Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Tenen ganes d'anar a passar el Nadal a Cuba i volen compartir el viatge per estalviar despeses? Aquí hi ha una parella que busca el mateix. S'estimen més Bali, o Austràlia, o el Senegal? Són altres de les moltes propostes que ja es poden trobar a Nomadizers, una nova web basada en l'aventura que suposa fer un viatge compartit amb desconeguts amb els mateixos interessos.

Es pot explorar a la recerca del nostre viatge somiat o bé crear la nostra pròpia proposta i esperar que s'hi sumi algú. Es pot decidir el nombre màxim d'acompanyants que es busquen i només cal coincidir en la destinació i la data. Nomadizers és una iniciativa de tres emprenedors barcelonins, Aida Sinfreu, Myriam Ribera i Javier Granado, i està adreçada, sobretot, a joves d'entre 18 i 35 anys amb ganes de veure món i fer nous amics.

L'accés a la web és gratuït, i el model de negoci passa per cobrar per facilitar serveis extra, com ara els guies del viatge, i per obrir-se a agències de viatges perquè hi puguin fer les seves ofertes.

Aida Sinfreu, llicenciada en Periodisme per la UAB, és la responsable de comunicació; Myriam Ribera, llicenciada en Periodisme per la UAB, és la responsable de màrqueting, i Javier Granado, enginyer superior en Telecomunicacions per la UPC, és el responsable tecnològic i CEO de l'empresa.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els convidem a conèixer l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell. Una superfície de 125 hectàrees d'aigua que es va recuperar l'any 2005. És un lloc idíl·lic per gaudir plenament de la natura, amb itineraris per caminar, àrees de descans i miradors per poder observar els animals que hi viuen. Aquesta visita virtual és una de les deu que ens proposa la web espaisnaturalsdeponent, que s'ha presentat aquesta setmana.

El seu objectiu és donar a conèixer i promoure aquests llocs singulars de les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i les Garrigues. Són paisatges de valor natural i paisatgístic, tant de secà com humits. La web, a més de les visites virtuals, ofereix tota la informació necessària per descobrir-los, anar-hi i gaudir-ne: fotos, vídeos, mapes, itineraris, equipaments i serveis.

El projecte ha estat impulsat per l'Associació Leader de Ponent. Els deu espais que recull la nova marca turística Espais Naturals de Ponent són: l'Aiguabarreig Segre-Cinca, els Secans de Mas de Melons-Alfés, els Secans del Segrià i Utxesa, la Serra de Bellmunt-Almenara, els Secans de Belianes-Preixana, l'Estany d'Ivars i Vila-Sana, els Plans de Sió, els Bessons, la Vall de Vinaixa, i les Muntanyes de Prades-Serra de la Llena. El conjunt comprèn 75 municipis amb una població de 104.987 habitants i una extensió de 2.292 quilòmetres quadrats.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els convidem a admirar la millor vista de Nova York. Avui, 11 de setembre, fa exactament quinze anys de l'atemptat contra les Torres Bessones. I aquest és, precisament, el cim de l'edifici que s'aixeca al seu lloc: el One World Trade Center. Aquest Aquest vídeo ens permet acompanyar l'escalador i fotògraf Jimmy Chin durant la pujada per l'antena que corona l'edifici, un lloc, evidentment, prohibit als turistes.

L'alçada màxima són 1.776 peus (la mateixa xifra que l'any de la Declaració d'Independència dels EUA), equivalents a 541 metres. El vídeo s'ha enregistrat amb una càmera de 360 graus i ens permet, en qualsevol moment, mirar amunt i avall, a esquerra i a dreta, i contemplar la ciutat que s'estén als nostres peus.

Chin s'hi va estar sis hores, per poder enregistrar diferents moments de llum, inclosa la vista nocturna, que va servir de portada per a un monogràfic del diari "The New York Times" dedicat als grans gratacels de la ciutat. Són, en total, 21 gegants de més de 800 peus, o sigui, 243 metres, entre els quals, fins i tot el famós Empire State Building, de només 381 metres, queda petit.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
El món de contrastos en què vivim ens porta ara fins al cercle polar àrtic, on un miler de turistes han pagat vint mil euros per cap per viatjar en el primer creuer de luxe que s'hi fa. Aquest web permet seguir en directe la ruta, veient imatges de tres web cams situades al vaixell. Al blog del viatge s'hi dibuixa el trajecte, s'hi poden llegir les incidències i veure-hi les fotografies.

El creuer, que ara és just a la meitat del seu viatge fins a Nova York, ha estat molt criticat per organitzacions ecologistes, que pensen que iniciatives com aquesta poden posar en perill la fauna i la flora de la zona i contribuir a la degradació mediambiental d'un paisatge encara verge.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui els oferim un "Espai Internet" per llepar-se els dits! No fa gaire que s'acaba de posar en marxa el nou web de "Cuines" de TV3. És l'aparador de les nostres novetats gastronòmiques, amb totes les receptes de Marc Ribas.

A la portada, hi trobem també un menú del dia, amb primer, segon i postres, que van canviant. I una interessant secció anomenada "Què hi tens, a la nevera?", per buscar receptes en funció dels ingredients dels quals disposem en cada moment.Però el web de "Cuines" és també un inacabable rebost que recull tota la nostra història gastronòmica, tant de Televisió de Catalunya com de Catalunya Ràdio. Al buscador, hi podrem cercar qualsevol recepta emesa, segons, per exemple, dificultat, ingredients o temps de preparació.

També hi ha un apartat amb set tipus de dietes específiques, com ara sense gluten, sense lactosa, per a hipertensos o per a embarassades. I, per als més nostàlgics, l'arxiu dels programes de cuina de la casa, de "Karakia" a "Tapias variades".
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I seguim entre fogons. "Les receptes que m'agraden" és un dels blogs gastronòmics més seguits a Catalunya. L'escriu, des de fa dos anys i mig, la gironina Pilar Criado. Es caracteritza per penjar receptes de temporada, també agrupades temàticament, com ara aquesta mitja dotzena protagonitzada pels arrossos.

La Pilar només penja receptes que ella mateixa ha cuinat. Ens ha agradat molt, per exemple, aquesta estrella de pizza margarita; un bon exemple d'explicació pas a pas, il·lustrada amb moltes fotografies.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem amb un dels blogs de cuina pioners en català: "Beatus Ille", creat fa deu anys per Joan Francesc Jerez. El seu objectiu és publicar receptes senzilles, que estiguin a l'abast de qualsevol aficionat. Té una vocació molt didàctica, i també internacional, ja que cada plat està explicat en català, castellà, anglès i portuguès.

Totes les receptes s'ordenen, temàticament, a la columna de la dreta. En trobem, per exemple, un centenar de dieta, gairebé 170 de dolços i postres, i 300 de vegetarianes, com aquest tabulé de quinoa.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els ve de gust un viatge a Mart? Mentre arriba el moment de les primeres missions tripulades, la NASA ho fa possible amb Mars Trek, una web interactiva que ens passeja pel planeta vermell. Podem fer-ho en 2-D o 3-D, com si fos una mena de Google Earth, on hi ha marcats els cràters i els accidents geogràfics, i també els punts relacionats amb les missions de l'agència espacial nord-americana. Clicant a cada lloc, accedim a totes les dades.

Podem veure amb detall les zones que ens interessin o seguir els itineraris dels robots exploradors, com ara l'Opportunity o el Curiosity. Fins i tot, hi ha l'opció de seguir els passos de l'astronauta protagonista de la pel·lícula "El marcià", i aprendre moltes coses amb ell. I els fans de les impressores 3-D trobaran l'opció d'imprimir-se qualsevol part de la superfície marciana.El Mars Trek s'ha fet utilitzant imatges i dades de 50 anys d'exploracions reals de la NASA a Mart. L'eina també està servint per ajudar la mateixa NASA a seleccionar possibles llocs d'"aterratge" per a la pròxima missió amb un Rover, prevista per a l'any 2020, i, fins i tot, per triar possibles destinacions a la primera missió tripulada, projectada cap a la dècada del 2030.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Arriben les vacances i a "Espai internet" ens en anem de viatge... Els nostres guies seran tres parelles de blogaires catalans i un professional.

Els presentem la primera parella. Són la Maribel i l’Albert, es defineixen com a "aventurers sense fi" i van començar el seu viatge per Àsia i Oceania ara fa dos anys. Viatgen a bord d'un Land Rover que els fa d'hotel rodant, i ja han passat per quinze països.
Al seu blog Worlding8.com expliquen, fil per randa, l'experiència, pengen moltes fotos --i algún vídeo-- de cada etapa i donen les dades pràctiques per facilitar la visita. El blog està ordenat de manera que podem triar el tipus d'aventura que busquem o la dada pràctica que més ens interessi; per exemple, el pressupost.

Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Segona parella i segon blog. La Gisela i el Roger. Ells fan "L'art de volar", on expliquen la seva aventura per Sud-amèrica, que va començar fa vuit mesos. De moment, estan recorrent, de manera exhaustiva, el Perú, però també volen visitar Bolívia, l'Uruguai i l'Argentina. Fan un relat molt complet de cada etapa, amenitzat amb moltes dades culturals i històriques, il·lustrat amb força fotografies i completat amb una fitxa d'informació pràctica.


Anterior       Següent