Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
El Mobile World Congress ja escalfa motors, i un dels seus plats forts serà, demà, l'elecció de les millors aplicacions de l'any. Aquí trobaran les 16 finalistes del Mobile Premier Awards d'aquest any, que han estat desenvolupades arreu del món i que tenen funcions tan útils com ara transformar el mòbil en un audiòfon o informar-nos en temps real del nostre vol.

Avui, però, els parlarem de les tres finalistes catalanes, fetes a Barcelona: Glovo serveix per connectar els usuaris que volen comprar o vendre qualsevol producte o obtenir un servei, en menys d'una hora. Sharing Academy és un servei on estudiants universitaris fan de tutors, i comparteixen els seus coneixements oferint classes particulars a altres estudiants. I Virtual Energy Advisor, de la qual ja vam parlar en un anterior Espai Internet, és un assessor virtual per millorar l'eficiència energètica i compartir experiències per estalviar energia i diners.Els candidats opten a tres premis: Best App Award, a la millor aplicació, l'Audience Award, a la més votada pel públic, i el Big Impact Award, a l'app amb major incidència en la vida dels usuaris. Els guanyadors se sabran el dilluns 22 de febrer a la sala Apolo de Barcelona, en el transcurs d'una gala especial, inspirada en el glamur de Hollywood i el món del cinema, per celebrar els deu anys dels Mobile Premier Awards.

Les altres 13 finalistes són:
-Schooltivity (València), per informar les famílies de la vida escolar dels nens.
-App in the Air (San Francisco), que informa dels detalls del nostre vol d'avió en temps real.
-Munchery (San Francisco), per demanar àpats de qualitat a domicili, preparats per cuiners professionals.
-Go Flow Sports (San Francisco), per trobar llocs on practicar esports a l'aire lliure.
-VergePOS (Lagos), per millorar la gestió del comerç minorista.
-Signtist (Bangalore), un joc per millorar ortografia i vocabulari.
-Combyne (Londres), per crear looks de moda segons les tendències de 500 dissenyadors.
-Mercadoni (Bogotá), per fer la compra al súper i rebre-la ràpidament.
-Museai (Oslo), per ajudar els músics a crear i compartir idees.
-Guidecentral (Nova York), ajuda els aficionats al bricolatge a crear projectes d'artesania.
-Redbird (Caracas), un administrador de dispositius mòbils.
-Mimi Hearing (Berlín), que serveix per transformar el mòbil en un audiòfon.
-Last Lie (Itàlia), planteja un joc on cal salvar el món de la destrucció.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Divertium és una nova aplicació que ens permet tenir a la butxaca totes les ofertes d'oci familiar que hi hagi al nostre entorn. Funciona de forma molt senzilla: un cop estem geolocalitzats, li podem demanar que -en un radi de proximitat de fins a cent quilòmetres- i en les dates del calendari que ens interessin, ens busqui l'oferta possible entre sis categories diferents, d'Esports a Fires, Restauració o Festes populars.De cada suggeriment s'indica l'edat recomanada i el preu, i tenim la possibilitat de compartir-lo per les xarxes socials, valorar-lo o posar-nos un recordatori.

L'app és gratuïta i està disponible per Android i iOS. Els responsables d'aquesta nova aplicació són Elisabeth Rusiñol i la seva família de Santa Eulàlia de Riuprimer, a la comarca d'Osona, que van tenir aquesta idea arran de la necessitat de tenir aquesta informació d'una manera fàcil i clara.


Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
S'imaginen que, per exemple, necessiten una màquina de cosir, de manera puntual, i que la poden demanar, fer-la servir i tornar-la sense cap cost? Aquesta és la filosofia de l'aplicació Kune, feta a Barcelona, i que s'ha presentat aquesta setmana.

El seu principi és el consum col·laboratiu, és a dir, no comprar ni acumular allò que no necessitem, oferir el que tenim, i demanar el que ens fa falta ocasionalment, ja siguin productes, espais o serveis. S'acaba de posar en marxa i ara s'ha d'anar omplint de continguts creant una xarxa ciutadana, de particulars i també d'associacions.La idea és generar una base de dades de productes de tota mena, amb foto, localització i descripció. Està disponible, sense cap cost, per iOS i per Android. L'app té un cercador per buscar el que ens fa falta. Sabrem a quina distància ho trobarem i podrem contactar amb la persona que fa l'oferta.

Kune és una iniciativa de la cooperativa de treball associat El Risell i té el suport de l'Ajuntament de Barcelona. Els seus responsables són Pau Borrell, Laura Camprubí, Andreu Camprubí, Marc Morera i Gergely Kajtár. L'aplicació es va presentar dilluns, 4 de gener del 2016, durant la primera Fira de Consum Responsable de Barcelona.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
"Espai Internet" se suma a La Marató amb una aplicació que ajuda a millorar la qualitat de vida dels diabètics. Es diu "Diabetis a la carta" i els permet tenir a mà una eina per saber com és de saludable el que mengen.Té diverses utilitats, com ara una calculadora d'hidrats de carboni, informació nutricional o un receptari amb més de 180 receptes especialment adaptades per a diabètics i explicades amb tot detall. Una altra utilitat és la taula d'equivalències, amb llistes visuals dels aliments equivalents a 20 grams d'hidrats de carboni. Molt pràctic per fer àpats fora de casa i calcular racions d'aliments poc habituals.

També hi trobem el "métode del plat", que divideix un àpat en quatre parts i planifica un menú tenint en compte la quantitat d'hidrats de carboni dels diferents grups d'aliments. L'aplicació està vinculada a la web "Diabetis a la carta", creada l'any 2012 i renovada recentment, amb més utilitats per als usuaris.

Aquesta app per a mòbil i tauleta és gratuïta i està disponible --nomès en castellà-- tant per a iPhone com per a Android.

"Diabetis a la carta" ha estat elaborada per l' IDIBAPS(Centre d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) i la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència), amb la col·laboració dels Laboratoris Esteve. Els seus destinataris principals són pacients amb diabetis tipus 1, diabetis tipus 2 i diabetis gestacional. La calculadora d'hidrats de carboni, que incorpora l'app, va adreçada, sobretot, a professionals sanitaris.


Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
I avui acabem jugant! L'aplicació "Epidemia, The Game" és el primer joc per a mòbil i tauleta, en què l'objectiu és lluitar i acabar amb el virus de la sida. El protagonista és el Pitu, que, armat amb preservatius i medicaments, haurà de derrotar els malvats virus i altres enemics que l'amenacen. La lluita no es fa només a la pantalla, sinó també a la vida real, ja que el cost d'aquesta app, 0,99 cèntims, es destina íntegrament a la investigació de la malaltia.

Dimarts, com cada 1 de desembre, va ser el Dia Internacional de la Lluita Contra la Sida i es van fer públiques dades que indiquen que encara som lluny de vèncer la malaltia. L'últim informe indica que la sida encara és la segona causa de mort entre els adolescents de tot el planeta. El joc "Epidemia, The Game" ha estat ideat i desenvolupat per la Fundació de Lluita contra la Sida.L'app està disponible per Android i per iPhone, i també per a Facebook. Com a curiositat cal dir que mentre el protagonista de la versió per a Android és obertament un petit penis, i el seu nom és "Pitu", en la versió d'Apple els desenvolupadors s'han hagut d'adaptar a les polítiques de contingut de la companyia i l'han hagut de "camuflar" dotant-lo de coll i posant-li una gorra i un banyador, a més de canviar-li el nom pel de "Tupi". Un altre canvi és que mentre el Pitu es defensa amb preservatius, el Tupi ho ha de fer amb uns paraigües.

Tot i que habitualment "Espai Internet" no recomana webs o aplicacions que suposin un cost per a l'usuari, en aquest cas hem considerat que valia la pena fer una excepció, ja que la recaptació íntegra de la venda es destina a finalitats benèfiques.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Si estan acabant de dinar, i a la taula hi tenen una ampolla de vi, segur que els interessa aquesta aplicació. Es diu myowncorks i posa al seu abast més de cent mil vins de tot el món. Podem buscar referències per país o regió d'origen, color, raïm o tipus de criança.Anem, per exemple, als vins d'Alella, i triem els blancs. En surten un bon grapat, i els podem ordenar per preu o segons la puntuació rebuda pels altres usuaris. De cada vi hi trobem una foto i les dades, una orientació del preu i la posició als rànquings. Un cop l'hem tastat podem fer-ne una valoració puntuant-lo d'una a deu estrelles i afegint-hi un comentari. Així ens podrem crear el nostre propi celler virtual, i fer una llista dels vins favorits.

Aquesta app catalana és gratuïta en les seves funcions bàsiques, tot i que inclou diverses versions de pagament per accedir a més serveis. Està disponible per a i-Phone (en català, castellà i anglès) i per a Android (de moment, nomès en anglès).Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Estalviar energia, i diners, des del nostre mòbil. Això és el que permetrà l'aplicació Virtual Energy Advisor, que ha estat la guanyadora de la competició Barcelona Smart City App Hack.

L'aplicació permet rendibilitzar les dades del comptador de la llum, dóna consells com ara a quina hora surt més barat posar una rentadora, proporciona dades comparatives del nostre consum mes a mes, i, fins i tot, mostra la gràfica de consum d'una vivenda hora a hora. Aquesta app l'ha desenvolupat l'empresa catalana Enerbyte i encara no és al mercat.Ara, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, se'n fan les proves d'ús real amb quatre-cents voluntaris que s'estan acabant de buscar. De moment ja s'han compromès la meitat de voluntaris i falta per trobar l'altra meitat. Qui s'hi vulgui apuntar ho ha de fer en aquesta web: Autosuficiència BCN.

Cada voluntari s'ha d'instal·lar un sensor gratuït a casa i ha de tenir wifi. Qui no tingui el sensor, pot autoritzar l'Ajuntament a demanar les dades a les companyies elèctriques per saber les dades de consum mensual.

La primera prova de l'aplicació es va fer en 150 domicilis de Rubí, en col•laboració amb l'Ajuntament d'aquesta ciutat. El resultat va ser un estalvi del 12% de mitjana, equivalent a uns 70 euros per factura.

Ara, aquesta app optarà a uns dels premis de la gran final mundial de la primera edició de la Smart City App Hack que se celebrarà els pròxims 17 i 18 de novembre en el marc de la Smart City Expo World Congress que es fa a la Fira de Barcelona. Allà competirà amb les aplicacions guanyadores de cada ciutat que hi participa: Nova York, San Francisco, Lió, Hèlsinki, Phoenix, Dubai i Barcelona.

El jurat ha concedit un segon premi al concepte més innovador per l'app Glovo, que connecta els usuaris que volen comprar, enviar o recollir un producte en menys d'una hora a través de missatgers independents. El tercer premi, a l'app més votada pel públic a Twitter, va ser per Sharing Academy, l'aplicació que funciona como un "peer-to-peer" en què estudiants universitaris comparteixen coneixements i aprenen dels seus col•legues amb classes privades.

El projecte Smart City App Hack està impulsat per l'Ajuntament de Barcelona com una plataforma oberta a la ciutat per fomentar la iniciativa empresarial local i la creació de valor afegit per als seus ciutadans.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Els sona aquesta cançó? És "Wake Me Up", del grup suec Avicii. Doncs bé, aquest és el tema que més usuaris de l'aplicació Shazam han demanat, al llarg de la seva història, concretament, més de vint milions! Shazam acaba de fer públic el Hall Of Fame, on mostren un llistat dels seus cent quinze èxits principals, que superen els 5 milions de demandes.Per als qui encara no coneguin Shazam, els expliquem que serveix per identificar qualsevol cançó que sentim. Només cal pitjar un botonet, i, després d'uns segons de captar-la a través del micro del nostre mòbil, Shazam ens n'indica el títol i l'intèrpret i moltes més dades per sentir o comprar el tema.

L'App compara el que ha sentit amb una gran base de dades acústiques que li permet trobar coincidències. Shazam informa de quin tema es tracta i també dóna enllaços a serveis com ara iTunes, Youtube, Spotify o Xbox Music. A la seva web Shazam també ens permet conèixer quins són els temes més demanats ara mateix, al món i país per país i també per gènere.

Shazam està disponible tant per iPhone com per a Android i Windows, i és gratuïta.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
No els ha passat mai que, sense voler, fan vídeos o fotografies en format vertical amb el mòbil, i després se'n penedeixen quan els volen veure a l'ordinador o a la tele? Doncs prenguin nota, perquè amb aquesta aplicació no els tornarà a passar mai més!

Estigui com estigui situat el mòbil, Horizon sempre farà un enquadrament horitzontal; que deixarà fora -això sí- les parts inferior i superior de la imatge (amb el que això suposa de pèrdua de qualitat).Aquesta aplicació fa servir el giròscop intern d’aquests aparells per mantenir l’horitzontalitat; i hi ha moltes veus que reclamen que aquesta possibilitat ja vingués integrada d’origen als telèfons i tauletes.

L'App funciona si fem les fotos a través d'ella, però no serveix per corregir imatges ja gravades verticalment. També permet posar alguns filtres, per afegir efectes creatius a les nostres imatges.

Horizon, desenvolupada per uns emprenedors nord-americans, és gratuïta i està disponible tant per a Android com per a iPhone.

Categoria: Apps
Escrit per: Jordi Aguilera i Antonio Novella
Com segurament ja deuen saber, avui toca jornada electoral... I amb l'aplicació 27-S, creada per la Generalitat, podran saber, a l'acte, totes les dades que es vagin generant. Hi haurà, és clar, la composició del Parlament, i els vots i el percentatge de cada un dels partits que es presenten. També podrem buscar els resultats per circumscripció i per municipi.Si volen fer comparacions amb les eleccions del 2012, també ho podran fer, amb totes les opcions: partits, circumscripcions o municipis. I si s'estimen més mirar al futur i jugar a fer aliances, l'app també ho permet amb l'opció "Crea els teus parlaments", en què es poden sumar escons de diverses forces i veure quines majories en surten.

La web s'ha fet a partir d'una de semblant que també va crear la Generalitat per les eleccions del 2012, però en aquesta ocasió s'han tingut en compte els suggeriments i millores proposats pels mateixos usuaris. L'app està disponible tant per a Android com per a i-Phone.
Anterior       Següent