Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem amb l'espectacular vídeo de les acrobàcies en paral·lel de dues avionetes que, a molt poca distància l'una de l'altra, com unides per una corda invisible, fan tota mena de giragonses sobre el cel d'Anglaterra.

El moment culminant és quan travessen, juntes, l'interior d'un hangar. Una acció inèdita que podem gaudir des de tots els punts de vista possibles, i a càmera ultralenta!. El video es va penjar a finals de juny de 2015.Els dos pilots són els britànics Paul Bonhomme i Steve Jones. Aquí es pot veure una versió allargada del vídeo, amb molts més detalls sobre la preparació i execució de l'exercici, i també entrevistes als pilots.

Per accedir a molta més informació sobre aquest vol, patrocinant per Red Bull, vagin a la web: Watch: Red Bull Barnstorming, on, entre d'altres coses, es pot experimentar l'experiència de passar per dins de l'hangar amb una càmera de 360º fixada a un ala d'un dels avions, i que podem moure a la nostra voluntat.

En aquest altre vídeo es pot veure una sel·lecció d’acrobàcies d’aquest dos pilots, uns veritables especialistes.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui acabem proposant-los un test visual. Estiguin atents a la pantalla a veure si distingeixen quina és la casella de color diferent... sembla fàcil, però a mida que anem contestant augmenta el nombre de caselles i es fa més difícil trobar la diferència.Disposen de 15 segons per respondre i un error resta temps. Al final obtindran una puntuació i la web els assignarà un animal en funció de la seva agudesa visual: de ratpenat a falcó... o fins i tot a robot si no comenten cap error.

No és un test per comprovar si són o no daltònics, sinó per valorar la seva habilitat per diferenciar els tons dels colors.


ALTRES ENLLAÇOS

Test daltonisme
Test d'Ishiaria
Un altre test d'Ishiaria
Test d'Ishiaria en vídeo
Daltonisme, a la Viquipedia
Test visió color
Test visió color 2

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I acabem amb l'experiència que probablement s'assembla més a volar com un ocell. Són imatges del curtmetratge "Jetman Dubai": Young Feathers 4K" protagonitzat pel conegut pilot i inventor suiss Yves Rossy i el seu company Vince Reffet. Impulsats per unes ales de fibra de carboni, de dos metres d'amplada, dotades de quatre petits motors a reacció, poden volar lliurement a més de 200 quilòmetres per hora fins a tretze minuts.

Els motors funcionen amb querosè. Els pilots porten uns vestits especials fets de teixit resistent a la calor, semblant al dels pilots de Fórmula 1. Un cop s'acaba el combustible, el descens es fa amb paracaigudes. Rossy i el seu invent són uns asidus visitants de Catalunya, ja que habitualment el pilot fa pràctiques de vol a l'aeròdrom privat de Skydive, a Empuriabrava, a Castelló d'Empúries.

Rossy va a començar a experimentar amb el seu giny volador de Rossy el 2004, i el va presentar l'abril de 2008 al saló dels invents de Ginebra. El 26 de setembre del 2008 va creuar el Canal de la Mànega entre Calais i Dover. El vídeo recull un vol sobre les dunes del desert i un altre entre els gratacels de la ciutat de Dubai, tots dos molt espectaculars.El vídeo es pot veure a la web de Jetman, però també està penjat a YouTube des de l'11 de maig, i ja ha tingut més de 8 milions de visionats. La música que acompanya les imatges és de Piers Baron, i també inclou el tema "Mille Voix" de Robert Aiki, Aubrey Lowe i Ariel Kalma.

Rossy, a qui en aquest vídeo podem veure en una entrevista, parlant del seu invent, ha protagonitzat altres proeses voladores equipat amb aquestes ales a reacció; com ara un vol amb la patrulla Breitling , pel Gran Canó del Colorado, un altre vol al costat d’un caça britànic Spitfirede la Segona Guerra Mundial, i aquest vol acompanyant un bombarder B-17 també de la Segona Guerra Mundial.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Ara els demanem, sis plau, que s'aixequin del sofà, que s'acostin a la tele i que posin el dit índex sobre aquest punt. Sí, aquí, ben bé al mig de la pantalla. No el moguin, sis plau, perquè durant els pròxims segons els aniran passant coses, relacionades, precisament, amb el seu dit. No el treguin, perquè el vídeo perd molt, sense aquest efecte.

Es tracta del videoclip del nou tema de la cantant japonesa Namie Amuro, titulat, precisament, Golden Touch, el toc daurat. La idea és divertida, ja que tot el que passa a la pantalla sembla provocat pel dit, des de trencar un ou, tapar una fuita d'aigua en un sortidor, fer esclatar bombolles de sabó, o fer de discjòquei. Una manera original de convertir la pantalla de la tele, o de l'ordinador, en una pantalla tàctil!.El vídeo, dirigit per Masashi Kawamura, es va estrenar a YouTube a finals de maig i ja supera els set milions de reproduccions. L'efecte, evidentment, no l'han inventat ara. De fet hi ha altres exemples de vídeos fets a partir de la idea que un dit toqui la pantalla com ara aquest o aquests altres de dibuixos animats: versió 1 o versió 2.Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Aquesta fotografia és en realitat un mosaic format per milers d'imatges de dones de tot el món, acompanyades d'un text que les presenta i descriu els seus mèrits. Es tracta d'una iniciativa de l'empresa sueca SCA, que patrocina l'únic equip femení que participa en la cursa de la volta al món a vela Volvo Ocean Race.

La proposta és senzilla, qualsevol pot pujar la fotografia d'una dona, anònima o coneguda, amiga o familiar, a la qual vulgui destacar pels seus mèrits com a exemple per als altres. Per cada nova foto que es pugi al mosaic, la companyia donarà un euro a l'ONG Fons Mundial per la Natura (WWF), dedicada a la protecció de la fauna salvatge.La cursa Volvo Ocean Race viu en aquests moments una de les seves últimes etapes, la que sortirà de Lisboa rumb a Lorient, a la costa atlàntica francesa. La competició va arrencar l'11 d'octubre de 2014 a Alacant i està previst que s'acabi el 27 de juny de 2015 a Goteborg, Suècia. L'únic -i primer equip de la història de la cursa- compost íntegrament per dones és el Team SCA, del qual formen part quinze dones de diverses nacionalitats.
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Comencem amb una web de la qual aquests dies es parla molt. How-old.net és una curiosa eina que acaba de presentar Microsoft i que és capaç, en teoria, d'endevinar l'edat - i el sexe- de qualsevol persona que aparegui en una fotografia.Diem en teoria perquè, com podran comprovar amb aquesta foto dels nostres meteoròlegs, la web encara falla bastant. Això sí, és divertit fer que analitzi fotos de grup d'amics o familiars i veure amb qui l'encerta i a qui li posa o li treu anys.

Es pot provar amb fotos que tinguem guardades o buscar des de la pròpia web qualsevol persona a Internet. How-Old està programada per aprendre dels seus errors i anar afinant les seves conclusions.

La web, encara en fase beta, forma part de l'anomenat "Project Oxford" de Microsoft, que està desenvolupant un programa automàtic de reconeixement facial. Atenció, però, perquè, quan utilitzem la web, autoritzem Microsoft a fes ús públic de qualsevol fotografia que hi pugem.


Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Se'n recorden, d'aquesta cançoneta? Va ser molt popular en els inicis de la televisió i és, precisament, el primer dels cinquanta anuncis seleccionats per l'Associació Espanyola d'Anunciants per commemorar el seu cinquantè aniversari.A la web els trobaran tots, des de l'"striptease" de la gallina o el nen que s'oblida la cartera fins a les bombolles de cava. Facin memòria: recorden per què l'any 1987 es va formar aquesta cua quilomètrica?

Amb el mateix motiu l'associació ha editat el llibre "Una historia de la publicidad y el consumidor en España", de Fernando Montañés.


ALTRES ENLLAÇOS

Canal Youtube de La Historia de la Publicidad
Canal Youtube publicitat antiga Mindundis
Canal Youtube publicitat antiga de Victor Castillo
Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
I avui els convidem a un viatge virtual al centre de la Terra. El fem amb l'ajuda d'aquesta fantàstica animació interactiva -en anglès- creada fa poc pel web de la cadena pública britànica BBC. Disposem de dues sondes, que es mouen amb l'ajuda del ratolí i amb les quals baixem, en paral•lel, per terra i per mar.

I veiem el que podem trobar-hi: per exemple, a 70 centímetres, una conillera; a 42 metres, la piscina més fonda, que és a Montegrotto, a Itàlia; a 106 metres, l'estació de metro més profunda, Arsenalna, a la xarxa de Kíev, a Ucraïna; a 332, el rècord de busseig; a 2.190, la cova més fonda del món, Krubera, a Geòrgia; a 3.800 metres, el lloc on reposen les restes del "Titanic". Una mica més avall, a 3.900, la mina més fonda, d'or, a Sudàfrica; a 8.150 el lloc més fondo on hi ha peixos abissals; a 10.100, el pou petroler més fondo, al golf de Mèxic; a 11.000, el màxim fons marí, la fossa de les Marianes...Llavors la sonda marina para i continua únicament la terrestre fins a arribar, finalment, a 6 milions 370.000 metres, el centre de la Terra, on hi ha una temperatura de més de 6.000 graus!

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Avui acabem amb un test d'atenció. Si miren fixament aquest cotxe, segurament es perdran molts dels petits canvis que pasen al seu voltant. És un clàssic joc d'atenció i percepció, en aquest cas utilitzat per anunciar l'últim model de la marca Skoda. Cal veure'l més d'un cop adonar-se de tot el que passa!A "Espai Internet" ja hem parlat en altres ocasions d'aquest tipus d'il·lusions òptiques; com, per exemple, les vint-i-vuit que hi havia en un videoclip dels "OK Go", les que hi ha al blog moillusions.com, les guanyadores del concurs Illusionoftheyear.com, les de la web del dissenyador interactiu britànic Paul Neave o les d'un altre anunci de cotxes, en aquest cas, de la marca Honda.

Categoria: Curiositats
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
delicious  digg  technorati  yahoo meneame latafanera
Mirin ara aquest mapamundi. Hi veuen alguna cosa estranya? Efectivament, els noms dels països no són on haurien de ser. Es tracta d'un curiós experiment, fet l'any 2010, que fa coincidir l'ordre dels estats segons la mida, amb l'ordre segons població.El més poblat, la Xina, ocupa el territori més gran, Rússia. Casualment el Brasil, que és el cinquè en totes dues categories, i els Estats Units, que ocupen el tercer lloc també en les dues, es queden on són. Espanya s'ha mogut a l'Àfrica i se'n va a Etiòpia, i al seu lloc a la península hi ha Austràlia. Andorra la trobem a les Seychelles!

Altres casos curiosos són: el de la petita població de Groenlàndia, que es podria encabir a la petita illa atlàntica de Santa Helena; Bangladesh es trasllada al país del qual són ara veïns, l'Índia, que és 24 vegades més gran, la qual cosa dóna idea de l'alta densitat de població que pateixen; la població del Pakistan ocuparia tot Austràlia; el Iemen i Irlanda casualment tampoc es mouen d'on són; el segon país més poblat, l'Índia, ocuparia el territori canadenc i quedaria de veí del nord dels Estats Units; França aniria al Perú; i, una altra casualitat: les dues Corees continuarien sent veïnes, conservant l'orientació actual nord-sud, però al sud de l'Africa.

És un mapa per estar-s'hi estona i imaginar com seria el món repartit d'aquesta manera!

La mateixa idea s'ha adaptat al mapa d'Espanya, amb Catalunya, segona comunitat més poblada, ocupant el lloc d'Andalusia, la segona més gran, i cedint l'espai a Castella i Lleó. També va fer el mateix amb el mapa de les províncies, en què Barcelona va anar a parar a Càceres, Tarragona a Lleida, Lleida a Barcelona i Girona a València.

I, finalment, un internauta català va fer el mateix amb el mapa comarcal, i va enviar a la més gran, la Noguera, la més poblada, el Barcelonès, que cedeix l'espai a l'Alta Ribagorça. L'única que no es mou és el Montsià, que manté la línia de costa, igual que la Selva, que tot i que sí que es desplaça al sud, amplia el seu litoral, perquè es queda el Baix Ebre.


ALTRES ENLLAÇOS

Reddit Mapamundi (d'on va sortir la idea)
Los mapas de España y Argentina, Uruguay, EEUU, México y Cataluña, reordenados por población
Poniendo orden en el Mapamundi.
Equilibrant densitats: què passaria si els països més grans fossin els més poblats?
Comarques de Catalunya
Llista d'estats per superfície
Mapamundi de superfície
Llista d'estats per població
Mapamundi de població
Anterior