El Blog de Jordi Cervera
Categoria: Autors
Escrit per: Jordi Cervera
Joaquim Carbó és un escriptor sortosament rar, un d’aquests personatges clau que totes les cultures tenen i que, per desgràcia, no totes saben explotar i reivindicar com es mereixen. La sort és que el Joaquim viu força aliè a aquestes consideracions i segueix treballant amb una energia, una curiositat i una efectivitat del tot envejables. Combina gèneres i històries amb gran habilitat i no para d’augmentar la llista d’obres publicades, que ja arriba a les 130. N’hi ha que són autèntics long-sellers i d’altres que combinen la literatura infantil i juvenil amb la d’adults amb rigor i coherència.

Joaquim Carbó - Foto: Laia Cardona

I ara, un dels nostres autors més clàssics fa tàndem amb una de les editorials de nova fornada, Males Herbes. El resultat no pot ser més interessant, “Va com va”, una novel•la que trenca força amb tot el que l’autor ha publicat fins ara, tot i que no és gens aliena a la seva habitual manera de fer i de treballar.
Tots sabem que Carbó és un mestre, un escriptor amb ofici, experiència, habilitat i geni capaç d’afrontar qualsevol repte sense cap problema i sortir-ne sempre vencedor. Ho ha demostrat des de sempre amb escreix i aquesta nova història no és en absolut una excepció. Ha agafat un món que coneix de primera mà, un extreballador de banca que mira de sortir endavant en aquest context de crisi que comença a acceptar encàrrecs dels seus veïns per tal de dur a terme investigacions gens corrents i sovint delirants que serveixen per posar negre sobre blanc les problemàtiques actuals derivades de la crisi, la manca de feina i un seguit de problemes que semblaven oblidats i que, de cop i volta, s’han convertit en pa de cada dia. Així doncs, a banda de fer bona literatura, l’autor no defuig el compromís, la mirada al seu voltant i la denúncia, gens banal encara que ens arribi sota l’aparença d’una bona història literària.
I no us penseu que Joaquim Carbó s’ha acomodat. Al contrari, fuig dels tòpics, planteja una història diferent i potent i l’explica amb un estil complex i un llenguatge treballat que tampoc no perd en cap moment el sentit de l’humor marca de la casa, un element magnífic que no resta el fons de dramatisme que hi ha al fons del llibre.
Joaquim Carbó ens regala la seva pròpia mirada sobre “Va com va”.

Joaquim Carbó - Foto: Laia Cardona

He d'agrair al editors de Va com va! que rebessin la meva novel•la amb una cordialitat insòlita. No es van amagar darrera una porta quan els vaig portar l'original. I, després, s'hi han abocat amb molt d'entusiasme. Tots dos em van confessar que eren bons lectors d'alguna de les meves primeres històries com ara La colla dels deu..
A la solapa del llibre ja s'exposa la meva doble personalitat literària: doctor Jeckyll i míster Hyde. Al cap d'uns anys d'ofici vaig pensar que els llibres per a adults els hauria pogut publicar amb pseudònim, per no confondre els lectors. En una ocasió, ja fa gairebé cinquanta anys, els pares d'un company d'escola del meu fill anaven a comprar en una llibreria Els orangutans per al seu nen, pensant que era un llibre d'Història Natural i el llibreter, que era amic meu, es va portar les mans al cap i amb molt bon criteri els va desaconsellar.
Amb els llibres que escric per a infants intento no defugir cap tema, però els plantejo des de l'esperança. Em consideraria un brètol integral si intentés demostrar-los que el món és una merda. Seria com negar-los la possibilitat que lluitin, ara que hi són a temps, per millorar-lo. En canvi, quan escric per a adults, em deixo anar i no em mossego la llengua i, com en aquesta novel•la, aboco el malestar per les injustícies, les desigualtats, el racisme, els prejudicis, l'enlluernament pel diner que porta a la corrupció dels poderosos.
En una de les diverses converses de taverna que explico, un dels “savis” que pontifiquen, estimulat per la ingesta alcohòlica, comenta: I, doncs, què ha de fer el pobre senyor ministre grec -i qui diu grec...!- si per les seves mans llisquen, nets, acabats de regalar, uns quants milions d'euros? Repartir-los entre milions de ciutadans a raó de deu euros per cap tampoc no resoldria cap problema individual. Per a ell, en canvi, que té facilitats per desviar-ne una pila a un banc estranger, seran la garantia del benestar i el futur de tota la família perquè és possible que un dia, el poble serà tan desagraït que no el tornarà a votar.
Aquest és en línies generals el to de la novel•la, esquitxada de dalt a baix per casos de corrupció a escala veïnal. A més d'un seguit de cops de flash sobre diversos fragments de la vida d'un perdedor, que ve a ser la meva especialitat. L'antecedent, és la meva primera novel•la, Els orangutans, que aviat -2017- complirà cinquanta anys.

Joaquim Carbó - Foto: Laia Cardona

En aquesta ocasió, el perdedor de Va com va! ho és, víctima de les circumstàncies actuals i de la seva escassa visió de la jugada, ja que cau en paranys que no sap detectar a temps o perquè és més bona fe del que sembla. Perd la feina, perd la dona, i s'ho ha de fer sol, una mica desemparat, trampejant la situació com pot. En altres circumstàncies, la novel•la potser s'hauria pogut qualificar de picaresca. Viu a salt de mata mentre d'altres s'aprofiten de la situació per fer grans beneficis. Com un omnipresent individu, que no apareix en tota la novel•la, però que sabem que ho domina tot, i que no sabrem la cara que té.
I apareixeran tot de personatges tèrbols i corruptes capaços d'inventar tota mena d'estafes, entre elles una en paral•lel a la dels segells. Recorden, allò del Fòrum Filatèlic? Una estafa, un timo piramidal.
Tot plegat, en pla de tragicomèdia, explicat en to divertit. Manuel de Pedrolo, en el pròleg a Solucions provisionals (1964), escrivia, entre moltes altres coses: “L'humor d'en Carbó no li lleva perillositat, potser encara n'hi afegeix, perquè al capdavall només és una manera de dir-nos que les coses han arribat tan lluny, són tan terribles, que cal defensar-se'n d'una manera activa i, entre les moltes possibles, la darrera arma, la de l'humor, precisament, pot ser efectiva.”
Ja he explicat prou coses. El qui en vulgui saber més, que s'arromangui i llegeixi aquesta novel•la el títol de la qual he manllevat a Ovidi Montllor, quan cantava: “A tu t'han dit preciós, a mi m'han dit: Tu calla! Va com va...!”


Gràcies, Joaquim.

Joaquim Carbó - Paraules de menjar i beure

Tot enllestit i a punt de penjar el post, arriba “Paraules de menjar i beure” un altre treball de factoria Carbó, editat per Barcanova dins la col•lecció Mots Vius i amb il•lustracions de Teresa Martí.
Una proposta que no fa altra cosa que refermar l’eclecticisme i la capacitat de treball de l’autor. Un sòlid recull de dites, refranys, cançons i històries referides al menjar, una tria feta amb la saviesa, l’humor i l’experiència de Joaquim Carbó. Tota una garantia.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

27/11/2015: Albert Rocarols

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Una altra d’aquestes mirades que anem fent al món intens i ric dels nostres il•lustradors. Personalment, segueixo fascinat pel treball que fan, petites meravelles que sovint passen desapercebudes.
Des d’aquí m’agrada força posar un petit gra d’arena i si aquestes entrades serveixen per despertar l’interès d’algú i fer que cliqueu les pàgines d’aquests creadors de somnis, doncs fantàstic.
Avui qui ens regala el seu treball és l’Albert Rocarols. Una sòlida i variada trajectòria que passa per la premsa, el món editorial, la publicitat i també un camp gens usual en un il•lustrador, el volum. Les seves obres es converteixen en escultures i la màgia envaeix les tres dimensions. Els objectes trobats es converteixen en somnis. Val molt la pena explorar el seu treball amb calma i atenció. Ho podeu fer a la seva pàgina web, al seu espai de Facebook i en aquest vídeo on apareixen les seves particulars cuques de llum i que explica força la seva manera de treballar, els seus interessos i, en certa manera, les formes d’afrontar la vida i la creació.

Cul-de-sac, il·lustració d'Albert Rocarols

Precipici, il·lustració d'Albert Rocarols

Albert Rocarols

Gràcies Albert.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Comanegra ha publicat “Història de les Biblioteques de Catalunya (1900-1936)”, un recull de textos escrits per Alexandre Galí que serveix de commemoració dels 100 anys de vida del sistema bibliotecari català.

Història de les Biblioteques de Catalunya (1900-1936)

Galí (1886-1969) va néixer a Camprodón i es va traslladar a Barcelona. Sense acabar els seus estudis va crear una escola a Terrassa i després es va fer càrrec de l’Escola d’Estiu de la Mancomunitat des d’on va impulsar projectes com l’Escola Montessori, el Butlletí de Mestres o l’Escola Blanquerna. Es va exilar després de la Guerra civil i quan va tornar va aconseguir una beca per excriure “Història de les institucions i del moviment cultural a Catalunya (1900-1936) d’on s’ha extret el material que basteix el llibre.
En aquest sentit, la Xarxa de Biblioteques és un dels grans encerts culturals del país i el treball de Galí serveix ara per copsar la magnitud del projecte i per entendre, cent anys més tard, les bases d’una estructura que ha aconseguir superar el temps sense perdre, ans al contrari, ni una engruna del seu vigor i de al seva efectivitat.
La idea d’acostar els llibres a tothom i aconseguir així una veritable xarxa popular, es va materialitzar amb la creació de la Biblioteca de Catalunya, la xarxa de biblioteques populars que en penjava i la posada en marxa de l’Escola de Bibliotecàries, ideada per Eugeni d’Ors.

Biblioteca de Catalunya

El llibre, posa de manifest, cent anys després, un treball excepcional que, en força aspectes manté una vigència envejable. Parla del desplegament, dels antecedents de les biblioteques populars, de les publicacions, de les biblioteques de la Caixa de Pensions que durant molt temps van ser un magnífic complement o fins i tut substitut de les públiques, de les biblioteques populars i, en definitiva, d’una obra sòlida i ben construïda que encara perdura amb força i futur.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Autors
Escrit per: Jordi Cervera
Com ell mateix, de manera discreta i eficaç, Lluis Llort es consolida, llibre rere llibre, com un dels nostres escriptors més interessants i necessaris. Li agrada la novel•la negra, però fuig dels tòpics i es mou pels marges, amb històries on els policies no hi tenen papers protagonistes (com a molt en son secundaris ocasionals) i no hi ha personatges estrella que es repeteixin i amb ganes de deixar petjada en llargues sèries. De fet, més que la negror global els seus terrenys favorits són els racons foscos de l’ànima humana, uns escenaris que sovint es poden creuar amb algunes de les premisses de la novel•la criminal però que beuen de fonts diferents i sempre menys previsibles. Arrencant sovint d’anècdotes puntuals i precises, Llort practica una narrativa intel•ligent, sàvia i molt hàbil, que millora a cada nova història que explica. Va començar l’any 1999 amb “Tardor”. Després vindrien “Maleït Montjuïc”, “Camaleó”, “Trenta-dos morts i un home cansat” i “La imperfecció de les bombolles”. L’any 2012 enceta el que podríem qualificar com una segona etapa amb “Si quan et donen per mort un dia tornes”, “Herències col•laterals” i “Sota l’asfalt”, amb un divertiment a 8 mans pel mig, “La reina de diamants”, molt més madura, sòlida i potent, que acumula experiència i bagatge i es projecta amb força cap el futur.

El metro de Barcelona, escenari de la novel·la

Sota l’asfalt” (RBA) és una peça singular que es belluga per territoris gratament sorprenents. De fet, els túnels de metro de les grans ciutats són sempre un escenari ple de magnetismes i de referencies literàries que han atret els autors amb esperit urbanita. En aquest cas, Llort s’hi capbussa en cos i ànima i ens arrossega en aquest viatge força delirant, però conduit sempre i en tot moment amb perícia i habilitat. Un eslàlom quasi lisèrgic pels racons menys explorats del subsòl, un viatge que malgrat les aparences puntuals, es recomana no abandonar en cap moment, fins arribar a la darrera pàgina i, encara que de vegades, tinguis la sensació de viure arrossegat per una espiral sense topalls ni control. L’autor, una vegada més, juga fort i decideix posar a prova el lector amb una historia que es converteix en un deliri, un relat que amaga sorpreses, que rebota a banda i banda i que, com no podia ser d’altra manera, acaba en sorpresa.
Llort, bon amic d’aquest blog, ens explica les motivacions a l’hora d’enfrontar-se a “Sota l’asfalt”:

Llort (Foto. Andreu Puig)

Aquesta novel•la, “Sota l’asfalt”, parteix d’una sobretaula de sopar amb altres escriptors i il•lustradors. Els il•lustradors, alguns, si més no, poden ser professionals però en el cas dels escriptors cal aplicar allò de “sí, ets escriptor, però de què treballes?”. Una de les companyes de taula, Àfrica Ragel, condueix metros fa sis o set anys i en només quinze minuts va explicar tot d’anècdotes o situacions quotidianes o perilloses o tot barrejat sobre la seva feina que em van posar en marxa el cervell creatiu. Amb molta embranzida, haig de dir. Vam fer la broma: “aquí hi ha una novel•la”, i així va quedar, uns mesos.
Al final, després de demanar-li permís a ella, vaig decidir tirar endavant la història. Volia que fos un noi que entra al metro un vespre i s’hi passa la nit sencera fugint de tot de perills, una mica com “After hours”, film dirigit per Martin Scorsese el 1985, però amb menys humor i centrat en el submón del metro de Barcelona, amb una part realista amb dades en general desconegudes pels usuaris i una part més fantàstica amb temes fins i tot de “poltergeist”, que també em va explicar l’Àfrica Ragel.


El metro de Barcelona, escenari de la novel·la

Com em sol passar, em traeixo i la idea inicial va derivar cap a una altra que em va venir més de gust, però oferir una visió del metro sorprenent i versemblant ho vaig mantenir. Per tant, hi ha moltes dades i situacions sobre el metro que són ben reals. Alguns lectors, usuaris del metro, m’han confessat que després de llegir “Sota l’asfalt” han estat uns dies (pocs, no cal dramatitzar) “veient” les instal•lacions del metro amb uns altres ulls... més inquiets.
La meva intenció era escriure una mena de “thriller” amb elements de sèrie B. Com un “fast food” però amb alguns ingredients més gourmet, com ara referents, escenes, diàlegs... De fet, no deixa de ser una baixada al subsòl de la ciutat i a l’interior d’uns personatges, i això sol ser interessant, en un sentit psicològic. Hi ha un fragment en què es narra una festa passada de rosca per totes bandes que alguns lectors previs em van qüestionar perquè se’ls feia llarga, però altres lectors m’han dit que és el que més els agrada de la novel•la! El lector és sobirà. Em tranquil•litza, però, que hi hagi a tots dos platerets de la balança.
Jo recomanaria una clau de lectura, això sí, llegir l’obra deixant-se dur per la trama i per l’acció, sense plantejar-se gaires coses. És a dir, com qui veu un joc de mans i es deixa arrossegar per la màgia de l’espectacle i no es queda allunyat, buscant el truc, la trampa, perquè la seva ment racional li dicta que aquella noia no pot estar tallada en dues parts i continuar... somrient. Bé, tot plegat si és que la narració els interessa prou, perquè si no, jo sempre recomano abandonar la lectura perquè tenim poc temps i no es pot malgastar en un llibre que no ens interessa. Seguint aquest fil, també afegiré que un 75% de la novel•la està narrat en primera persona i present, com si fos una càmera subjectiva a base de frases curtes, seques, però que el 25% final és en tercera persona, més “normal”, i aclareix moltes coses i n’afegeix d’altres.


El metro de Barcelona, escenari de la novel·la

“Sota l’asfalt” és diferent a les meves novel•les anteriors, però això sempre ho acostumo a dir, perquè miro de no repetir-me (gaire), per mi mateix. Intento sorprendre’m i per això mai tinc del tot clar el final, per exemple, o cap on aniran els personatges (per això em traeixo sovint), un perill que comporta molta feina quan cal reescriure perquè tot quadri, però em resulta molt més estimulant a l’hora de crear. Les escoles d’escriptura que acostumen a demanar tenir-ho tot ben clar (i amb tot vull dir TOT) abans de començar a redactar em penjarien pels ous! Però m’agrada que la intuïció em porti cap a llocs que no sé abans de començar a escriure. Potser sona pedant o pretensiós, tot plegat, però és la meva tècnica. Ara, el que sí que mantinc és l’essència del meu estil, per bé o per mal.

Gràcies Lluis!


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

18/11/2015: I visqueren felices

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Pol•len Edicions és una cooperativa editorial fundada l’any 2011 per tres socis, el Jordi, l’Aida i la Mar que s’han especialitzat en, segons la seva pròpia definició, l’ecoedició de llibres de pensament crític.
A la seva col•lecció D-Fracciones hi troben el volum “I visqueren felices”, amb un subtítol aclaridor i no exempt de sentit de l’humor. “Relats de lesbianes, raretes i desviades”.
L’essència teòrica del projecte arrenca d’una idea del director Fritz Lang que afirmava que els anomenats “finals feliços” eren un invent modern, quan la societat està en condicions de proporcionar a la gent unes vides que es puguin viure, que no siguin sempre un drama. I en aquest sentit la reivindicació és ben lògica, justa i necessària, aconseguir finals i vides felices que incideixen en la societat heteropatriarcal i que des d’un activisme literari i vital s’ofereixin històries que no siguin drames de mal final o de sinopsis tèrbola.

Algunes de les autores de "I visqueren felices"

El recull és el fruit de convidar lesbianes, trans i dones en general a participar en el projecte amb relats, foto novel•les, còmics i projectes narratius que havien de complir tres premisses: escrites en català, que hi apareguessin lesbianes i que tinguessin un final feliç. El resultat és obvi, un volum optimista, viu i carregat d’històries que, més enllà de complir l’objectiu d’entretenir, també fan pensar i faciliten el camí d'anar guanyant espais de normalitat des de tots els àmbits. Autores de diferents edats, trajectòries i interessos, dibuixen una bona panoràmica vital, sense drames ni amargors. Riure i passar-s’ho bé mai no és en absolut una proposta rebutjable.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Jordi Cervera
Escrit per: Jordi Cervera
El llibre de La Marató se suma per vuitè any consecutiu al projecte solidari de La Marató de TV3, impulsat per la Fundació La Marató i TV3. Aquest any, amb la participació desinteressada de catorze escriptors i set il•lustradors que cedeixen les seves obres per contribuir a la recaptació de fons en favor de la investigació sobre la diabetis i l’obesitat. En els primers dies en llibreries ja s’ha situat entre els títols més venuts, i Llegir en Català prepara un calendari de presentacions i una festa especial el pròxim dia 19 al Casal del Metge de Barcelona.
Una novetat important d’aquesta edició és que es pot adquirir en format audiollibre gràcies a la col•laboració de David Espuny, actor i doblador. Un format que permetrà que les persones amb dificultats per a la lectura el puguin escoltar.

llibre de La Marató 2015

Tots els autors han creat relats i imatges que descriuen la vida dels afectats per la diabetis i l’obesitat. Amb sensibilitat i amb un punt de tristor o de tendresa, d’humor o d’ironia, aconsegueixen fer-nos més propera la situació dels que afronten aquests greus trastorns de la salut. Però, sobretot, el que aconsegueix el llibre és potenciar els valors de La Marató: solidaritat, confiança, amistat, superació, convivència, respecte… Tractats des de la ficció i des de la imaginació més gràfica.
Enguany, el llibre s’ha publicat gràcies al treball conjunt de TV3 i Llegir en Català (Editorial Alrevés, Edicions del Periscopi, Edicions Saldonar, Editorial Meteora, El Gall Editor, L’Avenç, Llibres del Delicte, Raig Verd i Sembra Llibres) es pot trobar en paper a totes les llibreries, i està també disponible en format electrònic en diferents plataformes digitals.

Tarjetó de presentació

S’han previst un seguit de presentacions en diferents punts del territori i el tret de sortida tindrà lloc amb una gran festa aquest dijous, dia 19, a les 7 de la tarda, al Casal del Metge, a la Via Laietana, 31 de Barcelona. Actuaran de mestres de cerimònies Montserrat Soley, presidenta de l’Associació de Diabètics de Catalunya, Ramon Gomis, director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques, Laura Huerga, presidenta de Llegir en català i hi haurà un espectacle amb música, lectures i demostracions a càrrec de bona part dels autors i il•lustradors que formen part de l’edició d’enguany. Una gran festa magnífica, cultural i solidària que no us podeu perdre.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Coincidint amb els 25 anys de la seva mort (8 de gener de 1990), l’editorial Lumen edita “Diarios 1956-1985”, els papers íntims de Jaime Gil de Biedma, un dels poetes clau de la Generació dels 50.
La sinceritat, l’estil directe i la desinhibició del poeta han fet que aquests escrits hagin estat una peça cobejada durant molts anys i, de fet van estar a punt de veure la llum en diferents ocasions després de la mort de Josep Madern, parella i hereu de l’escriptor. Hi ha qui diu que va ser Carme Balcells, l’agent literària de Gil qui va impedir la publicació dels diaris per tal d’evitar la polèmica que hauria pogut aixecar la seva difusió pública.


Jaime Gil de Biedma - Diarios 1956-1985

Ara, passat un quart de segle sembla que el món cultural ja es pot enfrontar sense excessius problemes a la mirada àcida, directa i un punt turmentada de Gil de Biedma i es pot valorar si realment pesa més la qualitat literària o el morbo social dels escrits, tot i que l’autor va escriure una carta poc abans de morir on posava de manifest que en alguns cercles de la seva vida la difusió pública de la realitat podria arribar a fer molt mal.
Aquesta edició, densa, vital i intensa, realitzada per Andreu Jaume, inclou un estudi-introducció i una imprescindible profusió de notes que permeten contextualitzar els apunts i fer-los encara més entenedors. La formen algunes peces ja conegudes i les inèdites “Diario de moralidades 1959-1965” i “Diario de 1985” a més de “Retrato del artista en 1956”, la versió completa i sense censura del “Diario del artista seriamente enfermo”, publicat l’any 1974.
La lectura d’aquests “Diarios” fa oblidar, si és que es tenia, qualsevol interès previ pel morbo i posa de manifest un magnífic document literari, una personalíssima autobiografia que conté unes grans dosis de literatura en estat pur. Podem veure el trànsit vital des de la seva joventut fins arribar al diagnòstic de la sida que se’l va endur sense perdre de vsita que també representa una aproximació directa al seu entorn social, al postfranquisme, a la transició i que aporta unes grans dosis de realitat.

Jaime Gil de Biedma (Foto. Bernardo Pérez)

La mirada clara i precisa que l’autor va reflectir en la seva poesia agafa aquí un valor encara més directe, sense metàfores, sense ornaments, la seva veritat nua i gens discreta, oberta a la reflexió, a la crítica, al plaer, a la vida, sense oblidar en cap moment la força de la literatura, ja sigui la pròpia o la que alimentava els seus dies.
De fet, Andreu Jaume defensa la idea que la relació entre homosexualitat i obra no és rellevant. Apunta que Gil de Biedma no és un poeta gai tal i com ho serien Kavafis o Cernuda i que la seva proposta és molt més reflexiva, centrada al voltant dels aspectes humans de l’amor espiritual i físic però sense relacionar-lo per força amb una tendència sexual concreta.
En l’aspecte més literari, els “Diarios”, a banda d’acostra-nos a les seves lectures i a les seves aproximacions al món de la literatura i l’edició, serveixen també per conèixer, analitzar i valorar el procés creatiu del poeta, realitzat amb un ritme lent, minuciós, de vegades quasi angoixant. Analitza cada vers, el canvia, el modifica i aquesta manera de treballar també pot ser una bona indicació de com llegir la seva poesia, cercant les essències d’ètica i d’estètica, d’aparença i de profunditat, llegint i rellegint fins arribar a copsar-ne tota la força.
Gil de Bieda s’esforça, i molt per arribar a aconseguir la bellesa, una bellesa que no ha de ser necessàriament ni complaent ni càlida i que, de fet, pot acabar sent el reflex dels fantasmes interiors i exteriors, les incerteses, els dubtes, les flaqueses i les derives personals amb la intenció final d’aconseguir dominar-les o, com a mínim, tenir-les presents. I en aquest territori concret, no es pot culpar a Gil de Biedma de manca de sinceritat. De fet, en un dels apunts afirma. “Nada más triste que saber que uno sabe escribir, però que no necessita decir nada de particular, ni a los demàs ni a sí mismo”, una reflexió que no és gens banal i que permet fer-se una idea molt aproximada d’aquesta lluita interior, d’aquesta batalla que no sempre es guanya i on massa sovint hi ha un gran risc de perdre.
I en aquest sentit, la suposada provocació que podia representar la publicació d’aquests escrits es pot entendre més en el sentit d’un esperit a la recerca de la felicitat que pot, fins i tot, xocar amb la gent del seu entorn que no pas en una enumeració explícita i escandalosa de les seves activitats sexuals. La sinceritat és sovint una eina que talla pels dos costats i, en aquest cas concret, la recerca més o menys desesperada de la felicitat el porta fugir de la quotidianitat i convertir-la en alguna cosa especial, tenint en compte que, a més, cal sumar-hi els estats d’ànim canviants i sovint contradictoris i la lluita constant contra la depressió i les tendències autodestructives.

Andreu Jaume

Sigui com sigui, la lectura dels “Diarios” de Jaime Gil de Biedma és un regal gens enverinat, gens escabrós i gens polèmic. És una immersió literària i vital de gran calibre i d’altra transcendència íntima, una biografia intel•lectual d’alta volada i de gran recorregut, la reflexió vital i moral d’un gran escriptor i, en definitiva, una peça d’aquelles que han de ser imprescindibles i necessàries en qualsevol biblioteca.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

13/11/2015: El quinto elemento

Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Alejandro Suárez Sánchez-Ocaña és, entre altres coses, conseller delegat de Ocio Networks, col•laborador en programes com Cuarto Milenio i autor de l’exitós “Desnudando Google”. Deusto publica ara “El quinto elemento”, un estudi d’aquest cinquè element, l’èter clàssic que, en l’actualitat, es pot comparar a l’omnipresent ciberespai.
Aquest element, global i en canvi constant, resulta un meravellós i rendible camp d’experimentació en tots els àmbits i, sobretot en els que faciliten i propicien la guerra bruta entre estats, empreses o estructures de poder. Podem parlar de hackers individuals i brillants, però també es parla de governs, d’agències de seguretat nacionals o internacionals a la recerca de dominar al màxim aquest ciberespai per tal de tenir un control molt més directe i absolut de la gent i/o dels enemics potencials o reals.
Alejandro Suárez ens dibuixa un panorama que, com a mínim, intranquil•litza, ja que parla de qüestions que tenen a veure amb l’alta política però també amb temes molt més casolans i quotidians. Des del control de les comunicacions d’internet a la manera com el serveis secrets aconsegueixen dades personals de la població a través de jocs tan populars com l’Angry Birds.

El quinto elemento

En aquest sentit, les teories de gran abast apunten a que, gràcies a les noves tecnologies i a la popularitat i generalització de les xarxes socials, les nostres dades personals bàsiques (i potser no tan bàsiques) com telèfon, adreça, correu electrònic es troben a l’abast de qualsevol que tingui unes mínimes aptituds per aconseguir-les. Tot es basa en una gran màxima que afirma que si tens un smartphone, en realitat no tens un telèfon, tens un dispositiu de seguiment.
De manera regular, i cada vegada amb més freqüència, els mitjans de comunicació recullen ciberatacs de tota mena i els més alarmistes afirmen que agafar el control dels comandaments d’un avió és tan senzill com piratejar el sistema a través de la xarxa wifi de l’aparell.
I l’aspecte més alarmant de tots és saber que aquesta tecnologia i aquestes capacitats les podem trobar en mans de governs, però també de grups terroristes, de pirates i de grans grups amb capacitat per sabotejar qualsevol estructura digital.
“El quinto elemento” és un llibre pertorbador que ens pot demostrar que res no és allò que sembla i que val la pena conèixer els ressorts de la realitat. Potser no servirà per evitar-ho, però com a mínim no serà una sorpresa.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

12/11/2015: Alba Domingo

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Una constant (més o menys intermitent d’aquest blog) és la de cridar l’atenció al voltant de la magnífica feina que fan els nostres il•lustradors, una de les peces fonamentals de les estructures creatives del país. Avui és el torn d’Alba Domingo, nascuda a Riudoms i resident a Barcelona, que combina les il•lustracions amb el disseny i que ja ha rebut diferents reconeixements. Com sempre, aquest post no vol ser altra cosa que una crida d’atenció vers la seva feina, que trobareu amb molt més detall a la seva pàgina web i al seu Facebook.

Il·lustració d'Alba Domingo

Il·lustració d'Alba Domingo

Alba Domingo

Gràcies Alba.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Vídeoblog
Escrit per: Jordi Cervera
L’Elies Plana és fill del gran Miquel Plana, un dels artistes més singulars de casa nostra i autor d’una magnífica sèrie de llibres d’artista. No és estrany que amb aquesta influència familiar, l’Elies acabés dedicat a l’univers de la creació gràfica.


Elies Plana

A la Granja gràfica del carrer Perill, l’Elies i la Gaby es dediquen a jugar amb les tipografies, amb les antigues màquines d’impressió, fent encàrrecs de qualitat i projectes creatius individuals i artesants. Tot un luxe en aquests temps de velocitat i presses.I també els llibres

Els meus millors pròlegs – Ferran Escoda – Temerària
Hi havia una vegada una noia... – Luidmila Petruixévskaia – Periscopi
Alba del vespre – Carles Duarte – Tres i Quatre


Producció – Jordi Muñoz
Imatge – Rafael Márquez
Escenari – Granja gràfica


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)


| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats