Just al costat hi ha una pantalla amb informació permanentment actualitzada de l'estat del temps, del trànsit i dels transports públics a Catalunya. Anem baixant i veiem la secció "Què cal fer si...", amb respostes a dubtes de qüestions com ara "Vull canviar de metge", "Canvi de domicili", "Estic a l'atur" o "M'han posat una multa". Finalment, a "Temes destacats" podem buscar informació sobre 24 temes, encapçalats per Educació, Salut, Serveis Socials o Habitatge.
Una pestanya superior ens porta directament als enllaços relacionats amb tràmits electrònics, contractació pública i tributs.
Si, malgrat tot, no troben el que necessiten, hi ha una solució ben fàcil. Posin la paraula que busquen al potent cercador, per exemple "beques", i vagin estirant del fil fins trobar la que més els interessi. I just al costat del buscador hi ha un apartat amb els serveis més consultats, que els pot donar idees: Demanar hora al metge, buscar ofertes de treball, ajuts a l'habitatge, pagament de documents, agenda cultural...
Pel que fa a les versions idiomàtiques, els continguts del web estan disponibles en català, castellà, anglès i occità-aranès. L'actualitat s'ofereix en català, castellà i anglès.
El nou web el va presentar recentment el conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, que va dir que "la iniciativa respon a un doble compromís del govern amb la transparència i l'atenció als ciutadans". Segons el titular de la Presidència, "calia oferir un mitjà molt més ràpid, molt més intuïtiu i amb un cercador potent", ateses les dificultats d'accés a la informació que evidenciava el portal. "Teníem més entrades a través de cercadors que no pas de la mateixa pàgina d'inici de la Generalitat; quan la gent entràvem al Gencat, hi havia més que informació, hi havia sobreinformació", va lamentar Homs, que va subratllat que "per qualsevol organització que presta serveis a les persones, l'atenció als ciutadans és un signe de qualitat".
El 2013, dels 127 milions de consultes i peticions que va rebre l'Administració de la Generalitat, 124 milions es van fer a través del portal Gencat. De la resta, 1,7 milions de consultes van ser ateses telefònicament a través del 012; 1,2 milions a través de les oficines d'atenció ciutadana, i 100.000 més a través de les diverses aplicacions de mòbil. Els ciutadans puntuen amb una nota de 8,5 l'atenció telefònica i presencial i amb un 7,5 l'atenció rebuda a través del Gencat. Segons Homs, l'objectiu per a l'any que ve és "poder assolir un nivell de valoració per part dels usuaris equivalent a la valoració que ja té la Generalitat de Catalunya en el terreny de l'atenció personalitzada i telefònica; calia fer una millora". En conjunt, els webs amb domini gencat.cat reben anualment 80 milions de visites, una xifra que arriba als 120 milions si es tenen en compte webs corporatius amb dominis propis, com són el govern.cat o el president.cat.
La Generalitat ha canviat el sistema tecnològic de gestió dels continguts per passar d'un web estàtic a un web dinàmic. Amb el consegüent estalvi econòmic, ja que el nou gestor, Open CMS, és de programari lliure disponible sota la llicència GNU LGPL. El nou Gencat.cat s'ha redissenyat i desenvolupat seguint les premisses de la normativa de desenvolupament web publicada pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) relativa al compliment dels estàndards europeus per webs, del disseny web adaptatiu (el que en anglès es coneix per responsive design) i de web únic (one web).
27/04/2014: Tots sobre les eleccions europees
La web recull totes les notícies que la convocatòria electoral va generant, però va molt més enllà i vol parlar de totes les qüestions que envolten les institucions europees des d'un punt de vista atractiu i desenfadat. També generen contingut propi molt interessant, com ara un estudi sobre l'ús que fan els eurodiputats de les xarxes socials, enquestes o entrevistes amb polítics o personatges curiosos com ara el Capità Europa. Fins i tot tenen una secció, anomenada "EU for Dummies", en què expliquen de forma ben entenedora la feina dels grups polítics i dels eurodiputats.
Els creadors de "sexyeurope" són sis exalumnes de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra (Eduardo Martínez, Rubén García, Carol Fernández, Guillem Manso, Esther Gabarró i Albert Dalmau), en una iniciativa sense ànim de lucre. El seu objectiu és "despertar l'interès de les noves generacions pel prometedor futur polític que ofereix Europa" i afegeixen que "davant la desafecció política i l'allunyament cap a les institucions europees, sexyeurope defensa i vol mostrar que la Unió Europea és sexi". La web va arrencar 100 dies abans de les eleccions del 25 de maig.
Aquí podeu llegir una entrevista amb els seus creadors.
22/03/2009: Un Parlament interactiu
ALTRES ENLLAÇOS
Facebook d'Ernest Benach
Blogs i Twitts dels parlamentaris catalans
Congreso de los diputados
El Senado
The scottish Parliament
Assemblée nationale du Québec
Parlament wallon de Bèlgica
Parlament flamenc de Bèlgica
Parlament Europeu
L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a la Web 2.0 (Facebook, Canal Youtube, etc)
La UE a Catalunya i les Illes Balears
Tweetcongress - El Congres dels Estats Units, al Tweeter
18/05/2008: Intermón Oxfam: Joves solidaris
També hi ha un concurs per aportar idees per canviar el món i la opció d'anar guanyant punts per optar, l'any vinent, a un viatge per participar en un projecte de desenvolupament d'Intermón. La web inclou també blogs, fòrum, una emissora de ràdio i vídeos.
Altres enllaços
Intermon Oxfam en català
Pàgina oficial d'Oxfam International, en anglès, español i francés
17/02/2008: Portal electoral
25/11/2007: Respostes als joves
A més, el web ofereix un apartat d'informació continuament actualitzada i una opció que permet als usuaris penjar-hi i compartir les seves fotografies.
02/09/2007: Reclamacions sobre consum
L'Agència Catalana de Consum acaba d'estrenar una nova web -"consum.cat"- que dóna l'opció de fer reclamacions, queixes o denúncies en línia, per agilitar tot el procés.
La pàgina, a més, pot convertir-se en adreça de referència a l'hora de consultar els drets del consumidor devant de diversos serveis, com ara contractar una línia telefònica, o comprar uns bitllets d'avió.