Els jueus ultraortodoxos creuen que a Israel hi ha una campanya contra el seu estil de vida, i que el govern aplica, contra ells, lleis "similars a les que es van fer a Nuremberg durant els anys del nazisme contra els jueus", diu un membre d'Eda Haredit, una de les sectes d'ultraortodoxos jueus, resident al barri de Mea Shearim, de Jerusalem. Ells, juntament amb altres grups jueus religiosos radicals, van organitzar una marxa aquesta passada setmana per protestar contra la "marginació a què els sotmet la societat israeliana".

Nens vestits amb camises similars a les dels reclusos en camps de concentració, en la manifestació ultraortodoxa de dissabte passat a Jerusalem. (Foto: Reuters)

Però els manifestants van vestir els seus fills amb uniformes a ratlles, com els que portaven els jueus dels campaments nazis, amb una estrella de David cosida a la camisa amb la paraula "Jude" (jueu, en alemany) i els transportaven a la part posterior d'un camió; una posada en escena que ells van anomenar "visualització de l'holocaust". I això no va agradar a la majoria d'israelians. L'institut pel record de les víctimes de l'holocaust, Yad Vashem, ha denunciat l'ús d'imatges nazis com a vergonyós i la majoria de grups polítics i de supervivents de l'holocaust han condemnat aquests actes. "Hem de deixar l'holocaust i els seus símbols fora dels arguments de la societat israeliana", deia Moshe Zanbar, president del principal grup de supervivents de l'holocaust, uns 200.000 a Israel.

"Són sionistes -deia el membre de la secta Eda Haredit- que estan tractant centenars de milers de jueus pitjor que ho feien els nazis alemanys. Nosaltres, jueus europeus, tenim por de sortir de les nostres cases pel perill de ser represaliats per la policia i l'exèrcit sionistes. Si els líders de la Gestapo poguessin veure això ho celebrarien." Altres grups d'ultraortodoxos qualifiquen aquesta suposada repressió com la "més gran victòria de Hitler". I els diaris d'Israel van plens de frases com aquestes i de condemnes i avisos al govern que, si permet que aquestes manifestacions i enfrontaments continuïn, està garantida la divisió del país i es posa en perill el seu futur.

Els ultraortodoxos representen més del 10% de la població d'Israel i a ciutats com Jerusalem ja són el 25% dels ciutadans. Abans practicaven el seu estricte estil de vida confinats dins els seus barris, però a mesura que la seva població creix -més que cap altra, tenen 8 fills de mitjana- van ocupan altres zones, on intenten imposar les seves formes als altres. En les poblacions on ja són majoria obliguen dones i homes a caminar per voreres diferents, practiquen la segregació de gènere als autobusos -homes al davant i dones al darrere-, i "vigilen" que tothom compleixi les normes de decència en el vestir. Això provoca enfrontaments amb els seculars i fins i tot amb grups religiosos menys estrictes.