Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
La NASA ofereix que el nostre nom viatgi, gravat a un microxip, amb el Rover Mars 2020, cap al planeta vermell.

Tots els que s'apuntin a aquesta pàgina de la NASA rebran un bitllet simbòlic, i el seu nom viatjarà amb els milions que també ho facin. L’Espai Internet ja té seu bitllet cap a Mart, com podeu veure.

Fins ara ja han registrat el seu nom més d'un milió i mig de persones.

Hi ha de temps fins al 30 de setembre.

El Laboratori de Propulsió de la NASA gravarà amb un feix d'electrons els noms en un microprocessador de silicona, amb textos més petits que una mil·lèsima del gruix d'un cabell humà. A aquesta mida, es poden escriure més d'un milió de noms en un sol processador, que faci com una petita moneda. Aquests microprocessadors aniran amb el robot, sota una coberta de vidre.

Està previst que la nau comenci el seu viatge de més de 56 milions de quilòmetres el mes de juliol de 2020, i s'espera que arribi el febrer de 2021 a Mart, on buscarà senyals de vida microbiana, estudiarà el clima y la geologia y recollirà mostres, que algun dia tornaran a la Terra.

null
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Un viatge oníric pels mars de tot el Món. Això és l'extraordinari "One Breath around the World" el darrer curtmetratge de Guillaume Néry, doble campió mundial d'apnea, presentat fa pocs dies.

Simulant una sola immersió, a pulmó lliure, Nery passa dels mars tropicals a les coves de Mèxic, de submergir-se sota el gel d'un llac a Finlàndia, a trobar-se amb uns gegants catxalots a l'illa Maurici o veure's rodejat de taurons.

Camina, puja, baixa, i fins i tot sembla que vola sota l'aigua, fins al punt que ja no saps dir si està dret o cap per avall.

Tot aquest vídeo a més, l'ha rodat només amb l'ajuda de la seva dona, Julie Gatier, que també es va submergir aguantant la respiració.

Nery ja fa temps que publica magnífics vídeos d'aquest tipus, que es poden veure al seu canal de YouTube.

Per saber més sobre aquesta última experiència, també podeu llegir aquesta entrevista que li fan a Paris Match.Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
El pilot Ken Block ens torna a sorprendre amb el seu assortiment de piruetes al volant.

Aquest cop, però, la seva Gymkhana 10 és una mica diferent. Block fa aquest espectacular vídeo amb cinc cotxes diferents, i a cinc llocs diferents. Comença a la gelada Suècia, i acaba a la calorosa Texas, passant per Detroit, los Angeles i Guanajuato, a Mèxic.

Això, sí, a tot arreu ho deixa ple de fum dels neumàtics, ja que cremar-los es la seva especialitat.

null
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null

Ja teniu plans per viatjar aquest 2019?

Us presentem Nomadizers : una web catalana que us ajuda a trobar companys de viatge si voleu compartir experiències i, de passada, abaratir costos. Per exemple ara mateix hi trobareu propostes per anar a Israel, a Nova Zelanda o a Tailàndia.

També dona l’opció de convertir-vos en nomadizers, oferint-vos per ensenyar la vostra ciutat, o de demanar els serveis d’un altre nomadizer per anar a conèixer la seva!. També tenen un blog, on van actualitzant tota la informació.

Per utilitzar-la us heu de registrar. Nomadizers ja té més de 30.000 usuaris de 85 països de tot el món.

Nomadizers la van crear l’agost de 2016 els emprenedors Javier Granado, enginyer de telecomunicacions, i Myriam Rivera, periodista.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
null


Avui us recomanem “El món no tan silenciós”, un fantàstic vídeo, enregistrat per Evan Sherman, sota les aigües de l'Oceà Índic, i protagonitzat, sobretot, per animals molt petits. Amés de la gran qualitat de la imatge, la gràcia és que inclou un muntatge de sons i música que ens dona una perspectiva inèdita dels fons marins.

Cal destacar la il·luminació i els 125 efectes de so que recreen els suposats sons que farien aquests animals sota l'aigua. El títol juga amb el del famós documental “El món del silenci”, del comandant Jacques Cousteau.

El rodatge es va fer a Indonèsia, sobretot a les illes de Bali i Sulawesi, i després va necessitar més de 200 hores de feina d’edició.
En gaudireu molt més si el veieu en una pantalla ben gran, i amb el volum ben alt.

Si us ha agradat podeu veure també un altre vídeo del mateix autor: “Bali Close Up”, que ha estat guardonat a diversos concursos de vídeo submarí.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els agradaria anar per les pistes del Circuit de Montmeló, com ho fan els pilots, sense moure's del sofà? Doncs ja ho poden fer gràcies a Google Street View. I també poden entrar a l'Amfiteatre romà de Tarragona i veure'l de manera completa i panoràmica. O navegar, sense presses, entre Benifallet i Miravet.

Amb aquestes últimes incorporacions ja són 300 els llocs de Catalunya que es poden visitar de manera virtual, gràcies al projecte Google Trekker Catalunya, que va començar l'any 2009, fruit d'un acord entre la Generalitat i Google, el primer d'aquest tipus que es firma a Europa, i coordinat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.

Clicant en aquest enllaç poden accedir a la llista d'aquests 300 indrets emblemàtics del país, entre els quals hi ha el Palau de la Generalitat, incloent-hi la sala on es reuneix el govern, Montserrat, Santa Maria del Mar o Poblet.Entre juny de 2014 i juliol de 2015, Google va cedir una motxilla, que porta una persona, que pren les imatges mentre camina. Aquesta motxilla fa 1,2 metres d’alçada i pesa 18 quilos, i va equipada amb càmera amb 15 lents, que capta imatges de 360 graus cada 2 segons i mig. Posteriorment, un cop processades, aquestes imatges s'incorporen a Street View. Va ser personal de l’Agència catalana de Turisme qui va sel•leccionar el llocs, i qui va enregistrar les imatges. Aquestes es poden visualitzar des de l'ordinador, la tauleta o el mòbil. A més, també es pot utilitzar el telèfon per visualitzar-les des d'unes ulleres de realitat virtual, com, per exemple, unes Cardboards.

La culminació d'aquest projecte, que converteix Catalunya en la destinació europea amb més rutes "trekkejades" per quilòmetre quadrat, la van presentar el 7 d'abril el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi Puigneró, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, al Mobile World Centre de Barcelona.

En aquest enllaç poden accedir a algunes de les interioritats sobre la manera de treballar de Google Street View, que va començar a funcionar el 2007; com, per exemple, els cinc suports on s'instal•la la càmera de 360 graus, des d'un cotxe fins a una motxilla (tot i que aquesta càmera s’ha vist en altres mitjans de transport com, per exemple, un camell). I en aquest altre enllaç poden explorar tots els recorreguts que s'han fet al món amb la càmera de l'Street View, a través d'un mapa.

Un altre lloc interessant és el que ens permet veure de manera sincronitzada quatre pantalles de Google Maps, amb el mapa de carrers, l'Street View, el satèl•lit i el mapa de relleu. I per acabar, una web on es mostra l'Street View instantani, només posant l'adreça.
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb un vídeo que ens mostra Budapest d'una manera molt especial. Es tracta d'un timelapse, és a dir, d'un muntatge a base de fotografies fetes des dels mateixos punts, al llarg de moltes hores. Podem veure els monuments i llocs més emblemàtics de la capital hongaresa en la màgica transició de llum i de color que va del dia a la nit. Amb el riu Danubi i els imponents palaus com a principals protagonistes.El muntatge es diu "Daynight" i es va publicar a YouTube el 13 de febrer de 2016. El seu autor és Greg Florent, i el va fer durant una estada a la ciutat de dos mesos, entre setembre i novembre de 2015. L'autor assegura que va necessitar "molts centenars de fotografies" i defineix el seu projecte com l'intent de mostrar "els dos caràcters de la ciutat, Buda i Pest, separades pel riu Danubi, i les dues atmosferes, la diürna i la nocturna."
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Les catacumbes de París, plenes de restes humanes, o l'illa dels Gats, al Japó, on els felins són els reis, són alguns dels més de dotze mil llocs estranys o curiosos de tot el món que recull (en anglès) aquesta web nord-americana anomenada Atlas Obscura. Podem fer una cerca de manera temàtica, si ens agraden, per exemple, els cementiris o les platges, o bé escrivint directament el lloc que ens interessi.Si posem "Catalonia", per exemple, ens destaca més de 50 llocs, com ara el Mazinger Z de Cabra del Camp o la Giralda de l'Arboç. Facin la prova i segur que trobaran més d'una sorpresa. Per exemple, un dels que s'hi han afegit fa poc és aquest fantàstic castell situat al barri de les Fonts de Terrassa. L'ha fet un particular i no es pot visitar, però no es pot negar que resulta, si més no, impressionant. De cada lloc, els autors en fan una fitxa molt completa, amb fotografies, un text explicatiu i la situació exacta.

A més de tot aquest munt de localitzacions, Atlas Obscura també ofereix vídeos, pàgines interactives o articles referents al seu tema. La web és una iniciativa de dos joves nord-americans aficionats a viatjar i a visitar indrets curiosos.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Qui no recorda el 600? Durant molts anys va ser el somni de qualsevol família de classe mitjana. Aquest utilitari és un dels molts protagonistes de la nova web del Clàssic Motor Club del Bages, que s'ha presentat aquest cap de setmana al saló Auto Retro, a la Fira de Montjuïc. La pàgina és un veritable punt de trobada per als aficionats als vehicles antics de Catalunya, i també d'arreu d'Espanya i d'Europa.

S'hi pot trobar informació útil, com ara totes les sortides i trobades que organitza el club al cap de l'any, i un apartat de les diverses seccions, dedicades, entre d'altres, als vehicles antics, als esportius, a les motos clàssiques i a models concrets, com ara el Biscuter o el peculiar PTV, un microcotxe que es va fabricar a Manresa als anys 50 i del qual encara en sobreviuen uns 130.La web inclou serveis oberts a tothom, com ara una secció de compravenda de vehicles clàssics o l'accés a la documentació necessària per assegurar un d'aquests cotxes tan preuats. També hi ha una llista d'enllaços a prop de quaranta llocs web relacionats amb aquesta afició. A més, els socis del Clàssic Motor Club del Bages poden accedir a altres serveis, com ara la reproducció "online" d' "Info Clàssic", la revista del club.


Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Cooltur és una pàgina web que ens ofereix diverses propostes per conèixer Catalunya a través de rutes poc habituals. Per exemple, n'hi ha sis que tenen com a eix temàtic la bruixeria i ens porten a conèixer indrets i llegendes de llocs com ara Prats de Lluçanès.

De cada ruta es donen totes les dades, fotos i indicacions per arribar-hi i no perdre's res, i ens podem imprimir el PDF corresponent. Una altra categoria ens porta rere els passos dels carlins, i ens recorda, per exemple, la batalla que hi va haver a Alpens l'any 1873. El món de les llegendes, el modernisme o el romànic menys coneguts són les altres propostes que, de moment, trobem a Cooltur.Segons els seus responsables, la web busca "la difusió de la cultura i la posada en valor del patrimoni i la història més desconeguda del nostre territori." Les descàrregues de cada ruta són gratuïtes i estan disponibles en diversos suports com ara Google Maps, Wikiloc o el PDF pensat per imprimir. La web també dóna l'opció de fer qualsevol d'aquestes rutes acompanyats pels mateixos guies que les han dissenyat.


Anterior