I ara, pels grans... Quin monument els agrada més? El Turó de la Seu Vella de Lleida o l'Amfiteatre de Tarragona?... El Palau de la Música Catalana o Empúries? En tenen deu per triar, proposats per una comissió d'experts. I ara els toca a vostès votar pel Monument Favorit de Catalunya, en aquesta web.

És una iniciativa de les revistes Descobrir i Sàpiens, del programa "La tribu de Catalunya Ràdio" i de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. La primera fase acaba el 30 de març, quan es descartaran els dos monuments menys votats i començaran les eliminatòries fins a trobar al guanyador, en la gran final del 18 de maig.

Poden votar en totes les fases, i optar a moltíssims premis, que es sortejaran cada setmana entre tots els participants: d'entrades a museus, fins a àpats, estades rurals o lots de llibres.Els deu monuments finalistes són l'amfiteatre romà de Tarragona, el jaciment d'Empúries, l'església de Sant Climent de Taüll, el monestir de Santes Creus, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el castell de Miravet, el Palau de la Música Catalana, el Turó de la Seu Vella de Lleida, la Sagrada Família i el call jueu de Girona.

La primera fase durarà dues setmanes, en què es podrà votar per qualsevol dels deu monuments. El dimecres 30 de març, els dos elements de patrimoni que obtinguin menys vots quedaran eliminats i "La tribu" anunciarà quins són els vuit monuments que es classifiquen per a la fase final. A partir d'aquí començaran les fases eliminatòries, primer amb els quarts de final, que s'allargaran fins al 27 d'abril, i posteriorment amb les semifinals, que finalitzaran l'11 de maig. Els participants de cada eliminatòria s'anunciaran els dimecres a "La tribu de Catalunya Ràdio" i una setmana després es proclamarà el guanyador.

El combat decisiu, la gran final monumental, durarà tota una setmana i es resoldrà el dimecres 18 de maig, en directe, durant l'emissió del magazín de les tardes de Catalunya Ràdio. "La tribu de Catalunya Ràdio", que presenta Xavi Rosiñol, s'emet de dilluns a divendres de 16.00 a 19.00 a Catalunya Ràdio.