Apple ha presentat noves joguines. La companyia es destaca per cuidar més que ningú el disseny dels seus productes, i això li ha donat uns resultats esplèndids. Marca la diferència amb aparells que entren pels ulls abans que pel cap i el seu president, Steve Jobs, sap que aquest és un bon ganxo. Tant ho sap que ha tornat a invertir en disseny en el seu nou tresor: el MacBook Air.

És l’ordinador més prim del món, i amb aquest eslògan el ven Apple (o el vendrà a finals de gener). La part més prima fa només 4 mil·límetres i la més gruixuda, 19. Té una pantalla de 13,3 polzades, pesa 1 quilo 300 grams i va amb una bateria de cinc hores. I tot això cap dins un sobre. Jobs el va presentar mundialment aquest dimarts en el transcurs de la fira MacWorld de San Francisco.

La seva intervenció va servir per presentar altres novetats de l’empresa de la poma, sobretot millores en el més que suggerent iPhone. Una aplicació GPS coordinada amb el Google Maps permet a l’usuari del mòbil saber on para del món en qualsevol moment. I en aquesta pantalleta tan versàtil, els 4.000.000 d’iPhoners també hi podran veure pel•lícules. És una altra de les novetats: Apple ha firmat un conveni amb grans productores per llogar els films a través de la botiga de l’iTunes i, és clar, descarregar-les al telèfon.

I de novetats similars també n’hi ha per a l’iPod Touch com ara una veersió mòbil de mail.app, mapes de Google, temps atmosfèric, cotitzacions de borsa i notes. Però hi ha un truc. L’aparell ha estat rebaixat de 289 euros als 269 al mateix temps que per tenir aquestes actualitzacions se n’han de pagar 20. Queda clara la compensació? Se les pensen totes...

Però no tot són flors i violes per al totpoderós Jobs. El dia que presentava les novetats es mossegava les ungles quan comprovava com evolucionaven les accions d’Apple a la borsa. Era el dimarts negre en què els parquets d’arreu del món van patir una forta sacsejada. El Nasdaq no se’n va escapar i les accions de la companyia van baixar un 5% tot i les noves propostes per acaparar el mercat.

I de males notícies també n’acumula per les consideracions que rep l’Apple TV. Popular Mechanics ha situat aquest gadget a la llista dels pitjors del 2007. De tota manera Jobs es resisteix a firmar un fracàs i es rumoreja que ja prepara una revisió del dispositiu per aquest any que podria incloure, fins i tot, una pantalla LCD.