Dos motociclistes s’acosten al cotxe d’un científic iranià, li adossen una bomba a la carrosseria i acceleren. Tot seguit, una forta explosió acaba amb la vida de l’objectiu. Aquesta és la manera que algú ha utilitzat repetides vegades per eliminar fins a cinc científics nuclears iranians i el director de l’Agència Atòmica de l’Iran. Els atacs van començar l’any 2007. L’últim va ser el mes passat.

Qui mata aquests científics? Tothom coincideix que no pot ser ningú més que membres dels serveis d’espionatge d’algún país estranger amb l’objectiu de retardar la posada en funcionament de la maquinària nuclear iraniana. Els Estats Units ho han negat repetides vegades. Tots els experts assenyalen al Mossad israelià. A Israel es diu que és una qüestió de supervivència, que el poder nuclear iranià amenaça la seva existència. Sobretot després que el règim dels ayatollahs hagi fet repetides crides a la destrucció de l’estat d’Israel.

El govern de Benjamin Netanyahu pressiona els Estats Units per atacar les instal.lacions nuclears de l’Iran. Fins i tot el secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta, deia la setmana passada que hi ha una alta probabilitat que Israel ataqui l’Iran la pròxima primavera. Però a Israel no tothom hi està d’acord. Ni és segur que es puguin destruir unes instal.lacions subterrànies amb bombardejos massius, ni es pot assumir, diuen, el cost de la represàlia, quan els resultats de l’atac són incerts.

Als Estats Units, Barack Obama està immers en la campanya electoral, i el suposadament negatiu rendiment polític d’una guerra contra l’Iran fa que ni pensi en una intervenció armada en aquell pais, i més quan les seves tropes acaben de sortir de la desgastadora guerra de l’Iraq. Si Israel ataca l’Iran, només serà amb el vistiplau i l’ajuda dels Estats Units.

Avui, Benjamín Netanyahu deia, en la reunió del diumenges del seu gabinet, que estan obligats a enfortir l’exèrcit, sobretot després de veure com està canviant el seu veïnat. “Amb les forces armades de Síria massacrant la seva pròpia gent, les crides de l’Iran a eliminar Israel i la sang que es vessa a la nostra regió, l’única cosa que pot assegurar l’existència, la seguretat i la prosperitat d’Israel és la nostra força.”

Avui, alguns diaris electrònics israelians es fan ressò del contingut del post d’un blogger iranià que urgeix Teheran a atacar Israel al.legant que la República Islàmica de l’Iran podria destruir l’estat jueu en “menys de 9 minuts”. Encara que només es tracti de l’opinió d’un blogger, és un tió més que, des d’un costat i l’altre, s'afegeix a la foguera.

null