Arran de la bona acollida que va tenir el documental "Barraques. La ciutat oblidada", emès al programa de TV3 "Sense ficció", ara el 3cat24 ha posat en marxa un especial en què podràs trobar el relat dels mateixos protagonistes, imatges, vídeos i tota la informació sobre el documental.

L’especial del 3cat24, però, ha nascut, especialment, amb la voluntat de recollir el testimoni de les persones que van viure en una d'aquestes barraques al Somorrostro ,així com al Camp de la Bota, a Montjuïc, al Carmel, a la Diagonal o a l'Eixample, entre d’altres. Si ho vas viure en primera persona o ets familiar d'alguna persona que va conèixer de primera mà aquells barris, pots explicar els records que guardes de l'època, dels barris, de la gent que hi vivia o la seva procedència, a través d' El meu 3cat24 .

El documental "Barraques. La ciutat oblidada", que va néixer com un reportatge del programa de TV3 "30 minuts".


Barraques. L’altra ciutat” , a més, ja obria una escletxa a demanar un reconeixament als milers de persones que van haver de viure aquesta realitat. Un d’aquests reconeixements podria ser posar el nom de Somorrostro a una de les platges on hi havia aquest barri de barraques (foto de l'esquerra).

Una petició que ha tingut un gran ressò. Una gran quantitat d'articles de diari, textos en blogs, cartes i correus electrònics publicats al web del "Sense ficció" són la prova que moltes persones creuen que la demanda és justa i que la ciutat té un deute per saldar amb els que hi van viure. El 3cat24 també vol recollir la teva opinió.

Cap a l'any 1960, unes 100.000 persones vivien en barraques a Barcelona. Havien arribat de moltes zones d'Espanya i de Catalunya fugint de la misèria i la persecució política de la postguerra. Els barraquistes van viure molts anys en males condicions, amb la por que els enderroquessin la casa i exposats a les inclemències del temps.

Ara, el rastre dels llocs on hi havia les barraques s'ha esborrat. On hi havia Can Valero i altres nuclis de barraques de Montjuïc, hi ha el Palau Sant Jordi i el Jardí Botànic. On hi havia el Camp de la Bota hi ha el Fòrum. A la zona que ocupava el barri del Somorrostro hi ha el Port Olímpic i les platges de la Barceloneta i de la Nova Icària. Només en alguns indrets del Carmel i el Turó de la Rovira queden vestigis de les barraques.