El president sirià, Bashar al-Assad, no vol acabar com els seus companys tunisians, egipcis i, encara menys, libis, i intenta reinventar-se. Diu que les enquestes el són favorables (més de la meitat de la població li dóna suport, segons un sondeig de l’Institut de Doha) i que, tot i això, vol ser magnànim i donar una oportunitat a l’oposició. El primer que ha promès és un referèndum constitucional, el mes de març, en el qual s’haurà d’aprovar una reforma de la Carta Magna siriana que permeti l’entrada al Parlament dels partits polítics, acabant així amb l’hegemonia del partit únic, el Baaz.També proposa formar un govern de coalició i convocar eleccions legislatives abans del juny.

Però l’oposició no se’l creu. Tenen l’exemple del que va passar a les municipals del desembre passat, on hi va haver grans esclats de violència contra la burda manipulació que va fer el govern de les eleccions, del procés electoral i dels mateixos resultats.Assad ha atacat la Lliga Àrab allà on més li dol. “Qui són, vostès, per donar exemple de democràcia –clara referència a l’Aràbia Saudita-, quan estan afavorint els interessos d’Israel i dels més radicals antisirians?” i ha afegit que “alguns –referint-se a Qatar, que es vol convertir en el gran mitjancer de la regió- amb la intenció de buscar un paper protagonista a l’organització, no dubten a encendre tota la zona”.

El president sirià ha continuat culpant els elements externs de la situació de greu violència que viu el país, i s’ha refermat en la idea de no deixar-hi entrar premsa estrangera. “Ja ho vam fer una vegada i no van propagar res més que mentides. Els continuarem controlant”.

Segons les Nacions Unides, a Siria ja hi ha hagut més de 5.000 morts, sense comptar els 2.000 militars i policies que també haurien mort en diferents enfrontaments. Tot fruit, segons Assad, de la conspiració estrangera.