Continuació de “Nivell de cabreig a la xarxa: 80% (1)

L’observació de sentiments i tendències a la xarxa no té només una aplicació comercial, és evident. Les noves eines amplien les possibilitats d’estudi de camps com la psicologia, la comunicació i l’antropologia, a més de saciar la nostra curiositat humana.

Sentir parlar el món

Google Trends és un dels pioners: una finestra que ens permet observar què és el que cerca més la gent a Google. Si tenim en compte que Google és el cercador que fa realitza aproximadament el 70% de les cerques a Internet, és un bon baròmetre de quins són els temes que preocupen a la humanitat digitalitzada. A més, com que permet comparar entre dos termes o més quin és el més buscat, en èpoques d’eleccions jugar-hi és un plaer (llegiu l’article “Pot Google predir les eleccions?”). En el gràfic es veu la lleu preponderància d’Obama durant la campanya electoral americana i el gran pic de la nit electoral del 4 de novembre:

Comparativa Obama - McCain, campanya electoral 2008


Les xarxes socials són una versió personalitzada d’aquest enrenou emocional. La que redacta sovint es pregunta si Facebook no és, a la fi, una espècie de diari de notícies sentimentals: en lloc de llegir titulars d’economia amb el cafè, estem aprenent a esmorzar repassant l’estat emocional del nostre cercle social... o, fins i tot, d’algun cercle més gran: el nou Facebook Lexicon (versió millorada de l’antic) ens permet, a l’estil de Google Trends, localitzar els temes més comentats a Facebook rastrejant els murs dels usuaris. La nova versió ens dóna, a més, informació associada: el grau de sentiment positiu envers aquell tema, on s’hi està parlant o el gènere dels emissors del missatge.

Comentaris sobre la Grip Nova, a Facebook

El projecte We feel fine es troba entre l’anàlisi de bases de dades emocionals i la poesia visual. La idea és senzilla: des de 2005, les màquines de We feel fine rastregen contínuament entre blogs de tot el món la frase “I feel” o “I am feeling” per identificar el sentiment que tenen els internautes. Jonathan Harris, un dels autors del projecte, el presenta en aquest vídeo.

Frase d'un dia assoleiat trobada a "We feel fine"


El web costa en carregar però val la pena: és un mar de veus d’arreu del món. Trieu si voleu sentir homes o dones, enamorats, enfadats o avergonyits, de quines edats, de quin país... i submergiu-vos en el corrent de la consciència –i la inconsciència- col•lectiva.