Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I, per acabar, els proposem una perspectiva inèdita de la Terra, vista per un fotògraf que, a més, és geòleg. L'alemany Bernhard Edmaier utilitza la fotografia aèria per descobrir-nos els paisatges més espectaculars i inesperats que ens puguem imaginar arreu del món. El seu objectiu és captar els colors, formes i estructures que ha creat la Terra sobre la seva superfície sense la intervenció de l'home.

Aquesta imatge, per exemple, és d'una claraboia de lava, oberta sobre un volcà de Hawaii. Al seu web té prop de dues-centes fotografies, classificades en vuit categories temàtiques, com ara Aigua, Deserts o Glaceres. A cada una hi trobem petites imatges de les fotos, que, en clicar-les, s'amplien i ens donen més informació del lloc i les circumstàncies en què es van fer.

Edmaier, nascut el 1957, és el fundador de l'agència fotogràfica Geophot-Fotos de la Terra i viu a Ampfing, a prop de Munic, Alemanya. En els seus viatges arreu del món, l'acompanya la divulgadora científica Angelika Jung-Hüttl, qui comparteix amb ell l'autoria dels reportatges que publiquen en diaris i revistes i també en llibres. Edmaier treballa exclusivament amb càmeres Hasselblad; la que utilitza actualment és una digital amb resolució de 60 megapíxels.

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I no ens movem de Mart. La NASA acaba de publicar aquesta col·lecció de pòsters sobre una hipotètica exploració humana del planeta vermell. És una manera de mantenir viu l'interès sobre Mart i d'engrescar les noves generacions, a les quals la campanya s'adreça com si es busquessin voluntaris de debò. Els pòsters es poden baixar i imprimir gratuïtament.

No és el primer cop que la NASA fa una campanya de pòsters: aquesta altra, una mica més antiga, consta de 14 imatges que imiten els antics cartells publicitaris de les agències de viatge. En aquest cas, es convida l'intrèpid turista a visitar llocs com ara Tità, o Mart mateix. Fins i tot, n'hi ha un recomanant anar a la Terra, amb el lema: "Un oasi a l'espai, on l'aire és gratuït i respirar és fàcil".

Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Avui, a "Espai internet" volem dedicar un reconeixement a la feina que han fet els estudiants al llarg de l'any destacant tres treballs de final de curs.

Comencem a Israel. "Histography" és el projecte final d'un estudiant d'una acadèmia d'art i disseny. És una enciclopèdia interactiva de la història del món presentada de manera molt innovadora i atractiva en forma de línia temporal composta per milers de punts. Cada punt és un fet històric que ens enllaça amb la informació disponible a la Wikipedia i, en molts casos, ens aporta també fotografies i vídeos.La columna de l'esquerra ens permet filtrar la informació segons 15 temes, com ara Literatura, Guerres o Invencions. Amb la barra inferior podem seleccionar cronològicament el període concret que ens interessi.

Clicant a la part superior esquerra accedim a una selecció de l'autor dels fets més destacats de la història, presentats en forma de gran espiral. De moment, només funciona amb Chrome i Safari.

L'autor d'"Histography" és Matan Stauber, estudiant de l'Acadèmia Bezalel d'Art i Disseny, de Jerusalem, i el seu tutor és el professor Roenl Mor.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I acabem a Catalunya, concretament a Cardedeu. Ariadna Costas va desenvolupar, mentre estudiava Secundària, aquesta aplicació que ens porta a conèixer l'obra de l'arquitecte Manuel Raspall en aquesta vila del Vallès Oriental. L'app la va fer mentre estudiava de segon a quart d'ESO, dins del seu Pla Individualitzat d'Ampliació a l'INS Arquitecte Manuel Joaquim Raspall de Cardedeu.

La Ruta Raspall és, de fet, una de les opcions de la Biblioteca d'Escenaris de l'aplicació Eduloc. Ens mostra disset construccions, com ara el cementiri municipal o la Granja Viader, de cada una de les quals trobem una petita explicació, accessible també en àudio, i fotografies.El projecte va néixer d'una proposta del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu. Àlex Letosa, director de l'INS Arquitecte Manuel Raspall, va recollir el repte i el va proposar a l'alumna, a qui va tutoritzar al llarg del treball. Actualment, Ariadna Costas estudia Batxillerat Internacional a l'INS Vicens Vives, de Girona, gràcies a una beca de la Fundació Cellex.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem amb música... solidària. "Bombolles de colors" és el títol d'aquest videoclip del grup Boxets. Està penjat a YouTube, i per cada visionat que hi hagi, una companyia farmacèutica s'ha compromès a donar un euro per dotar una beca d'investigació de les malalties infantils d'immunodeficiències primàries (PID), a l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron.

La campanya l'ha organitzat la Barcelona PID Fundation, en col·laboració amb l'empresa Behring , que és qui finançarà la beca. Més enllà de la recaptació, que ja ha arribat al seu objectiu, es vol donar a conèixer aquesta malaltia i conscienciar sobre la situació dels nens i nens que la pateixen. Es calcula que aquestes malalties minoritàries afecten les defenses d'1 de cada 2.000 nounats.El videoclip està protagonitzat per alguns dels nens afectats i pels alumnes de l'escola Sant Gervasi Infant Jesús. A més, hi apareixen diverses persones conegudes, com Martina Klein, Àlex Corretja, Anna Tarrés, Pep Bou, Mónica Green, Sergi Samper, Juan Cámara o Joan Lluís Bozzo.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella


I avui acabem amb música. Els protagonistes d'aquest "dancedub" són els alumnes, professors i treballadors de la Universitat de Vic. Han preparat 60 coreografies, de 19 formes de dansa, rodades en llocs diferents del seu campus, al ritme de la popular cançó "Up Town Funk", de Mark Ronson, interpretada per Bruno Mars.

L'objectiu és promoure la universitat d'una manera ben original, que ha suposat el treball en equip, el compromís i la creativitat de tot el col·lectiu. En total, en només tres minuts, hi apareixen 19 formes de dansa i de moviment: hip-hop, contemporani, bachata, salsa, ioga, dansa del ventre, rumba, malabars, country, lindy hop, clàssic, tango, percussió corporal, flamenc, patinatge artístic, escalada, gimnàstica rítmica, capoeira i balls de saló. La coordinació del videoclip ha anat a càrrec de l'Àrea de Màrqueting de la UVic i del Servei d'Audiovisuals UMedia.Els responsables del vídeo declaren que la inspiració els va venir d'uns vídeos de Youtube que utilitzaven aquest tema com a base d'un muntatge d'escenes de pel·lícules, i dels quals ja els vam parlar en un anterior Espai Internet. El "dancedub" agafa el testimoni del "lipdub" que es va fer a la UVic fa sis anys, i del "bodydub" de fa tres anys.
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els presentem "Moment feliç", una història senzilla que està emocionant les xarxes.
Un dia arriben dinou cartes per a dinou avis de la Residència Ibada de Navarcles, al Bages. Les han escrit dinou nens del poble, que els demanen que recordin el moment més feliç de les seves vides.

Poc després els avis els hi responen, també per carta....

I els nens tenen un repte: representar aquell moment feliç en un dibuix....

Quan el tenen fet, el van a entregar a cada avi, al qual coneixeran en aquell moment....El curtmetratge l'ha dirigit David Villarreal, estudiant de Comunicació Audiovisual de la Universitat Autònoma de Barcelona, i es pot trobar sencer a YouTube.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Comencem amb música! El Billboard Top 100, de Polygraph, és un repàs exhaustiu dels número 1 de les llistes nord-americanes, des del 1958 fins al 2015. Es pot començar per qualsevol moment, triant mes i any, i deixar córrer la línia temporal. Els temes -representats per la portada del seu disc- es van succeint en funció del més escoltat, i cada cançó té una durada que marca el temps que es va mantenir en el Top 5 mensual.N'hi ha que sonen només uns instants, i d'altres que aguanten una mica més. Les transicions estan molt ben fetes, i permeten fer una audició agradable d'aquesta mena de fil musical de la història del pop. Podem veure la llista del Top 5 en cada moment, però només sonen els temes que arriben al número 1 que recull aquesta revista . A més, hi ha un buscador que ens permet buscar per artistes. En total, es poden sentir fragments de 22.000 temes!
Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Testimonis Artístics és la nova web que acaba de presentar l'Ateneu Barcelonès per donar un accés interactiu al seu patrimoni cultural.

Té dos grans apartats: podem fer una visita virtual molt completa a totes les instal·lacions (gràcies a l’Street View), com ara el jardí interior, presidit per les palmeres i la biblioteca, amb els seus sostres amb pintures.

I un segon apartat ens mostra les col·leccions de pintura i escultura, ordenades cronològicament, amb obres del vuit-cents, el nou-cents i contemporànies. Hi trobem, per exemple, vint retrats de personatges rellevants, pintats o esculpits, com ara Verdaguer, Cerdà i Clavé, i de cadascun hi ha una fitxa amb les característiques de l'obra i la biografia del model.La web s'ha fet amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell. El disseny és d'Enric Satué i l'adaptació web de Mauri O'Brien.


Categoria: Art i cultura
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
S'acaba de presentar TheCreativeNet, una plataforma "online" que vol identificar i interconnectar el talent artístic emergent de Barcelona. Hi trobem una presentació clàssica, amb tots els creadors ordenats alfabèticament, amb botons d'accés a les seves fitxes. Però també hi ha una xarxa virtual que ens permet explorar de quina manera uns creadors estan relacionats amb els altres. Així podem navegar, saltant d'uns artistes a uns altres, de manera més temàtica, en funció dels nostres interessos.

TheCreativeNet ja compta amb mes d'un miler de perfils, que inclouen dissenyadors gràfics i industrials, fotògrafs, arquitectes, músics, artistes plàstics, i creatius del cinema, la moda, la dansa, el teatre i la gastronomia. També té un blog, on canalitzen molta informació, i han fet un vídeo de promoció de la xarxa de creadors.La plataforma neix per aconseguir els següents objectius: "Donar particular visibilitat al nou talent i als creadors emergents. Identificar, projectar, connectar i fomentar col•laboracions entre els creadors del mapa. Convertir-se en un espai de co-creació en pro de nous projectes i idees. Generar una eina de coneixement més inspiració a la disposició del públic especialitzat (periodistes, agents culturals, investigadors, creadors) i general (aficionats, estudiants, etc.). Crear un mitjà de comunicació centrat en fer difusió dels creadors i els seus projectes i a la vegada fer evident la vital importància de la creativitat en tots els àmbits productius d'una societat. I situar el país al mapa mundial de la creativitat".

TheCreativeNet és una iniciativa de la periodista Bibiana Ballbè, i compta amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Anterior       Següent