Ho havien promès. "No volem tot el poder. El Parlament és molt a prop del poble i nosaltres ja el tenim. No ens presentarem a les presidencials", m'havia dit repetides vegades el metge Mohamed Beltagy, actual líder dels Germans Musulmans egipcis al Parlament d'aquest país i secretari general del partit amb què van concórrer a les anteriors eleccions legislatives, Llibertat i Justícia. Ara, Beltagy ja no es posa al telèfon. Els seus assistents insisteixen amb els seus problemes amb l'anglès i amb la falta de temps. És un home molt ocupat. Té a les seves mans la direcció del país, l'elaboració de la nova constitució i l'elecció d'un nou president, o, si més no, la possibilitat de presentar el candidat amb més números per guanyar.

El candidat presidencial dels Germans Musulmans, Khairat al-Shater
I ahir, Beltagy ho publicava a la seva pàgina de Facebook: "Els Germans Musulmans no poden obviar aquest moment tan delicat pel qual passa el país i han d'assumir la responsabilitat, també, de dirigir-lo des del més alt estament, la presidència." Per això presenten el multimilionari home de negocis Khairat al-Shater com el seu candidat a les eleccions presidencials que s'han de dur a terme a finals de maig. Els assistents de Beltagy sí que es permeten apuntar que ell no està d'acord amb l'estratègia de presentar un candidat, però acata, diuen, la decisió de la majoria. De fet, es va haver de votar tres vegades per aconseguir fer guanyar la posició defensada pel líder dels Germans Musulmans, Mohamed Badie. Al final, 54 vots de la direcció a favor, contra 52 que s'oposaven a anar a les presidencials.

La majoria de grups parlamentaris, sobretot cristians i liberals, han criticat la decisió perquè pot suposar la monopolització absoluta de la vida política egípcia. En aquests moments, es qüestiona la composició de l'Assemblea Constituent, formada majoritàriament per islamistes, que tenen el 70 per cent dels escons del Parlament. Partits liberals i d'esquerres, al capdavant d'una trentena de partits i organitzacions juvenils, sindicals, de dones i de drets humans, consideren que l'actual composició del Parlament no ha de determinar la de la constituent perquè la carta magna tindrà vigència més enllà d'aquesta legislatura, diuen. Per aquesta raó, ahir van anunciar la creació d'una assemblea constituent alternativa en què participaran totes les forces polítiques, socioeconòmiques, religioses i regionals egípcies per construir un text que representi tothom.