El Blog de Jordi Cervera

Arxius

Estàs veient: 06 febrer 2012

Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
Ha mort Antoni Tàpies. Se’n parlarà molt aquests dies. És una d’aquelles figures que els tòpics qualifiquen d’universals. Genial i polèmic, la seva obra és inconfusible al primer cop d’ull, sense opcions ni dubtes.

Antoni Tàpies

A manera de modest i sincer homenatge només vull deixar constància d’un petit episodi, mostra inequívoca del seu geni i de la seva generositat.
Fa anys vaig tenir la sort de col•laborar estretament en la posada al dia del premi literari Vila d’Ascó, convertint-lo en el segon més ben dotat de les comarques tarragonines i dotant-lo d’un prestigi ara ja indiscutible. A cavall d’aquest projecte va sorgir la possibilitat de crear un nou premi dins el cartell de guardons Vila d’Ascó. El projecte va anar endavant gràcies a les implicacions directes de gent com Salvador Florido, Antoni Casanova o Teresa Faura, oberts sempre a la cultura i a eixamplar els horitzons del municipi.
Vam decidir batejar el premi amb el nom d’un autor que jo, personalment estimo molt, i que coneixia i estimava les Terres de l’Ebre, Joan Perucho. Perucho era molt amic d’Antoni Tàpies. Ell li va fer el retrat que il•lustra el llibre El mèdium de l’any 1954. I Perucho també li va comprar a Tàpies un quadre molt singular que s’ha convertit en una peça quasi insòlita dins la producció iniciàtica del pintor.

Antoni Tàpies

Doncs bé, amb la idea de dotar el premi d’un valor afegit, vaig contactar amb Antoni Tàpies, li vaig explicar el projecte i li vaig demanar si li vindria de gust fer una peça que servís com a guardó.
Dit i fet. Al cap d’uns dies em lliurava una magnífica obra, un llibre fet de cartró on hi deia, escrit amb la seva mà “Premi Joan Perucho” i acompanyat d’una de les seves magnífiques i inconfusibles grafies. Des d’aleshores, tots els guanyadors del premi Joan Perucho Vila d’Ascó de poesia s’han endut, a més del premi en metàl•lic, una reproducció d’aquesta obra única.

L'obra que Antoni Tàpies va crear per al premi de poesia Joan Perucho d'Ascó

Adéu mestre. Gràcies per fer-nos la vida més agradable amb l’art del teu geni.

06/02/2012: Miquel Plana

Categoria: Autors
Escrit per: Jordi Cervera
Si teniu alguna relació més o menys intensa amb el món del llibre d’una certa qualitat segur que he sentit a parlar de Miquel Plana.

Miquel Plana

Nascut a Olot l’any 1943 es comença a dedicar en cos i ànima al món del llibre a partir del 1972. Des d’aleshores els seus treballs no són altra cosa que meravelles excelses que, com un Mides de les arts i les lletres, converteixen en or tot el que toquen.
Gravador, pintor, dibuixant, impressor, editor, ell acaba sent el primer i últim responsable de les seves obres i, de fet se’l pot considerar el més gran autor de llibres de bibliòfil que hi ha a hores d’ara a casa nostra sense cap problema. Tenir a les mans alguna de les seves creacions és, de fet, gaudir, del llibre en tota la gamma de l’excel•lència.

Els cartells de Miquel Plana

El burí i la ploma va ser una de les seves primeres grans sèries. Aiguaforts que unien el text d’escriptors i el traç sòlid dels artistes formant un conjunt de materials que es va anar fent entre el 1978 i el 1980 i que l’any 2009 es va poder contemplar en tota la seva magnitud al Museu dels Sants d’Olot.
Després ha treballat sol i combinant el seu geni amb els grans autors de casa nostra, fent meravelles d’alt voltatge amb una discreció, una modèstia i una professionalitat admirables i envejables.
Miquel Plana és un home senzill, afable i auster, un d’aquells artistes totals d’esperit i essència renaixentista, capaç d’escollir el millor paper, la tipografia més notable, els materials més subtils, d’estar atent als detalls més insignificants per tal que el resultat final de la seva obra sigui una joia capaç de brillar amb llum pròpia.

Un dels gravats de Miquel Plana

Sense exagerar gens, podríem dir que el Miquel és un fabricant de meravelles que ha consagrat la seva vida a la bellesa, a la puresa, a la pulcritud i a la recerca de la perfecció. Fa una feina callada, sense faramalles ni artificis, sense soroll que distregui les essències. És una eminència a l’hora de cercar els camins que porten cap a la glòria estètica.

El poema - Miquel Plana/Narcís Comadira

S’hi dedica de ple des de l’any 1972 i des d’aleshores, de les seves mans i del seu taller han sortit uns 200 volums, creats un a un, amb detall i amor, aconseguint fer llibres d’art, però també llibres d’artista. Aquesta tasca, a més d’admiració absoluta, ha rebut premis importants i la seva obra s’ha pogut veure en santuaris de la cultura escrita com la Biblioteca Nacional de Madrid o el Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona.

J.M Vilarassa, Miquel Plana, Carmen Plaza, Carles Duarte i Miquel de Palol

Un consell, el millor que podeu fer és cercar una de les seves obres i comprar-la. Tenint en compte el mercat no són gens cares i us endureu a casa una joia única i irrepetible.
Nocturn - Miquel Plana/ Albert Ràfols casamada

Enllaços patrocinats