És realment espectacular el canvi que ha experimentat el litoral barceloní des dels anys 1946 i 1956, als quals corresponen les fotos esquerra i central, fins a l'actualitat, a la foto de la dreta. Amb l'ajut del ratolí ens podem moure, a les tres imatges alhora, en qualsevol direcció del territori; per exemple cap al nord-est, seguint la costa, i continuem veient com l'obra humana ha creat ports i platges on abans no hi havia res.Estem fent servir la nova eina web de l'Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC), anomenada "Com era Catalunya? (Des del 1945)". Ens mostra les fotos aèries que va fer la Força Aèria nord-dels EUA aquest dos anys, i que han estat cedides pel Ministeri de Defensa, i les compara amb les modernes imatges via satèl•lit. L'efecte és sorprenent.

Vegem-ne alguns exemples: l'estany d'Ivars, al Pla d'Urgell, perfectament visible l'any 46, desaparegut a la imatge del 56, perquè es va dessecar el 51, i reaparegut actualment, i des de fa deu anys. Cerdanyola del Vallès: uns terrenys buits fa setanta anys, on ara hi veiem Badia del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Sincrotró Alba. Al Vendrell: la i grega on es troben l'AP-7. l'AP-2 i el circuit d'investigació i proves automobilístiques de l'IDIADA. Vallirana: muntanya i camps als anys 40 i 50, i actualment un eixam d'urbanitzacions.

Podem fer recerques per municipi o, fins i tot, posant-hi una adreça exacta. L'eina permet fer zooms per acostar-nos i allunyar-nos i també variar la configuració per veure una única foto o grups de dues, quatre, sis o vuit, incloent-hi un mapa. També podem canviar d'any, ja que ofereix imatges anualment des del 1983.

Fa prop de tres anys ja vam parlar d’aquest visualitzador a l’Espai Internet, que ara s’ha fet molt més accessible i atractiu. En aquella ocasió també vam mencionar les excel·lents eines, amb gran valor didàctic i científic que desenvolupa i posa a disposició dels usuaris l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, per facilitar i divulgar el coneixement del país. Aquesta setmana també hem parlat d'aquesta eina al "Telenotícies Comarques", en un vídeo on hi poden trobar altres exemples de paisatges del país molt transformats pels anys.