fet al llarg de la seva carrera professional. Allí, seguint una història i confrontant-la amb les imatges, comprovem sobre el terreny tota la potencialitat del seu treball, aquesta capacitat per establir lligams invisibles, per mostrar racons inconeguts, per fer surar totes les emocions, tota l’emotivitat i tota la força dels sentiments. Hi ha tendresa, humor, ritme, solidesa, força, neguit, simpatia i aquell punt de deliri que fa que una cosa que podria ser normal es converteixi en única i, probablement, aquell somriure de complicitat que deixem anar sempre després de contemplar el seu treball sigui la prova del nou d’unes imatges que, un cop vistes, ja no s’obliden amb facilitat.

Sonja Wimmer

Gràcies Sonja per regalar-nos tanta, tanta vida i un grapat inesgotable de somnis!
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Ara llibres acaba de publicar “El llegat de Rondissoni”, un treball del professor de cuina, sommelier i periodista gastronòmic, Manel Guirado, al voltant d’un personatge fonamental i pioner però no especialment conegut dins el panorama de la cuina a la Catalunya del segle XX, Josep Rondissoni.

El llegat de Rondissoni – Manel Guirado

El cuiner, suposadament d’origen suís, va arribar a Catalunya l’any 1914, fugint de la Primera guerra mundial després d’estudiar a França al costat d’un dels grans mestres del moment, Georges Auguste Escoffier, una autèntica llegenda, impulsor de l’alta cuina frances i creador, al costat de César Ritz, de la prestigiosa cadena d’hotels Ritz. Aquí va passar pel Liceu, pel Cercle del Liceu i va ser el xef del Casino de l’Arrabassada fins que la prohibició del joc va acabar amb la vida del luxós complex.
A partir del 1921 va ser professor de cuina a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, creat per Francesca Bonnemaison. i impulsor de la revista “Ménage”. Des d’aquestes dues plataformes, Rondissoni aposta per una cuina preciosista, de caire internacional, amb plats de gran el·laboració que el porten també a publicar diferents llibres de cuina que van tenir força èxit popular. De fet moltes de les cuineres, batejades com “populars” que ens han anat llegant la seva saviesa, són hereves directes i alguna també alumnes de Rondissoni. Les seves classes no es limitaven a explicar receptes i el mestre va ser un dels primers a l’hora d’explicar els ingredients amb detall, on comprar-los, quines propietats tenien i com s’havien de tractar, parlant també de mesures, de pesos, adaptant la saviesa rebuda de mans d’Escoffier als diferents nivells de les seves alumnes, fusionant la tradició catalana amb les omnipresents preparacions franceses com la beixamel, els xampinyons, la tòfona, la crema de llet o la mantega.

Un dels llibres que recollien les classes de Rondissoni (Foto: Todo Colección)

La seva fama es va posar de manifest en una gran quantitat de llibres de les “Clases de cocina popular”, el famosíssim “Culinaria. Mil recetas de cocina” i les seves col·laboracions regulars en revistes i, fins i tot a través de llibres per encàrrec de diferents marques com Gallina Blanca.
Guirado ha volgut explorar en la feina i en la vida del xef i ens ofereix un llibre curiós que alterna les receptes de Rondissoni i aspectes de la seva biografia que el van convertir en un dels cuiners més coneguts a Catalunya i, de fet també, en un gran pedagog i divulgador, un veritable revolucionari de formes i de conceptes que va mantenir sempre sota control la possibilitat de fer-se famós gràcies a la seva discreció, molt allunyada dels cuiners moderns que basen una bona part del seu prestigi en la difusió de la seva persona i de la seva obra. Tot i això, Rondissoni es pot considerar com un pioner, com un reformador de la cuina catalana. En aquest sentin Manel Guirado combina les receptes, sorgides dels llibres que recollien les seves classes però les adapta a la realitat contemporània, amb salses més lleugeres, preparacions menys feixugues, la recerca d’ingredients alternatius, temps de cocció alternatius i, en definitiva, un magnífic treball de posada al dia que ens permet veure com és cuinava a casa nostra fa més de mig segle, adaptar-la al present i, a més, reivindicar una figura cabdal del nostre passat gastronòmic.

Una de les famoses i concorregudes classes de Josep Rondissoni

“El llegat de Rondissoni” ens ofereix aquestes receptes sumptuoses, plenes de complexitat i recollides directament de la luxosa i treballada cuina francesa que durant anys i anys va regnar sense oposició a les millors taules d’occident. I tot i que hi trobem plats, diguem-ne més de batalla, el gruix del llibre fa justícia als seus orígens amb productes d’alta volada com la llebre, l’ànec, la llagosta, les ostres o les cloïsses.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’editorial Joventut segueix publicant un gran volum de llibres dedicats als sectors infantil i juvenil de l’univers lector. Avui m’agradaria destacar-ne un que porta la signatura d’una creadora molt imaginativa de casa nostra i que ja ens ha regalat amb anterioritat un bon nombre d’obres plenes d’imaginació, de creativitat, de color i de sorpresa.

L'Abecedari amagat d'Imapla

Es “Abecedari amagat”, una obra d’Imapla. Sota aquesta signatura hi trobem una dissenyadora barcelonina, Imma Pla, que va estudiar disseny gràfic a l’escola Elisava. A partir d’allí l’eix central de les seves aspiracions va ser treballar amb imatges que expliquessin alguna cosa. De mica en mica també va aprendre a compaginar diverses disciplines que li permetien aconseguir els seus objectius. L’any 1993 va rebre el prestigiós premi Apel·les Mestres, la qual cosa la va esperonar amb més força a dedicar-se a la il·lustració. Després Imma Pla és va transformar en Imapla, una creadora de textos, d’imatges i, sobretot, d’idees que uneixen creativitat, il·lustració i disseny gràfic. L’any 2007 va guanyar el Premi Internacional d’Il·lustració de la Fundació SM.

Imma Pla (Imapla)

“Abecedari amagat” segueix la línia gràfica i imaginativa de l’autora i presenta un abecedari on cada lletra és el refugi d’una idea, d’un personatge, d’un moment. Les lletres agafen una dimensió diferent i obren petits o grans universos en la ment de la persona que els contempla, tingui l’edat que tingui.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Liz Castro és una escriptora, traductora i editora, nascuda a San Leandro (California) l’any 1965. A la seva biografia hi diu que té casa a Massachusetts i que viu a Gràcia. Això, la casa a Gràcia i viure a Barcelona, l’ha convertit en una destacada activista de l’independentisme, una militància que l’ha portat a ser membre del secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana i també a disputar-ne la presidència.

Els carrers seran sempre nostres – Liz Castro

S’ha especialitzat en llibres sobre el desenvolupament de llocs web i fins l’any 2014 va ser la coordinadora de l’edició en anglès del diari digital Vilaweb. L’any 2005 va publicar, gràcies al micromecenatge, el llibre “Molts granets de sorra”, un recull de fotografies i d’idees destinades a explicar el procés català. Els seus esforços per difondre la cultura catalana arreu s’han vist recompensats amb premis com el Joan B. Cendrós 2011, el Memorial Enric Garriga Trullols 2014 i el Pompeu Fabra 2016.
En aquesta línia, Pòrtic acaba d’editar ara “Els carrers seran sempre nostres”, una peça editorial d’absoluta actualitat que Castro aprofita per a passar revista a la violència que la Policia Nacional i la Guardia Civil van desplegar contra la ciutadania pacífica el dia del referèndum de l’1 d’octubre.

Una de les càrregues policials de l'1-0 (Foto:CCMA)

Els cossos policials mirant de reprimir amb violència, en molts casos exagerada, brutal, ferotge i injustificada la intenció de votar del poble català va esperonar Liz Castro a construir aquest llibre, una manera sòlida de fer pública una denuncia necessària però també la necessitat de pell, d’ànima, de fer justícia a la gent, als voluntaris, als votants que van ajudar a bastir una jornada històrica i emocionat.
Castro ens exposa la seva intenció de retratar una jornada que, passi el que passi, quedarà fixada en la memòria de qualsevol català, sigui independentista o no, per tot allò que va tenir d’èpica, de simbòlica, de singular, d’única i probablement, irrepetible.
El llibre és un dietari, una detallada crònica minut a minut, de tot allò que va succeir en diverses seus electorals i en diferents punts de Catalunya que es converteixen en quasi l’acta notarial d’una jornada històrica. Liz Castro aplega una gran quantitat d’informació, l’ordena, la selecciona i construeix aquest mosaic policrom que ens permet seguir el rastre d’un dia apassionant en tots els sentits. La seva mirada, profunda, hàbil, apassionada i brillant, fa que el llibre sigui una veritable peça d’actualitat rabiosa amb voluntat de perdurar. És un treball que respon a aquesta idea editorial de publicar llibres que segueixin el ritme dels mitjans de comunicació, però en aquest cas, crec que, a més d’aquesta immediatesa absolutament necessària i efectiva, té el valor afegit de convertir-se en un document imprescindible quan, d’aquí un temps, és vulgui fer memòria d’una jornada que, per bé o per mal, va traçar una línia diferencial en la història del país.

Liz Castro

La cronologia arrenca al minut 1 del diumenge 1d’octubre i es converteix en una lectura apassionant, en un avançar escena a escena que es segueix amb el neguit d’una història de lladres i serenos (i de fet, de serenos disposats a obrir o a tancar portes a la força en surten uns quants). Hi trobem molts col·legis, la col·laboració de molta gent, les visites d’ultradretans no convidats, la pluja, les activitats nocturnes destinades a mantenir els centres de votació actius, el moviment al centre de premsa de Mediapro, l’arribada carregada d’emoció de les urnes, la presència de la gent a les portes dels col·legis, la gent que ha passat la nit al ras, l’arribada violenta de la policia amb puntades cops de porra empentes, càrregues i ferits innocents i pacífics, la gran emoció del moment d’obrir les portes, els Mossos aixecant actes, les primeres notícies de violència policial que s’estenen com la pólvora, l’agrupació del col·legis per defensar-los millor, l’hora de dinar, les votacions en molts llocs amb plena normalitat, el tancament dels col·legis, l’escrutini, les compareixences dels polítics a la televio, la carta d’Aura Domènech,de Vila-rodona i finalment, a les 00,28 del dilluns, el portaveu del govern, Jordi Turull anunciant els resultats: 2.020.144 (90,09%) pel sí, 176.565 (7,87%) pel no 45.586 (2,03%) en blanc i 20.129 (0,89%) vots nuls. I una constatació: Si que hi ha hagut referèndum.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Comanegra i l’Institut del Teatre segueixen apostant amb ganes per la normalització del teatre com a gènere literari de lectura i acaben de treure a la llum un nou volum de la col·lecció Dramaticles. En aquesta ocasió es tracta de “Dramatúrgia francesa contemporània”, un volum que aplega quatre textos d’autors actuals i d’èxit, publicats inicialment per Actes Sud i per Editions Théâtrales. Trobem “La reunificació de les dues Corees”, de Joël Pommerat (en traducció d’Helena Tornero; “Matrimoni” de David Lescot (en traducció de Carles Batlle),; “Dolça Sodoma meva”, de Laurent Gaudé (en traducció de Joan Casas), i “George Kaplan”, de Frédéric Sonntag (en traducció de Carles Batlle), prologats per “Dir el que és íntim i polític”, un text de Laurent Muhleisen, el director artístic de la Maison Antoine Vitez i conseller literari de la Comédie Francaise.

Dramatúrgia francesa contemporània

Una publicació poc habitual que agafa quatre dels més destacats dramaturgs francesos, el més gran nascut l’any 1963 i el més jove, el 1978, és a dir separats per 15 anys de diferència i, per tant, representant un ventall generacional prou ampli però a la vegada concret i definit que no fa altra cosa que acostar-nos una realitat i una manera de mirar el món explicada des de visions personals i ben diferents.
I segons explica Muhleisen, el teatre francès viu una època on els seus autors es preocupen pel llenguatge, pels nous formats expressius però sense renunciar en cap moment, ans al contrari, als grans temes que centren l’actualitat. En aquest sentit, “La reunificació de les dues Corees” parla de les relacions amoroses, de com afronta la modernitat aquestes relacions entre persones; “Matrimoni”, aborda els problemes de les migracions, amb una dona que decideix ajudar un estranger en situació irregular, casant-s’hi; “Dolça Sodoma meva”, exposa la fragilitat de les civilitzacions, fent una mirada molt personal a la història de Sodoma i, per últim, “George Kaplan”, treballa la recerca de la identitat personal en un univers que tendeix cada vegada amb més força cap a la globalització uniformadora.

Joël Pommerat (Foto: France Culture)

La gent que segueixi l’activitat teatral de casa nostra veurà que els quatre autors francesos escollits no són desconeguts, ja que “Dolça Sodoma meva” es va estrenar a La Seca Espai Brossa l’any 2016 i “George Kaplan”, ho va fer al Grec del 2013, mentre que de “Matrimoni” se’n va fer una lectura dramatitzada a la Sala Beckett. La única que no s’ha estrenat fina ara és “La reunificació de les dues Corees”, tot i que altres obres de Pommerat sí que han trepitjat els escenaris aquí.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Carme Espinet és un dels grans noms de l’art contemporani a casa nostra. Nascuda a Lleida, va estudiar pintura a l’Escola Massana però va decidir optar per una via diferent i l’any 1972 va obrir una galeria a Barcelona que va tancar portes l’any 2013 a causa de la crisi però que segueix viva en un espai virtual, Carme Espinet Galeria d’Art.

Art de fons de Carme Espinet

L’espai de la Carme, al número 86 del carrer de Balmes, es va convertir en un epicentre de creació artística i va veure passar creadors com Joan Brossa, J.V. Foix, Antoni Tàpies, Miquel Barceló i, de fet, van convertir la Carme en una de les persones que millor coneixen l’esperit artístic i totes les seves derivades. Des de les reunions clandestines dels anys 70 a l’esclat dels 90 i la gran crisi del segle XXI, la Carme Espinet va viure en primera persona l’evolució de l’art contemporani a casa nostra, apostant fort per alguns artistes i treballant als eu costat en qualsevol circumstància i, de fet, fent un paral·lelisme literari, algunes veus la van arribar a qualificar com “la Carmen Balcells dels artistes”.
Una part important de tot aquest bagatge de saviesa i d’experiència l’ha posat a “Art de fons”, la novel·la que ha publicat a La Vocal de Lis amb pròleg del crític d’art Josep Maria Cadena, un visitant habitual de la seva galeria que ara s’ha deixat seduir per aquesta història que narra la història de Santi, un gallec, un noi solitari que es trasllada a Barcelona i enceta una complicada vocació artística.

Carme Espinet (Foto: Blog de Claudi Puchades)

Sense ànim de desvetllar elements de la trama, Carme Espinet ens trasllada la seva experiència vital i la transforma en una història interessant on l’essència de art es respira arreu, Viatges, odis, amor, experiències vitals, humor i calidesa que, passades pel filtre d’Espinet agafen aquesta tonalitat de quadre, es van convertint en pinzellades de color que van bastint la història i a la vegada projecten les vivències i les sensacions professionals i íntimes derivades de 40 anys fent de galerista i coneixent de primera mà les interioritats d’un món on no simple tot respon a la imatge que projecta a l’exterior.

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Edicions Saldonar ha publicat “La causa del periodisme”, del periodista i professor d’Anàlisi dels discursos dels mitjans de comunicació de la Universitat de Barcelona, Joan Julibert, una aproximació sòlida, documentada i crítica al funcionament actual dels mitjans de comunicació contemporanis.
Si sou dels que seguiu l’actualitat a través del mitjans de comunicació des de fa temps, haureu vist com s’ha anat produint un notable canvi en les formes i en les tendències. De fet, l’entrada en funcionament i el gran èxit assolit per les xarxes socials, obrint la possibilitat (amb avantatges i inconvenients) que qualsevol persona es pugui convertir en cronista, en periodista, en narrador o en crític d’un fet concret, ha representat un canvi radical en la manera de concebre, rebre i fins i tot conceptualitzar els mitjans de comunicació.

La causa del periodisme – Joan Julibert

Aquella clàssica màxima que feia bandera de la veracitat, el compromís i la imparcialitat de la professió periodística ha anat mutant a passos agegantats cap a una nova situació on tot es qüestiona i on cada vegada és més complicar conèixer amb certesa el terreny informatiu que es trepitja. En aquest context, el periodisme no ha pogut restar immune al contagi i també ha passat a perdre aquell segell de veracitat indiscutible, aquell “ho han dit a la tele” i “ho diu el diari” per mantenir-se en un estat de sospita depenent de qui hi ha darrere de cada mitjà i de cada tendència política o social.
En aquest línia d’argumentació, Joan Julibert ens explica aquest camí, el que han fet els mitjans de comunicació i que els ha conduït a deixar de ser un element de denuncia i de fiscalització de la política i de la societat. Aquell quart poder, simbolitzat per dos periodistes d’investigació capaços de fer caure el president del país més poderós del món ja comença a ser patrimoni de la història. La crisi, la cada vegada més precària situació social de la professió periodística, la força dels grans grups polititzats que mantenen les empreses d’informació i el fet que cada vegada sigui més complicat fer un seguiment diferenciat de l’actualitat (notes de premsa úniques, rodes de premsa sense preguntes, missatges dirigits, etc)
I per acabar-ho d’arrodonir cal parlar de la grandiosa invasió de xarxes socials, un vehicle ideal que permet que amb només un telèfon mòbil tothom pugui o cregui ser periodista, fotògraf, cronista o opinador sense cap control, fre o mesura. I si bé és cert que això té uns avantatges importants a l’hora de socialitzar la informació tampoc no es pot negar que presenta importants inconvenients a l’hora de garantir la veracitat de tot allò que s’aboca a l’aire. En aquest sentit seria fàcil fer un petit exercici de comprovació, Pensem en els nostres avis, o el que vindria a ser el mateix, en 90 o 100 anys enrere i fem una ullada ràpida al timeline del nostre compte de Twitter. Hi ha més impactes informatius en una hora de Twitter dels que probablement els nostres avis rebien en un any o, fins i tot, al llarg de tota la seva vida.
Julibert ens fa la proposta d’actuar com a guia, com a element de xoc en aquest enfrontament diari amb els mitjans de comunicació, en aquesta construcció sovint truculenta i parcial dels relats de realitat global i/o compartida. Analitza tendències, moments i procediments i ens va mostrant les petites o grans perversions del sistema. De fet parla de les fonts primigènies que, de mica en mica es van desvirtuant, de la conjunció entre periodisme global i periodisme local, dels debats i l’assoliment de l’art de discutir com una font d’espectacle, rendible, relativament barata i amb capacitat per anar omplint espais, la necessitat d’entretenir informant o d’informar entretenint, la confusió i la barreja dels diferents llenguatges, informatiu, opinatiu, publicitari, propagandístic i la dificultat cada vegada més evident per part del públic d’establir línies divisòries i límits.


Expectació mediàtica en la roda de premsa del president Puigdemont a Brusel·les

És normal que el presentador d’un informatiu faci una pausa i anunciï un cotxe, una assegurança o qualsevol altre producte de consum? És lícit que s’intercali opinió en programes informatius? On s’han de posar els límits? Tot val en aquesta cerimònia de confusió cada vegada més generalitzada? Molts interrogants i moltes maneres d’actuar que cada vegada amb menys pudor intenten canalitzar l’opinió pública cap el seu costat amb estratègies més o menys netes com l’hemeroteca selectiva o el que és el mateix, treure a la llum només documents i informacions que facin costat al discurs propi i no un ventall ampli que permeti que el receptor es formi la seva pròpia idea dels fets.
Així trobem periodistes que distorsionen la realitat, que n’amaguen parts o que directament tergiversen informacions o menteixen de manera descarada amb l’objectiu de guanyar audiència o, el que encara resulta un punt més pervers, mantenir l’atenció de la seva audiència que no té altre interès que rebre informacions de línia única, sense opció a deixar entrar altres opcions de pensament crític, allunyant-se d’allò que propugnava Kapuscinski quan afirmava que “la notícia ha de servir per augmentar el coneixement de l’altre, el respecte d’un altre”. Molts elements, doncs, que, un cop llegit el llibre potser ens ajudin a afrontar la recerca d’informació amb una mica més de rigor i de sentiment crític.

16/11/2017: Catalunya bull

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Ja fa uns mesos que es va publicar però ja sabeu que els llibres interessants no tenen data de caducitat i, a més, crec tenir una raó de pes per no parlar-ne abans. El llibre en qüestió pertany al catàleg d’Edicions Sidillà, el signa Judit Pujadó, té un pròleg de Pep Salsetes, es titula “Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars” i segur que ja comenceu a intuir els motius.
Convindreu amb mi que parlar de sopes fumejants a l’agost no ve massa de gust i tampoc no acompanya gens aquest estiu allargassat que es manté viu fins el mes d’octubre. Però ara, ara que el fred ha arribat de cop, no només ve de gust sinó que ja es pot afirmar sense vergonya que és absolutament imprescindible fer-ho, que el llibre agafa la categoria de manual de capçalera i més si tenim en compte que l’autora, la Judit Pujadó, aborda tot els seus projectes amb un rigor i una passió envejables.

Catalunya bull - Judit Pujadó

Les sopes, els brous, els ranxos i tota aquesta tipologia de plats, tenen una fortíssima base popular i un marcat arrelament a la cuina casolana i, en alguns casos, de supervivència, tot i que també mantenen lligams estrets amb les festes i les grans celebracions. De fet, a Catalunya hi ha una cinquantena de pobles, viles i ciutats que una vegada a l’any es vesteixen amb les seves millors gales, treuen les olles al carrer i converteixen el fet de preparar una sopa o una escudella amb la voluntat de no perdre ni els referents històrics ni les essències.
La casuística aplega de tot: el Carnestoltes, la Festa Major, la Quaresma, les Fires locals, commemorar un àpat o una fita històrica, però tothom sap que és la millor manera d’estrènyer llaços entre els veïns, de mantenir viva la memòria, de preservar les arrels i d’obrir-se al turisme, al present i al futur. La Judit s’ha passejat per tota la geografia catalana, ha menjat de tot, ha compartit taula i mantell amb tota mena de gent i el resultat és aquest llibre que reuneix mig centenar de celebracions, els seus antecedents històrics i, és clar, les receptes que permeten fer-ho a casa encara que no vinguin 15.000 persones a dinar.
“Catalunya bull” ens convida a un magnífic, nutritiu i documentat recorregut per aquestes tradicions que, sense cap dubte ni pudor, podem qualificar de patrimoni immaterial i que, segons comenta l’autor del pròleg, implica que més de 100.000 persones surtin cada any al carrer. Judit Pujadó situa totes les festes en el seu context, local, social, històric, evolutiu, geogràfic i temporal, a més d’aportar una impagable documentació gràfica actual i històrica.

El ranxo de Capmany (Foto: Edicions Sidillà)


Val a dir que Judit Pujadó és llicenciada en Història, fundadora juntament amb Xavier Cortadellas de Sidillà Edicions i autora de llibres de recerca històrica com “Oblits de rereguarda, els refugis antiaeris a Barcelona” o “Nit de Reis. Les cavalcades a Barcelona”, novel·les com “Dones absents”, “El límit de Roche” o “Les edats perdudes”. També va guanyar el premi Pere Quart amb “Planeta ESO”, escrit a quatre mans amb Empar Fernández
Prepareu la cullera i disposeu-vos a gaudir sense fre d’aquest magnífic i reconfortant “caloret soper”.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
La Institució de les Lletres Catalanes fa justícia (i en aquest cas mai més ben dit) poètica amb l’edició de “Sèniors poètics”, un projecte que, partint d’una iniciativa de Jaume Pons-Alorda i difosa a través de les xarxes socials on sota l’etiqueta #seniorspoetics volia referir-se a un grup de gent que destacava per la seva experiència i no especialment per la seva edat biològica i proposava que poetes joves posessin de manifest els seus referents poètics.
Es podria parlar d’homenatge, però també seria oportú esmentar el mestratge, el camí marcat des de l’experiència que acaba fent pòsit i generant noves ramificacions, només maneres d’afrontar la poesia afrontant nous reptes sense abdicar en cap moments dels ensenyaments rebuts. Els poetes sèniors, que es mantenen amb els sentits a punt i sense deixar de crear, s’acosten als més joves (o al revés) i es crea aquest llaç invisible que no fa altra cosa que enriquir-nos, que permetre que tot flueixi més enllà de les limitacions físiques o econòmiques en un àmbit únic i necessària, el de la bellesa, el missatge i el coneixement.
Al llarg dels últims anys hem perdut veus poderoses i úniques com la de Montserrat Abelló, Carles Hac Mor (que encara era viu quan es va iniciar el projecte) o Francesc Garriga i això fa que el llibre tingui encara més un valor afegit, aquesta necessitat de fer l’acta notarial d’aquests homenatges i d’aquests llaços en vida dels protagonistes.

Sèniors poètics

Els protagonistes són molts, molt variats i responen a una gran varietat de generacions i de sensibilitats poètiques, demostrant que, més enllà dels estils personals hi ha un lligam, diguem-ne, de país, que es converteix en un fil invisible però molt sòlid que lliga aquest esperit literari i el converteix en una magnífica eina de present i, sobretot, de futur.
Llegir les “parelles” participants en aquest “Sèniors poètics”, ja dona una idea de l’abast real del projecte i de totes les seves implicacions. Vicent Alonso – Isabel Garcia Canet, Josep-Ramon Bach – David Madueño Sentís, Margarita Ballester – Sara Vilalta, Rosina Ballester – Laura Borràs, Zoraida Burgos – Joan Todó, Carles Camps Mundó – Andreu Gomila, Antoni Canu – Joan-Elies Adell, Tonina Canyelles – M. Antònia Massanet, Hilari de Cara – Odile Arqué, Enric Casasses – Míriam Cano, Antoni Clapès – Joan Duran i Ferrer, Narcís Comadira – Jordi Julià, Josefa Contijoch – Laura Basagaña, Rosa Fabregat – Josep Maria Viñes Munté, Feliu Formosa – Esteve Plantada, Pere Gimferrer – Marc Rovira, Marc Granell – Begonya Pozo, Carles Hac Mor – Jordi Marrugat, Joan Margarit – Laura Borràs, Antoni Marí – Jordi Ibáñez Fanés, Biel Mesquida – Sebastià Perelló, Joan Navarro – Pau Sanchis Ferrer, Isabel Oliva . Vinyet Panyella, Salvador Oliva – Adrià Targa, Josep Palàcios – Jaume C, Pons Alorda, Miquel de Palol – Mireia Vidal-Conte, Jordi Pàmias – Lluís Clavo, Francesc Parcerisas – Carles Morell, Teresa Pascual – Maria Josep Escrivà, Jaume Pérez Montaner – Pau Vadell i Vallbona, Marta Pessarrodona – Àngels Gregori, Josep Piera – Eduard Carmona, Jaume Pont – Mireia Vidal-Conte, Màrius Sampere – Jordi Valls, Lluís Solà – Jaume Coll Mariné, Àngel Terrón – Emili Sánchez-Rubio, Antònia Vicens – Sebastià Portell i Clar, Antoni Vidal Ferrando – Lucia Pietrelli, Jordi Vintró – Pau Gener i Olga Xirinacs – Margarida Aritzeta
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Màrius Torres és un poeta personal, que va viure fora de modes i plantejant en paper un univers íntim i marcat per la malaltia, una certa solitud i la necessitat de reconèixer i d’implicar-se amb l’entorn, ja fos físic o espiritual. Torres es va convertir en objecte de la seva pròpia mirada d’una manera sòlida i poderosa. En la seva obra, curta però de molta intensitat, les emocions humanes tenen un protagonisme essencial, bàsic i, de fet, troncal, tenint en compte, sobretot, les circumstàncies externes i inevitables (la tuberculosi, la guerra civil) que van condicionar en gran mesura la seva vida i la manera d’afrontar-la.

Màrius Torres i Mercè Figueras

La tuberculosi, una malaltia batejada amb l’adjectiu de romàntica, una mica per allò de la languidesa i l’amor càlid, molt tractada en la literatura i les arts i no per això menys tràgica i letal, es va convertir en una afecció força comuna que es tractava a base d’internament en sanatoris, que obligava a períodes d’aïllament, de repòs total, a la solitud i, per força, a la reflexió i a la contemplació. Es mirava de solucionar amb tractaments més o menys peculiars fins que va aparèixer l’estreptomicina a mitjans dels segle XX i aleshores la qüestió canvia de manera radical.
A casa nostra, un dels sanatoris per a tuberculosos era el Puig d’Olena, entre Centelles i Castellterçol. Allí van coincidir Màrius Torres i Mercè Figueras. Ella, una gironina de 29 anys que en fa 9 que lluita contra la malaltia. Ell , un metge de Lleida, de 25 anys. La vida al sanatori no és precisament dinàmica i encara menys si tenim en compte els períodes d’aïllament, les temporades de cures i l’efecte ferotge de la solitud. Màrius Torres i Mercè Figueras descobreixen afinitats de tota mena, físiques i intel·lectuals i enceten una correspondència sovintejada que serveix de bàlsam durant les temporades d’oblidat repòs absolut. Una de les infermeres s’encarrega de fer circular la correspondència i ells, a banda d’escriure’s, es veuen, s’espien amb tendresa i, de mica en mica, amb tota la prudència i prevencions d’una època concreta, van deixant entreveure els seus sentiments, els seus neguits, els seus somnis.
Aquesta personalíssima i peculiar relació es va concretar en un gran nombre de cartes que reflecteixen aquest intens dia a dia intel·lectual que no sempre anava directament lligat al físic i que ara agafen dimensió pública gràcies a a Club Editor que acaba de publicar “Cartes a Mahalta”, un treball de la professora Margarida Prats, una gran estudiosa de l’obra encara desconeguda i no prou valorada de Màrius Torres, que va conèixer personalment a Mercè Figueras i quer després de tutelar una magnífica edició de les Poesies de l’autor a Pagès Editor, obre ara una pàgina fonamental amb aquesta aproximació brillant a la correspondència entre la Mercè i el Màrius, tot un prodigi de sensibilitat, de tendresa, d’erudició i de bellesa.

Cartes a Mahalta

El llibre permet llegir 86 cartes de Màrius Torres i 30 de la Mercè Figueras, una tria de les 503 que es conserven i que, a més de ser una mostra de delicadesa, ens acosten el dia a dia de dues vides inquietes i sensibles. Gràcies a la seva correspondència, entenem la vida al sanatori, els períodes de reclusió obligada, les petites alegries, les emocions subtils, el plaer de la lectura, la música, les trobades, les visites, el amics. I per damunt de tot, els detalls, la calidesa. Llegint aquesta correspondència rica i càlida, tens, d’entrada, la sensació d’envair dues intimitats però també la de trobar-te al davant de dues ànimes enamorades que han de mantenir les aparences i les convencions d’un lloc i d’una època concrets i especials.
Queda clar que la Mercè i el Màrius s’estimen i això és deriva del respecte, de la veneració que senten l’un per l’altre i de les petites coses com les roses, la crítica (riallera i delicada però no lliure de mordacitat) del bigoti del poeta i, sobretot, l’emoció i el sentiment que brolla de cada carta, de cada paraula que s’intercanvien. S’autocritiquen, però en cada crítica és fàcil endevinar aquesta fascinació mútua que senten l’un per l’altre. S’escriuen pràcticament a diari i es podria dir que la seva relació va més enllà de les cartes i dels contactes personal i es converteix en una mena de fil invisible que els lliga, que uneix els seus cors, els seus pensaments, les seves sensacions.
I la lectura detallada d’aquesta selecció de cartes que ens ofereix Club Editor és una poderosa capbussada en la quotidianitat i en la intimitat dels protagonistes de la història. Abraçats a les seves emocions els veiem afrontar la malaltia, amb moments d’eufòria i amb instants de tristor; també assistim des d’un lloc privilegiat a la seva vida diària i als ses contactes amb l’exterior que tenen també un tint agredolç, ja que a la felicitat de contactar amb familiars i amics s’hi suma el fet de les notícies que arriben de la situació política del país i que no són precisament optimistes.

Tria de poemes de Màrius Torres - Càtedra Màrius Torres

I a més dels sentiments i dels intercanvis intel·lectuals també tenim un altre privilegi, assistir al naixement d’alguns dels poemes de Màrius Torres, al camí que fan, a les impressions que causen, a les correccions, a les modificacions i, en definitiva a esclat i vida de cada vers, de cada idea. I conèixer la seva gènesi ens porta, per força, a estimar i a valorar encara molt més la feina del poeta, el seu treball i la bellesa sublim dels seus versos, la sensibilitat especial que neix del seu esperit afectuós, natural, sincer i força pur i que el converteix en un dels grans poetes de tots els temps.
Màrius Torres, estudiat i valorat en perspectiva, podia lligar perfectament amb alguns dels corrents moderns de l’Europa de la seva època i, de fet, la seva poesia busca sempre la perfecció, una voluntat absoluta que lliga amb el domini culte i depurat de la llengua, un fet que li permet moure’s còmodament entre el llenguatge col·loquial i el format culte sense que hi hagi un xoc d’interessos o de formes i que, per damunt de tot, no mostrés cap mena d’impostura. I és precisament aquesta recerca pura de la normalitat un dels elements que converteix la seva literatura en una excepcional mostra de normalitat en un temps i en una circumstàncies força anormals. La melangia, la precisió, la natura, la mort, l’amor, el coratge i, malgrat tot, un cert optimisme existencial, són doncs els eixos fonamentals la seva obra, rigorosa, radical i ben insòlita.

Una antiga posatal del sanatori de Puig d'Olena

I en aquesta mateixa línia de treball, la reivindicació de la qualitat i la potència poètica de Màrius Torres, també voldria parlar de “Poesies de Màrius Torres”, el treball de Margarida Prats Ripoll publicat l’any 2010 per Pagès Editor i que es podria considerar com l’edició definitiva de l’obra poètica de Torres.
La primera edició de “Poesies” va ser obra de Joan Sales, amic del poeta, que la va publicar a Coyoacán, a Mèxic el 1947, cinc anys després de la mort de poeta. L’any 1950, el mateix Sales és l’impulsor d’una nova edició, aquesta vegada a Catalunya i all llibres de L’Óssa Menor.
A partir d’aquell moment les edicions es van anar succeint, incorporant sempre nous poemes inèdits. A l’any 1953 s’hi van afegir 30; el 1964, 22 i l’any 1977, 42 més. L’any 1993, Proa va publicar una nova edició, a càrrec de Margarida Prats que, gràcies als seus treballs de recerca, a les converses amb gent molt propera a Torres, com la mateixa Mercè Figueras i a l’accés a documents fins aleshores desconeguts, posava en ordre l’obra del poeta. Va eliminar 94 poemes que s’havien incorporat després de les primeres edicions en diferents apèndixs i els canviava per un de sol amb 40 poemes que l’autor havia donat per bons durant els diferents processos de revisió i també va introduir algunes esmenes en 12 dels poemes inicials que Torres havia deixat marcades i que no s’havien introduït en les primeres publicacions.

Poesies de Màrius Torres

Amb aquesta nova edició de Pagès, Prats reconstrueix i revisa el seu propi treball i aporta noves llums sobre l’obra de Màrius Torres i la dota del màxim rigor i d’unes cotes de professionalitat i risc que trenca amb els cànons fins aleshores donats com a bons i posant negre sobre blanc les últimes voluntats poètiques de l’autor.
I per acabar, val a dir que molta gent coneix allò de les nostres ànimes que corren com dos rius paral·lels, gràcies a Lluís Llach que la va musicar l’any 2004 al disc “Poetes”, però, tal i com acostuma a passar sempre en aquests casos, l’obra de Torres va molt més enllà i ara, per sort, des de la Universitat de Lleida, la Càtedra Màrius Torres acaba de tancar el Segon Simposi Internacional Màrius Torres “La ciutat d’ideals que volíem bastir” i que s’ha tancat amb la publicació de dos llibres que són autèntiques joies. D’una banda l’edició facsímil d’un seguit de textos autògrafs del poeta, amb les correccions i els comentaris de l’autor que són d’una singular bellesa gràfica i documental i també un altre llibre on 40 poetes actuals comenten 40 poemes de Torres. Dos peces intenses i molt interessants que publica Pagès Editor.

Màrius Torres i Mercè Figueras

I si no la coneixeu, us recomano, per acabar, la versió de “Cançó a Mahalta” que Jordi Gasion El fill del mestre va decidir incloure l’any 2007 al disc “Aquella estranya mania de creure en la vida”. I sí, és cert que Llach la va situar al mapa, però Gasion, és capaç de donar-hi, d’entrada, un to i una pronuncia que pel fet de ser d’Alpicat, de les Terres de Ponent com el mateix poeta li aporten una riquesa especial. Però no només això. La interpretació de Gasion és brillant, sòlida, càlida i té, per damunt de qualsevol altra cosa, un punt de melangia, de tristor, de passió, de sentiment que semblen estar molt a la vora dels sentiments que es movien per les ànimes de Màrius Torres i Mercè Figueras quan corrien con dos rius paral·lels, quan feien els mateixos camins sota els mateixos cels sense poder acostar les seves vides calmes. Una visió que, encara que pugui semblar un sacrilegi dir-ho, sens dubte millora l’original.Sigui com sigui, entre uns i altres han aconseguit el miracle, Mahalta viu, batega amb força i emoció al nostre costat, en sentim el seu alè pur arreu i això, no ho amagarem, ens fa immensament feliços.

09/11/2017: Dibuixant Reus

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Cossetània acaba de publicar un particular carnet de viatge, a l’estil dels que feien els viatgers i els naturalistes del segle XIX però amb una ruta molt més propera i fàcil de seguir. És “ Dibuixant Reus”, de Teresa Llorach i Eduard López.
L’aquarel·la es converteix en un vehicle magnífic a l’hora de lligar aquesta idea de passat que reflecteixen els clàssics quaderns de viatge i la contemporaneïtat de la mirada absolutament actual de Teresa Llorach, una treballadora de banca, graduada en arts aplicades a l’escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona , que participa en les sortides actives del grup Urban sketchers Reus i que s’ha convertit en una veritable apassionada de explicar relats amb imatges.

Una de les il·lustracions de "Dibuixant Reus"

De la seva banda, Eduard López Mercadé és un llicenciat en dret que ha treballat com a corrector d’estil i ha col·laborat en diverses publicacions i ha publicat diversos relats en llibres col·lectius.
El resultat final és un fantàstic passeig que ens permet establir noves mirades sobre indrets prou coneguts de Reus però també, en certa manera, descobrir racons més íntims i tots sota el prisma d’una mirada càlida i plena d’afecte i de dedicació.
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’any 2009 naixia a Madrid l’editorial Meninas Cartoneras, seguint el model que Eloísa Cartonera va inaugurar l’any 2003 a Buenos Aires, proposant un model de cooperativa sense ànim de lucre que donava sortida a noves veus literàries i que afavoria una economia sostenibles treballant amb cartró i material reciclat comprat a cartoners del carrer.

Meninas cartoneras

Carolina Escalona, Carolina Espinoza, Kika Valdés i Beatriz Martínez, impulsores del projecte, han treballat amb ganes i això és concreta en un catàleg ric, variat i fèrtil que uneix les dues intencionalitats del segell, la literatura hispanoamericana i amb la sostenibilitat. Són tirades curtes, treballades de manera artesanal i, per tant, convertides en peces úniques, un fet que s’afegeix al seu valor literari i social.
Darrerament acaben de publicar “Los íntimos”, un llibre que podria ser una mostra paradigmàtica de la seva feina i del seu esperit. És un recull de vuit relats breus que són un bon aparador representatiu de la nova narrativa argentina. Coeditat i prologat per l’escriptor Rafael Otegui, aplega autors nascuts entre finals dels 70 i començaments dels 80, amb estils i interessos molt diferents però amb una magnífica capacitat per anar construint una catifa que mostra aquests racons íntims, aquell punt, particular o general, on els protagonistes s’enfronten a al confidència, a les petites batalles de cada dia que s’acaben convertint sempre en una gran guerra que ens altera la mirada. Mirades subtils que no fan altra cosa que aixecar una gran literatura.

Los Íntimos – Meninas cartoneras

Els responsables d’aquestes intimitats que es fan públiques són María Eva Alvarez, Pablo Ottonello, Damián Tullio, Julieta Mortati, Eitán Futuro, Guadalupe Marín, Martín Wilson i Sebastián García Uldry i tots ells utilitzen les seves armes, la cruesa, la melangia, el desànim, l’esperit urbà l’amor, el col·lapse interior o una truculenta honestedat per regalar-nos bones històries i un futur literari que s’apunta ric i fèrtil.

Enllaços patrocinats