Al llarg d’aquest mes d’abril, el Grand Théâtre de la ciutat de Quebec ret homenatge a l’artista catalanoquebequès Jordi Bonet.
Bonet
El motiu és la commemoració del 40è aniversari de la inauguració d’aquest teatre i del seu famós mural.

Jordi Bonet va néixer a Barcelona l’any 1932. Amb una infància marcada per la Guerra Civil i un accident que li va fer perdre el braç dret, Bonet va estudiar Art a Barcelona i va començar a treballar la ceràmica i la pintura abans de passar a treballar l’escultura i els relleus en metall i formigó. L’any 1954 es va instal·lar al Quebec i va ser aquí on va dur a terme una prolífica carrera artística fins a la seva mort prematura, el 25 de desembre del 1979, als 47 anys.

El fet és que Jordi Bonet està considerat un dels artistes més importants del Quebec i les seves obres es troben en col·leccions privades, museus, esglésies, edificis públics, teatres, estacions de metro, instituts i universitats no només del Quebec i el Canadà, sinó també als Estats Units (aeroport JFK de Nova York) i l'Aràbia Saudita (Palau del rei Fahd).


Una de les seves obres més conegudes és sens dubte el mural del Grand Théâtre de la ciutat de Quebec. Obra monumental de més de mil metres quadrats que va suscitar en el seu moment una viva polèmica per la citació d’uns versos del poeta quebequès Claude Péloquin: “Vous êtes pas écœurés de mourir, bande de caves! C’est assez! (No n'esteu farts de morir, colla d’imbècils! Ja n’hi ha prou!). Aquest crit en favor de la pau i contra totes les guerres, en el context de l’emancipació de la població francòfona respecte a la minoria anglesa que els havia subjugat durant tants anys, va ser interpretat en clau local i no universal. Afortunadament, el dret a la llibertat d’expressió artística va prevaler per damunt del grup de detractors i les prop de 8.000 signatures que van recollir per intentar censurar el mural.

Al web de Ràdio Canadà es pot consultar una entrevista televisiva que li van fer a principis dels anys setanta.
Mural
L’arquitecte i escriptor Jacques Folch-Ribas, un altre dels catalans il·lustres del Quebec, va escriure el llibre “El signe i la terra”, en què s'esmenta, entre d'altres, l’estreta relació de Jordi Bonet amb el romànic català i, més concretament, amb el poble de Taüll, que l’artista va visitar en diferents ocasions al llarg de la seva vida.

Aquest mes d’abril, una exposició, visites guiades i un cicle de conferències retran el merescut homenatge a un dels artistes més importants de la diàspora de catalans pel món de tots els temps.

Éric
_______________________________________________________________________________
Foto 1 - Jordi Bonet ©
Foto 2 - La polèmica inscripció del mural del Grand Théâtre de la ciutat de Québec (1969) © Louise Leblanc