El Blog de Jordi Cervera
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’editor Quim Curbet ja té al carrer la segona edició del seu llibre “Vaig ser jo”, un recull d’històries d’infantesa, una mena de peculiars memòries, plantejades com a petits retalls d’una vida. Curbet, un editor, escriptor i fotògraf gironí de l’any 1959, fill d’una sòlida nissaga d’impressors i vinculat a la fundació de revistes històriques com Presència, Recull, Som o Ressò, és el responsable de Curbet Edicions des de l’any de la seva fundació 1995. Ha signat llibres com “Girona explicada als meus fills”, “No em miris el cul”, “Vaig ser jo!” i “Girona contada a un transeunte”.

Vaig ser jo - Quim Curbet

En aquest cas parlem d’una col•lecció d’històries que barregen d’una banda la mirada entre innocent i ferotge d’un nen i de l’altra la memòria d’un adult que li concedeix la necessària projecció en temps i espai. El conjunt és una mirada lúcida i apassionada a la vida, a una època feta de retalls que, de mica en mica, van casant i formant un autèntic quadre tintat de nostàlgia però que en cap moment resulta tou ni desapassionat, ben al contrari. Curbet sap donar als records la capacitat de convertir-se en universals i un to que els fa globals, com el mirall únic i plural de moltes existències individuals que, a base de sumar-se, s’acaben convertint en un ens plural.

Quim Curbet (Foto: La Cate)

És un llibre delicat, senzill i amb una fantàstica capacitat per traspassar consciències, per transmetre records, emocions, detalls que salten la petitesa del dia a dia, la vida al carrer, els jocs i la petita felicitat i basteixen un meravellós mural de la nostra història, una història que, gràcies a la mà sàvia i sòlida de l’autor, s’acaba convertint en màgia i en poesia.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
L’univers digital ha girat com un mitjó la nostra manera de concebre la vida, el dia a dia i les relacions socials. Quedem pocs àmbits on la tecnologia no hagi començat a ensenyar la poteta de manera evident i, en alguns casos, total i per això comença a ser complicat viure d’espatlles a les xarxes socials, a la comunicació global al fet de viure eternament connectats.
En aquest ambient, Ara Llibres ha tret al mercat “Com sobreviure a les xarxes socials”, un treball de Leti Rodríguez, que es presenta com a “social media manager & digital strategist” de l’empresa Moritz o el que vindrà a ser aproximadament el mateix amb altres paraules, la responsable de les estratègies digitals de la marca i la que vetlla per la presencia de la cervesera a les xarxes socials, un element cada vegada més obert i més imprescindible.
S’hi dedica des de l’any 2008 i la trobareu si teclegeu @Letibop.

Com sobreviure a les xarxes socials – Leti Rodríguez. Foto: Ara Llibres

El llibre permetrà que els menys avesats en això de les xarxes socials no facin cara de bou quan es trobin amb paraules com “influencer”, “hater”, “community manager”, “social media” però també descobrir com millorar el rendiment de la feina, com dissenyar una estratègia de màrqueting, com millorar els productes, com es pot lligar utilitzant aplicacions i xarxes, com escollir les millors Apps o fins i tot com s’ha d’administrar la “mort digital”.
I això sense renunciar a les confessions, als consells i a les anècdotes que proposa la Leti.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Javier Azpeitia, madrileny de 1962 va ser director literari de Lengua de Trapo i de 451 Editores, ha escrit novel•les com “Mesalina”, “Nadie me mata” o “Hipnos” que va portar al cine David Carreras i ara acaba de publicar a Tusquets “El impresor de Venecia”, una intensa i novel•lada aproximació a la vida i a l’obra de l’impressor Aldo Manuzio en una època on la capital del Vèneto era un centre de poder mundial inqüestionable.

El impresor de Venecia – Javier Azpeitia

Azpeitia, que l’any passat va ser el comissari de l’exposició “500 años sin Aldo Manuzio” que va realitzar la Biblioteca Nacional d’España planteja una novel•la entretinguda, ben documentada i plantejada amb sentit de l’humor. De fet, i més enllà de reivindicar la figura de l’impressor, construeix una història d’aventures, amb acció i uns personatges molt ben marcats, que es mouen a la perfecció en el seu paper. Però té també un segon nivell de lectura, el que ens permet acostar-nos a la realitat d’una època vital, convulsa i plena d’intrigues i de moviments socials i econòmics. Veiem el paper de l’església a l’hora de censurar i prohibir lectures que no s’ajustaven als seus postulats doctrinals, la doble moral en temes referits al sexe i, és clar, el paper dels editors/impressors, amb disquisicions (ja al segle XV) sobre la qualitat i la comercialitat. De fet, es parla ja que, més enllà d’editar clàssics grecs, l’ideal es trobat algun manuscrit perdut, els més cotitzats i els més venuts.
I més enllà dels vidres, la història passa sense escarafalls pels dictats del mercat, per l’especulació, pels lligams empresarials, pels conflictes laborals i Azpeitia aconsegueix fer-ho lliscar amb fluïdesa i habilitat, sense que en cap moment sigui feixuc ni es tingui la sensació d’estar llegint un assaig.
L’autor agafa l’època, el XV i XVI venecià, un temps que coneix bé i construeix un univers propi amb llibertat, imaginació i habilitat narrativa que arrenca amb el fill de l’Aldo, Paolo, que va a veure la seva mare, Maria, la filla de l’impressor Torresani per parlar-li del seu projecte d’escriure la biografia de Manuzio. Ella no ho veu clar, entenent que hi ha una diferència notable entre el mite i l’home, la història que s’explica.

Aldo Manuzio

De fet a l’habilitat i al treball de Manuzio, a qui podríem considerar quasi com el primer editor literari, preocupat per la recuperació dels clàssics grecs en edicions de qualitat, li devem fites com la cursiva, els llibres de butxaca o les edicions bilingües editades en pàgines enfrontades o la doble consideració de la literatura com a negoci i objecte de culte, novetats editorials que, 500 anys després, perduren amb tota la força. Va fer un catàleg de 120 llibres, amb edicions bilingües de les obres gregues de referència i amb un especial esment a “El sueño de Polífilo”, un anònim escrit en italià, amb 2000 gravats i considerat un dels llibres més bells que s’han editat mai.
En definitiva, “El impresor de Venecia” és un llibre que ve de gust llegir, per on veiem desfilar personatges reals del Renaixement i que demostra que el món de l’edició a la Venècia del segle XV, salvant totes les distàncies, tenia uns pecats, unes virtuts i uns problemes que no eren massa diferents de les actuals, fins i tot tenien edicions piratejades.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Bruce Montgomery va néixer l’any 1921 a Chesham Bois i es va llicenciar en Llengues modernes al col•legi St. John’s d’Oxford.
Es confessava amant de nedar, fumar, llegir a Shakespeare, escoltar òperes de Wagner, fer el dropo i observar els gats i, per contra, odiava els gossos, les pel•lícules franceses, la psicoanàlisi, les novel•les policíaques psicològiques i el teatre contemporani.
Aquest mateix sentit de l’humor, molt britànic, l’aplicava també a Gervase Fen, el professor d’Oxford i detectiu amateur que va protagonitzar les seves històries. Impedimenta es va proposar rescatar aquesta sèrie de novel•les d’un dels autors més ben considerats entre els escriptors anglesos d’històries detectivesques.

"Asesinato en la catedral", d'Edmund Crispin

Traduïda per Magdalena Palmer arriba ara, de la mà d'Impedimenta, “Asesinato en la catedral”, el cinquè lliurament de la sèrie. Fen marxa de vacances a la costa, disposat a descansar, a caçar insectes, a donar sortida a les seves manies i es troba amb l’assassinat de l’organista de l’església, un home que porta una vida absolutament normal. La policia no troba sospitosos i ell entra en acció a l’estil clàssic: misteri i intriga ben conduits, humor sòlid i intel•ligent que no defuig un toc irònic, acció, tot, acostumats a les històries actuals, sense especials excessos, un punt de sentiment i una gran dosi d’estil literari sòlid depurat i sense escletxes al servei d’una narració amb bruixeria, nazis i tota mena de sorpreses.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Sembra Llibres s’apunta molt bé a la celebració dels 100 anys del naixement de l’escriptor britànic Roald Dahl amb la publicació de “Els millors relats de Roald Dahl”, en traducció de Ferran Ràfols Gesa.
Són 13 contes seleccionats i precedits d’una introducció a càrrec de Wendy Cooling i també la demostració pràctica de vàlua d’un gran autor, conegut sobretot per la seva vesant juvenil i que aquí demostra amb escreix la seva capacitat de seducció literària aplicada als universos adults.

Els millors relats de Roald Dahl

Qualsevol lector coneix “Matilda” o “Charlie i la fàbrica de xocolata”, però acostar-se a aquests contes és la constatació del geni literari de Dahl, que és capaç d’aplicar als adults els mateixos paràmetres que l’han convertit en un dels autors amb més capacitat de seducció de cara als lectors joves. Són històries divertides, dinàmiques, amb un punt d’horror, amb molta imaginació, que emocionen i que, per damunt de tot tenen aquell punt complicat de definir i encara més difícil d’aconseguir que té molt a veure amb l’emoció, amb la sorpresa, amb l’impacte màgic de la seducció.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Edhasa acaba de publicar “Ciudad del hombre”, de José Maria Fonollosa, una de les obres cabdals d’un poeta d’aquells que, segons afirmen els crítics, va viure en una època que no considerava seva i que va decidir apartar-se’n, una decisió que el va convertir en un poeta marginal quasi de doble sentit. El pas del temps ha anat ajudant a ressituar la figura de Fonollosa.

José Maria Fonollosa a Londres (Foto: El Periódico)

José Ángel Cilleruelo, l’encarregat de l’edició i dels pròleg que acompanya aquest llibre, explica que l’únic acte públic literari que va protagonitzar el poeta va ser precisament la presentació de “Ciudad del hombre”, editada per Sirmio, l’any 1990 a la cafeteria Moka de Barcelona.
Una obra magna, gestada durant anys, en diferents ciutats, en àmbits diversos en moments gens paral•lels, que arrencava d’una lectura adolescent de “L’Odissea” i que va agafar el nom de “La Ciudad de Dios” de Sant Agustí.
Situat a Barcelona té, malgrat tot, una voluntat i un missatge universal, global i gens lligat a geografies concretes. És una història poètica amb voluntat de ser narrativa, d’aspirar a un final, tancat o bé obert, però final al cap i a la fi.
Fonollosa va néixer a Barcelona l’any 1922. Va viure a Cuba i des de la seva tornada, l’any 1961, va viure allunyat dels cercles literaris barcelonins fins la seva mort, l’any 1991.

 La“Ciudad del hombre”  de José Maria Fonollosa

Nascut a Can Tunis, Fonollosa va ser un escriptor i un personatge singular. Durant quasi 40 anys va anar construint aquest poemari infinit, que es movia segons els seus propis impulsos interiors i exteriors i que s’allunyava de qualsevol corrent, de qualsevol moviment literari existent.
La primera edició, amb una selecció de 90 poemes, es va publicar gràcies a Pere Gimferrer, que el va considerar un poeta especial, un híbrid entre la generació beat, el pop, els estils tradicionals i, en definitiva, una barreja única com la pròpia personalitat del poeta.
Aquell llibre “Ciudad del hombre. New York”, va representar el cim de la popularitat del poeta i es va convertir fins i tot en un èxit comercial, però després va tornar l’oblit i el seguir treballant en silenci en aquest projecte urbà, quasi secret i carregat de negror, d’imatges fosques i escabroses.
El llibre ha viscut diferents edicions al llarg del temps tot i que aquesta d’Edhasa arriba amb l’afegit de 100 poemes i amb la voluntat de ser definitiva i total. En aquest sentit, Cilleruelo avisa que no s’ha de confondre l’home i el poeta i que l’autor de “Ciudad del hombre” tenia poc a veure amb la veu poètica del llibre, tintada de depravació i malvestat, amb una mirada perversa, desencantada i, de vegades, quasi maligna.

José Maria Fonollosa a Brusel·les (Foto: El Periódico)

Un dels canvis més obvis el va fer Fonollosa quan va tornar a Barcelona, canviant els títols dels poemes, que eren carrers de Nova York per indrets i carrers de Barcelona que són els que apareixen en aquesta edició que l’editor ha rastrejat i rescatat dels arxius del poeta.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)

04/10/2016: Lia Bertran

Categoria: Il·lustradors
Escrit per: Jordi Cervera
Un nou capítol d’aquesta aventura de descobrir el treball dels il•lustradors de casa nostra. Gent que amb el seu geni són capaços d’aportar una visió nova i diferent de qualsevol història, ja sigui infantil o d’adults. I avui centrem el focus en Lia Bertran, nascuda l’any 1979 a Esplugues de Llobregat i que després d’uns anys ideant imatges per acompanyar campanyes de joguines educatives, col•laborant amb la Creu Roja o amb la Jove Big Band de Girona, l’any 2013 arriba “La Marta i la Xocolata” el seu primer àlbum il•lustrat, finançat gràcies a una campanya de crowfunding i que serà el primer d'una sèrie amb continuïtat.
Acaba d’il•lustrar un projecte de la Georgina Regàs, editat pel Museu de la Confitura de Torrent i també una sèrie de llibres per Barcanova.
Les imatges de la Lia són lluminoses, càlides, plenes de tendresa i emoció i tenen una meravellosa capacitat per captivar, per obligar-te a passar les pàgines i a descobrir noves escenes, noves visions. Treballa amb habilitat diferents tècniques com el collage amb roba o paper, l’estampació i, tot i la seva joventut conserva una fascinació quasi naïf pels procediments manuals, pel contacte directe amb el llapis i el paper. El resultat el podeu veure en aquesta petita selecció d’imatges del llibre “El llimoner”, però la millor manera de descobrir la seva qualitat i el seu potencial és seguir-la a través de les xarxes, la seva pàgina web, el seu blog i la seva pàgina de Facebook. Val molt la pena.

Il·lustració de Lia Bertran - "El llimoner

Il·lustració de Lia Bertran - "El llimoner"

Lia Bertran - "Little Swing"

Lia Bertran

Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
La col•lecció de poesia de l’editorial Andorra ha publicat “Distàncies”, un singular treball d’Arnau Orobitg. Nascut a Andorra l’any 1982, l’Arnau ha estudiat Belles Arts i Antropologia. Ha desenvolupat oficis diversos vinculats a la cultura com escultor, muralista, docent, muntador d’exposicions i després d’estudiar a l’Escola de Pastors de Catalunya fa quatre anys que treballa de pastor. Actualment gestiona paratges de muntanya las Alps francesos amb ramats transhumants.
“Distàncies” és un llibre personal i ben poc corrent i això té molt a veure amb la personalitat del seu autor i amb aquesta feina de “jardiner d’alta muntanya” com la defineix ell mateix. Cinc mesos a l’any d’una solitud quasi absoluta, en companyia de les seves ovelles i dels seus gossos. Una vida gens ordinària que és la base dels poemes que integren el llibre. Solitud, reflexió, contrastos i una aproximació passional i raonada a la natura, seguint, en certa manera, l’esperit modernista que, pas a pas va anar quedant oblidat i superat per essències més urbanes, més lligades a l’experiència, al sentiment. I potser aquest és un del motius que converteixen el llibre de l’Arnau en una peça peculiar. Beu d‘un esperit que podria ser el lligam entre el noucentisme i el modernisme, amb la preocupació per la natura però no ho fa des d’un punt de vista que es pugui lligar al record o a l’enyor buit de temps passats.

Arnau Orobitg (Foto: Màximus)

L’agafa i la sotmet a un tractament extrem, lligant-la al pensament, a la reflexió, a la contraposició de contraris i aconsegueix uns poemes contundents, vius, que interroguen el lector, que el fan pensar en uns temes que no sempre són els més habitual.
I encara més, contra el que es podria pensar, contra la percepció que es té de la poesia que incideix en la natura, no és un llibre farcit de postals de colors, d’instantànies naturals carregades de bellesa i de vida natural. Els poemes d’Andreu Orobitg són més aviat foscos i poc complaents, dels que demanen treball al lector. Hi ha simbolismes, reflexions, imatges velades i missatges més o menys ocults que converteixen la lectura de “Distàncies” en un exercici viu i actiu.
Un bon descobriment, sens dubte.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: General
Escrit per: Jordi Cervera
Hi ha històries que diuen molt dels seus protagonistes. Tenen una potència quasi literària que les fa atractives i singulars i aquesta en pot ser una sense problemes.
Fa 11 anys, en plena febre de la nova restauració barcelonina, va cridar l’atenció de tothom l’obertura del Caldeni, un restaurant dedicat quasi en exclusiva a la carn. Al capdavant tot un expert amb tradició familiar de treballar les millor peces del món i de la millor manera possible, el cuiner Dani Lechuga.

La sala del Caldeni / Bardeni

El Dani, que s’allunya força d’aquella idea de xef estrella que viu més fora del restaurant que a la cuina, és dels que obren i tanquen l’establiment i, potser per això, per considerar-lo quasi com una mena de perllongació de casa seva, el vol adaptar al màxim al seu tarannà, a la seva personalitat, a al seva manera de viure.
La crisi li va passar factura però ell i el seu equip van decidir no retrocedir i vam optar per plantar cara i anar endavant. La primera transformació, de l’any 2013, va convertir el local en un camí de doble oferta, d’una banda el restaurant, amb plats més cars i de l’altra, una barra dinàmica, el Bardeni, que servia platets d’elaboracions menys sofisticades i a preus més assequibles.

Canaló de cua de bou

Però com que la vida és allò que passa mentre estem entretinguts fent altres coses, resulta que la gent de les taules demanava més els plats de la barra que els del mateix restaurant, així que el Dani i la Maria Lluïsa, la seva dona, van liderar una tercera transformació, feta amb un esperit eminentment pràctic. Fora estovalles, fora reserves prèvies, fora elements innecessaris i tot embolcallat amb una decoració impulsada per Lázaro Rosa Violán que destil•la un cert i volgut estil “povera” però carregat de calidesa i de sentiment de proximitat, de comoditat i de familiaritat.
Es tractava, doncs, d’arribar a la consecució d’una proposta còmoda, còmoda pels clients i pels mateixos responsables de l’establiment. La idea és imprimir una certa velocitat a l’àpat sense que això arribi a ser un inconvenient i també un aire d’informalitat que ho fa tot més amable, menys rígid i més proper.
Aquesta aposta, que si s’ha de jutjar per l’èxit, sembla força definitiva, demostra l’esperit de cuiner de raça del Dani. S’estima més renunciar a la fama, a la sofisticació de les estrelles Michelin i apostar per una cuina, diguem-ne, “d’amic”, de contacte, de distàncies curtes, amb una qualitat i una eficàcia absolutament irrefutables

Croquetes

Perquè, a banda d’aquestes qüestions ètiques i estètiques, visitar el Caldeni/Bardeni és una experiència magnífica, recomanable i repetible tantes vegades com faci falta. El servei de sala et regala una amabilitat més enllà del que seria normal, sense atabalaments ni falses simpaties, amb una calidesa, una familiaritat i una precisió que et rendeixen al moment. Les explicacions que calguin i uns consells que busquen fer-te sentir bé i que gaudeixis de l’experiència més que engrandir la llista final de comandes.

Ous mollt amb pop i parmentier de patata

I aquesta amable professionalitat funciona, ja que les recomanacions són perfectes i tot el que acabes demanant és un èxit. Platets que, segons expliquen, no arriben al que es podria considerar una gran ració individual (però que s’hi acosten força) pensats per a ser compartits, per a convertir el dinar en una experiència global, enriquidora, activa i divertida.
Anant a la feina. La cuina del Dani és contundent, brillant, d’una solidesa inqüestionable, capaç de maridar el mar i la muntanya amb una habilitat i un art francament sorprenents; capaç de fusionar la cuina tradicional i propostes més contemporànies amb una singularitat màxima i capaç de transformar cadascun dels seus “platets” en una experiència deliciosa que és imprescindible atacar amb els cinc sentits a punt.

Arròs amb gambes

Sí, el restaurant s’ha alliberat dels mantells, de l’esclavatge de les formes exagerades i de les convencions acceptades i com a justa i més esclatant contraposició ha guanyat en contundència gastronòmica i, de fet, un àpat al Caldeni / Bardeni és un joc, un saborós divertiment que convida a repetir, a assajar noves combinacions, a provar nous plats.
Una carta no molt extensa però correcta, pensada, treballada i controlada amb dinamisme i efectivitat i un seguit de plats recomanats que comparteixen hàbitat amb dibuixos familiars de Bola de Drac. Així doncs, anant per feina, dues preparacions bàsiques: un canaló de cua de bou delicat i farcit d’una carn feta fils, gustosa, un plat clàssic fet amb un estil personal i una efectivitat indiscutible i les croquetes, rodones, amb gust autèntic, dels d’abans, fent bona aquella afirmació que diu que en els plats senzill i més coneguts és on realment es veu el bon pols d’un cuiner. Si cal jutjar per aquestes croquetes, el pols de Dani Lechuga no tremola ni una milimicra.

Cap i pota amb cocotxes

Després un plat dels que cal anotar, valorar i difondre sense manies, els ous mollet amb pop i parmentier de patata. Les diferents textures, els sabors (junts i per separat) fan que tastar-lo sigui una experiència càlida i singular. Res no grinyola i tot acaba formant una petita cançó que sona perfecta.
Un arròs amb gambes, un d’aquells plats que també posen a prova el batec d’una cuina. D’arrossos n’hi ha molts i de moltes maneres però no tots aconsegueixen captivar, sortir airosos d’un tast que vagi més enllà del gaudi d’un diumenge de festa sense pretensions. El del Bardeni és melós, dúctil i amorós, un d’aquells arrossos que enamoren de manera discreta i silenciosa.

Costella Black Angus

Cap i pota amb cocotxes. Aquí confesso una profunda debilitat personal pel cap i pota, un dels plats que considero més representatius i poderosos de la nostra cuina. Fer-lo bé és un mèrit indiscutible i el que ens va servir el Dani és d’una singularitat excepcional. És un plat que no és fàcil de cuinar. Cal encertar el punt gelatinós, la melositat de les carns, el gust de les bases i, en aquest cas concret, a més de ser un 10 en tot, es complementa amb el contrast de les cocotxes, que no trenquen en absolut la sensació gelatinosa del plat i, a més li aporten un contrast ben insòlit, una picada d’ullet imaginativa i poc habitual que canvia la percepció final del clàssic. Doncs això, un 10.
Vaca charolais amb graten de patata i salsa cafè de París. Deixant la salsa a banda, untuosa i plena de matisos, un plat sense complicacions, carn però d’una qualitat superior, amb un punt de cocció ben clavat. Una mostra de la senzillesa com a sinònim de perfecció i qualitat. I per últim la costella Black Angus. Si els altre plats mereixen un 10, aquest potser hauria de pujar al 15. Una cocció llarga i acurada que aconsegueix que la carn es desfaci a la boca i escampi una allau de matisos, de gustos, de sensacions, un plat digne de qualsevol banquet d’alta volada.
I les postres, tiramisú, torrijas i Selva negra, tres preparacions ben diferents, arrencades també dels bons manuals de cuina dolça i que al Bardeni/Caldeni agafen un punt de frescor, de rigor i de personalitat que les converteixen en el magnífic i necessari colofó d’un àpat divertit i brillant, dels que es recorden i dels que, per força, obliguen a repetir.


Les postres del Caldeni / Bardeni

I també val la pena fer esment del llibre que RBA va editar l’any 2010, “La cocina de la carne”, on Dani Lechuga posava tota la seva experiència al servei d’una voluntat pedagògica i anava més enllà d’un recull de receptes més o menys variades o sofisticades. L’autor apunta les característiques de les diferents carns, amb les quantitats que es recomana consumir de cadascuna, la millor manera de conservar-la, com comprar-la i, és clar, les diferents maneres de tractar-la i de cuinar-la. I tot amb gràfiques, salses d’acompanyaments, adobs, etc. També podem conèixer el mapa de les peces de carn dels diferents animals, amb els noms i les seves qualitats.

El cuiner Dani Lechuga

I després d’aquesta primera part teòrica i amb un alt nivell pedagògic, la part pràctica, les receptes agrupades per grans famílies on hi podem trobar des de tartars a escalopins d’estruç passant per hamburgueses de vedella o preparacions molt més sofisticades i contemporànies. Una magnífica opció per practicar quan arribem a casa, tot i que segur que mai no arribarem a l’eficàcia i a l’alçada de la tasca de Dani Lechuga al capdavant dels fogons del Bardeni/Caldeni.Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)
Categoria: Llibres singulars
Escrit per: Jordi Cervera
Els editors de Alrevés, partint de la base que la pornografia literària la formen textos d’una qualitat més aviat baixa i poc presentable, han volgut forçar la màquina i recollir la idea de Juan Ramón Biedma, escollir 13 dels autors de novel•la negra més interessants i originals del moment i enfrontar-los a un text que uní pornografia i gènere negre. El resultat és “Erótica. Trece relatos pornocriminales”, amb la presència estel•lar de Carlos Salem, Carlos Zanón, David Llorente, Empar Fernández, Fernando Marías, Guillermo Orsi, José Carlos Somoza, Juan Ramón Biedma, Manuel Barea, Marcelo Luján, Marta Robles, Montero Glez i Susana Hernández. El mateix Biedma ha tingut cura de l’edició i del pròleg.
El recull, potser per la qualitat i les ganes de passejar-se pel tall de la navalla que sempre han demostrar els autors participants, té una virtut especial que no decep i que, gustos personals a banda, manté en tot moment un to força alt.

Erótica. Trece relatos pornocriminales

I, és clar, per no fugir dels paràmetres bàsics estipulats, hi ha sexe, força sexe i ben explícit. I també negror. El resultat, un encert editorial que no fa altra cosa que verificar (una vegada més) el bon camí que porta Alrevés, consolidant-se, llibre a llibre com una editorial que assumeix riscos, que aposta per nous camins i que obre rutes de futur amb brillantor i efectivitat.
Una combinació brillant i letal, la mort i el sexe, el crim i la carn. I tot presentat sense cap contenció, amb l’habilitat i la potència que ja han demostrat abastament els tretze components d’aquest equip negre i fúcsia. No hi ha dubte que es tracta de dos elements que els integrants d’aquesta antologia han tractat sovint, però fer-ho així, sense embuts i aconseguint una dissolució perfecta dels dos termes ha de ser un revulsiu prou important com per convertir aquest llibre en una peça imprescindible, en un divertimento intens i carregat de materials d’alt voltatge. Aquí sí que es pot dir que han posat tota la carn a la graella.


Compartir: fresqui delicious digg technorati yahoo meneame latafanera (Què és això?)


| Entrades anteriors

Enllaços patrocinats