(Article publicat al portal 324.cat)
L’editorial Joventut acaba de recuperar una peça magnífica d’un dels noms clàssics de la literatura infantil contemporània, els “Contes per telèfon” de Gianni Rodari. L’escriptor, mestre i pedagog italià va publicar aquestes històries per primera vegada l’any 1962 i l’editorial catalana, les ha anat recuperant amb regularitat en diferents edicions, convertint el llibre en un imprescindible del seu catàleg. En aquesta ocasió es tracta també d’una edició de primera, ja que compta amb la traducció de la gran i sempre impecable Teresa Duran i les il•lustracions d’Emilio Urberuaga, Premi Nacional d’Il•lustració 2011.

Gianni Rodari

El fil conductor vindria a ser una versió força personal i peculiar de les mil i una nits, sense aquest component de màgia oriental, però amb tota la força d’una imaginació rica i fèrtil, un cervell àgil que va revolucionar el concepte de la literatura juvenil. De fet, a l’època, el telèfon era una eina moderna i activa. Ara, si calgués fer una versió actualitzada potser s’hauria de convertir en contes per Twitter, contes per Facebook o contes per whatsApp, però el cert és que l’essència de Rodari segueix vigent i amb tota la capacitat de fascinar.
El senyor Bianchi, de Varese, és un representant de comerç obligat a viatjar per feina. Només torna a casa diumenge i dilluns torna a marxar. La seva filla petita vol un conte cada dia abans d’anar a dormir i la mare ja no sap què dir-li.
El senyor Bianchi decideix telefonar-la cada dia a les 9 del vespre i explicar-li un conte, un conte curt, això sí, ja que ha de pagar les trucades de la seva butxaca. Fins i tot les telefonistes s’aturen per escoltar-los.

Gianni Rodari - Contes per telèfon

Setanta contes magnífics amb tota la brillantor de Gianni Rodari que segueix seduint com només ho poden fer els qui estimen allò que fan i s’hi lliuren amb tota la força dels sentits.
I com a reflexió de fons, la importància de les editorials, dels autors, dels il•lustradors i dels traductors que treballen per oferir a la canalla el bo i millor de la seva saviesa, convençuts que si alguna cosa ens pot salvar de la caiguda és la cultura i que si volem que els més joves entenguin i estimen el món, és imprescindible que s’acostin a la literatura i sentin en carn pròpia la fascinació d’una bona història de les que enganxen.